2016 zal eindigen zoals het begon

“De verrassende uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft voor een aantal uitgesproken marktbewegingen gezorgd”, schrijft Filip Bruynooghe, fondsmanager bij CapitalatWork.

2016 zal eindigen zoals het begon“Het vooruitzicht op de door Trump aangekondigde fiscale hervormingen en grote infrastructuurwerken, heeft het reflatiethema volop in beeld gebracht. Dit heeft geleid tot een heuse sectorrotatie waarbij industriële bedrijven, grondstoffen, energie, infrastructuur -en bankaandelen gretig werden opgepikt, ten nadele van consumenten, farma- en technologieaandelen. De rentes in zowel Europa als Amerika gingen eensgezind hoger, waarbij de rentecurves steiler werden. De grondstoffenprijzen breiden een vervolg aan de recente opleving, terwijl de USD en GBP gevoelig apprecieerden t.o.v. de euro.”

“2016 zal eindigen zoals het begon, 2017 dreigt niet anders te worden: volatiel”

Terwijl de Amerikaanse aandelenmarkten terug op recordniveaus noteerden, was het herstel in Europa bescheidener. De nervositeit nam vooral toe in aanloop van het Italiaanse referendum over een reeks grondwettelijke hervormingen. Het verwachte Italiaanse nee tegen de hervormingen had uiteindelijk geen enkele impact op de financiële markten, wel integendeel.

De Europese markten hebben de voorbije dagen een forse inhaalbeweging opgetekend met een opmerkelijk herstel voor Europese banken. De hoop op een reddingsplan voor de noodlijdende Italiaanse banksector en een verdere extensie van het QE programma zorgt voor een zeker optimisme bij de belegger.

2016 zal zo eindigen zoals het begon, met heel wat volatiliteit. Gezien de drukke politieke agenda volgend jaar en een aantal risico’s die boven de markten blijven hangen, dreigt 2017 niet anders te worden. Dit hoeft echter geenszins negatief te zijn voor ons actief beleggingsbeleid, integendeel, het kan ook een aantal opportuniteiten creëren.

Hoewel de rentes gestegen zijn, moeten we alles in perspectief plaatsen. De rentes blijven heel laag, vooral in Europa. De schuldgraad is in vele landen enkel maar toegenomen, wat een sterkere rentestijging onwaarschijnlijk maakt, aangezien dat het prille economische herstel terug in de kiem kan smoren. Het is ook niet duidelijk hoeveel president Trump van zijn programma kan uitvoeren, terwijl een potentieel groter wordend protectionisme uiteindelijk de wereldgroei kan schaden.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 16 08:41 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen