AFM op BeleggersFair: ‘Pas op risico’s nieuwe trends’

Gert Luiting, Hoofd van de afdeling Lenen, Sparen en Retailbeleggen (LSR) bij de AFM, heeft afgelopen vrijdag gesproken op de BeleggersFair. Hij waarschuwde beleggers die op zoek zijn naar rendement en tijdens hun zoektocht worden verleid te beleggen in riskante producten.

AFM op BeleggersFair: 'Pas op risico's van nieuwe trends'Luiting bracht drie verschillende trends in het beleggerslandschap ter sprake, waaraan risico’s verbonden zitten. “Allereerst de voortdurende lage rente. In deze situatie zien we dat consumenten maar ook financiële instellingen op zoek gaan naar meer rendement. Ze zijn daarvoor bereid meer risico te nemen. Daarnaast de technologische ontwikkelingen en digitalisering. Blockchain, big data, enorme hoeveelheid data die wordt opgeslagen in systemen en vervolgens via internet wordt uitgewisseld. De financiële sector verandert radicaal. We zien nieuwe toetreders en nieuwe verdienmodellen. Zowel van binnen als buiten de landsgrenzen.”

“Dit brengt mij meteen tot mijn derde punt. De internationalisering van de financiële markten. In de financiële sector bewegen geldstromen, producten, diensten en data vrij over de landsgrenzen en over de grenzen van de traditionele sectoren. Steeds meer partijen bieden vanuit het buitenland hun financiële diensten aan.”

Technologische ontwikkeling en digitalisering

Onlangs heeft de AFM gewaarschuwd voor de cryptokoorts: de ‘Initial Coin Offerings (ICO’s)’ en tegen Bitcoins. “Iedereen heeft het tegenwoordig over Bitcoins, de dynamiek is herkenbaar: een nieuwe techniek straalt vernieuwing uit en heeft een aantrekkende werking, een groeiend aantal beleggers stapt in en de waarde van de investering stijgt.”

Er is volgens Luiting ook niks mis met techniek en innovatie, “maar pas op de risico’s die je niet kent. Er wordt hier vaak geïnvesteerd in een technologie die nog in de kinderschoenen staat. Aanbieders van cryptocurrencies, bijvoorbeeld in een Initial Coin Offering, zijn vaak niet transparant over de risico’s van het project. En ook belangrijk: AFM en DNB houden geen toezicht op deze markten.”

Luiting wees de beleggers op de voorzorgsmaatregelen die je als belegger kunt nemen als je besluit om te gaan beleggen. “De AFM heeft op haar website tips gepubliceerd genaamd: ‘Praktische checklist bij beleggen’.” Deze checklist bevat een aantal aandachtspunten in de vorm van verschillende vragen die bedoeld zijn om de belegger op weg te helpen.

Het bericht AFM op BeleggersFair: ‘Pas op risico’s nieuwe trends’ verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 21 12:38 2017 Print dit artikel