Nagenieten van de Brexit

Na de schok die de Brexit teweegbracht, toonden de economieën en financiële markten opnieuw hun veerkracht. Toch moeten we ons enthousiasme intomen, aangezien de onderliggende fundamenten niet zijn verbeterd.

Nagenieten van de BrexitDe Brexit-schokgolven beperken zich voor het merendeel, zo niet geheel, tot het Verenigd Koninkrijk. De schok sloeg dus niet over naar Europa of de Verenigde Staten. Dankzij de benoeming van Theresa May tot nieuwe premier van de Britten is de politieke stabiliteit intussen hersteld.

Het economische transmissiekanaal was minder besmettelijk dan gevreesd. De in juli gepubliceerde cijfers wezen over de hele linie op een voortzetting van het herstel, behalve voor het Verenigd Koninkrijk, waar alle beschikbare indicatoren een scherpe daling van de economische activiteit lieten zien.

Geen non-event

Het is niet verrassend dat de financiële markten aardig herstelden naarmate de politieke en de economische angst wegebden. Sinds het Brexit-referendum op 23 juni zijn alle belangrijke aandelenindices opgeveerd, daalden de rendementen van Europese staatsobligaties verder en namen de kredietspreads af, hetgeen leidde tot hogere obligatiekoersen.

De wond die de Brexit heeft geslagen, komt eigenlijk alleen tot uiting in het Britse pond dat 10% verloor ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De financiële markten “hebben op een relatief veerkrachtige wijze gereageerd op de gebeurtenis”, om Mario Draghi te citeren.

De Brexit is niettemin absoluut slecht nieuws. Het is een nieuwe recessieve, deflatoire en institutionele schok. De groei en de inflatie, die overal ter wereld al laag zijn, worden verder gedempt. In politiek opzicht heeft de Brexit de ondergronds sluimerende kwetsbaarheid van de Europese Unie (EU) aan het licht gebracht en daardoor de instellingen verzwakt. De Brexit is alles behalve een non-event en daarom blijven wij dan ook voorzichtig.

Schokdemper

Ondanks de Brexit-schok gingen activaprijzen de hoogte in. Deze klaarblijkelijke paradox geeft dus aan dat er een schokdemper in het spel was, dat wil zeggen de centrale banken. Zij hebben het financiële systeem liquiditeit verschaft en hoop gegeven door te beloven dat het monetaire beleid in de nabije toekomst, of zo nodig langer, soepel zal blijven.

Zowel de politieke stabiliteit als de geloofwaardigheid van centrale banken, met andere woorden het vertrouwen in de instellingen, zijn sleutelvariabelen geworden. Zij oefenen een directe invloed uit op de vooruitzichten voor economieën en financiële markten.

De wereldwijde opkomst van het populisme, de zwakte van het Europese politieke bouwwerk en het feit dat het voeren van een onorthodox monetair beleid in de hele wereld gemeengoed is geworden, maken de huidige constellatie volgens ons erg kwetsbaar.

Economische vooruitzichten

De veerkracht van economieën in de nasleep van de Brexit-schok behoorde tot het beste nieuws van de laatste paar maanden. In de VS vertoonde de industriële sector, een van onze grootste zorgpunten eerder dit jaar, enig teken van herstel. De ISM-index voor de productiesector, die vergelijkbaar is met de PMI-index, is ook opgeveerd. Mogelijk luidt dit een minicyclus in, waardoor de cyclus in de VS langer kan aanhouden.

Het blijft echter de vraag of deze enquêtegegevens nieuwe banen en investeringen zullen gaan opleveren. Ook de arbeidsmarktcijfers bevestigen deze verbetering gedeeltelijk, in tegenstelling tot de investeringen. Volgens de jongste bbp-cijfers zijn de particuliere investeringen namelijk in het tweede kwartaal met 3,3% gedaald.

Het bericht Nagenieten van de Brexit verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

augustus 18 14:26 2016 Print dit artikel