AbbVie heeft nog veel potentie

  

AbbVie heeft nog veel potentie  

Eric Poelmann

 
In 2012 besloot het succesvolle Abbott Laboratories om via een spinn off een deel van het bedrijf met één medicijn en een berg schulden af te splitsen. Eigenlijk dacht het management van Abbott op deze manier van haar schulden af te komen en dat AbbVie (NYSE: ABBV) toch wel op enig moment failliet zou gaan. Een slimme zet van Abbott? Achteraf gezien toch niet. Dat ene medicijn dat AbbVie mee kreeg was Humira, het best verkopende medicijn ter wereld met een omzet van $16 miljard. Maar het management van AbbVie wist te voorkomen dat de nieuwe onderneming ten onder ging aan de berg schulden, die het mee kreeg. In plaats van ten onder te gaan werd AbbVie één van de meest succesvolle bedrijven in de biotech wereld. De onderneming groeit de laatste jaren met een gemiddelde van 25% per jaar. Maar analisten steken een waarschuwende vinger op, want het patent op Humira is sinds vorig jaar opgeheven. Er staan tussen de 30 en 40 kopieën van het medicijn klaar om een flink marktaandeel van Humira weg te kapen. 

Humira nog jaren een succes
AbbVie is nog altijd in hoge mate afhankelijk van Humira en de mogelijkheid dat concurrenten met een deel van de omzet gaan lopen, is een reden tot zorg voor beleggers. Maar de kracht van AbbVie is, dat de onderneming bereid is te vechten voor haar product. Het wist immers al één keer te overleven en nu toont de onderneming aan daar weer toe in staat te zijn. Alle legale middelen worden ingezet om mogelijke concurrenten van het lijf te houden. En AbbVie toont de beleggerswereld dat Humira nog altijd een fantastisch product voor de onderneming is. De onderneming had de moed om, ondanks de toenemende concurrentie, de prijs van Humira met 8% te laten stijgen. En wat gebeurt? In  het eerste kwartaal groeide de omzet bij AbbVie met 23% in Amerika en met 15% internationaal. Omzet en winst kwamen hoger uit dan analisten hadden verwacht. En voor het tweede kwartaal zien we alweer hetzelfde. 

Flinke pijplijn
Dit zijn sterke signalen, dat AbbVie geen onderneming is die snel kopje onder gaat. Het management maakt de inschatting, dat het nog wel een jaar of drie zal gaan duren voor de omzet van Humira zal gaan afnemen. Deel van het succes van het medicijn is, dat AbbVie in staat blijkt steeds meer toepassingen voor het medicijn te vinden. En dat staat garant voor een miljardenomzet in de komende jaren. Daarnaast heeft de onderneming flink wat nieuwe medicijnen in de pijplijn. De inschatting is, dat acht van zijn nieuwe medicijnen, die nu al in de markt zijn of de komende twee jaar op de markt worden gebracht, tegen 2020 een omzet zullen genereren van $25 tot $30 miljard. Spinraza tegen een spieraandoening, is onlangs toegelaten en twee andere medicijnen tegen Alzheimer zitten in testfase 3. Elf andere medicijnen zitten in testfase 2. AbbVie heeft daarmee haar toekomst verzekerd. 

Mooie dividendontwikkeling
AbbVie heeft nog een te korte historie om het aandeel te kunnen betitelen als een groeidividend aandeel. Maar in de paar jaar dat het aandeel nu een beursnotering heeft, is het dividend wel elk jaar opgetrokken. In 2013 weer voor het eerst een kwartaaldividend uitgekeerd van 40 cent. Nu is dat al 64 cent per aandeel. En daarmee komt het dividendrendement uit op 3,63%. De payout ratio ligt net boven de 50% en heeft alle ruimte om het dividend verder te laten groeien. Als de beurs in een dip gaat, komt de koers onder $70 en is het aandeel aantrekkelijk voor een belegging op lange termijn. Ook al omdat AbbVie nogal wat omzet uit het buitenland haalt, is het aandeel ook bij een lagere dollarkoers aantrekkelijk.   

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

De auteur heeft een positie in AbbVie.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.   

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 31 21:22 2017 Print dit artikel