Alternatieven voor te dure save haven assets

Safe haven assets, zoals obligaties, goud, de Amerikaanse dollar en defensieve aandelen waren al voor het Brexit-referendum in trek. Die trend is alleen maar sterker geworden, met als gevolg dat beleggers een nog hogere prijs betalen voor veiligheid. Zijn de safe havens die hoge prijs wel waard, of zijn er alternatieven. David Brett, Investment Writer van Schroders ging ernaar op zoek.

Alternatieven voor te dure save haven assets

Beleggers waren al voorzichtiger geworden en door de uitslag van het Britse EU-referendum zijn de zorgen alleen maar toegenomen. Een recessie in het Verenigd Koninkrijk, een vertraging van de economische groei in Europa en wereldwijd en het mogelijk uiteen vallen van de EU bezorgen beleggers de bibbers. Daarnaast zijn er allerlei wereldwijde politieke risico’s.

“Geen enkel scenario valt uit te sluiten”, wakkert Brett de angst nog verder aan. “Maar als alle beleggers nu nog meer in safe haven assets stappen, zullen ze een stevige prijs voor veiligheid betalen.” Prijzen van safe haven assets zijn zo gestegen omdat beleggers in deze onzekere wereld veiligheid zoeken maar vooral ook omdat het geld dat de centrale banken met QE in de economie pompen, eerst belegd wordt in de meest kwalitatieve assets, voordat het omlaag sijpelt naar risicovollere assets.

“Door de opgelopen prijzen die zodoende voor safe haven assets betaald moeten worden, zijn hier nu ook risico’s aan verbonden, die tot uiting kunnen komen als een van de eerder genoemde scenario’s niet uitkomt”, schrijft Brett. Zijn safe haven assets deze prijs waard, vraagt hij zich dan ook af. Andere opties zijn beperkt. Goud blijft de ultieme veilige haven omdat het waardevast is en de prijs de neiging heeft te stijgen als de onzekerheid toeneemt en als er inflatie dreigt. Nadeel is dat goud geen inkomen verschaft.

De vlucht naar veiligheid creëert andere mogelijkheden in sectoren die voorheen als risicovol werden aangeduid, zoals cyclische aandelen, die met de ups en downs van de economie meebewegen. “Als de zorgen van beleggers niet uitkomen of de economie trekt aan, kan de prijs van cyclische aandelen fors stijgen”, legt Brett uit. “Wordt de vrees wel bewaarheid, dan zullen ze niet veel meer dalen.” Hij wijst er verder op dat ze een aantrekkelijk dividend uitbetalen. “Daarmee verschaffen ze een beter inkomen dan de traditionele safe havens.”

Financials zijn momenteel de goedkoopste sector in de MSCI World Value Index op grond van hun K/W en bieden een dividend van meer dan 4%. Wel plaatst Brett de kanttekening dat de aandelen in deze sector zeer volatiel zijn.

In ’Are there any safe haven investments left?’ gaat Brett dieper in op alternatieven voor dure save havens

Het bericht Alternatieven voor te dure save haven assets verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 25 12:24 2016 Print dit artikel