Amerika op weg naar een recessie

De Fed heeft de rente verhoogd ondanks de zwakke cijfers van de afgelopen maanden. Deze cijfers ziet de Fed als tijdelijk, zegt Richard Clarida van Pimco in een reactie. Toch moeten beleggers oppassen. De trend voor de Amerikaanse economie wijst op een recessie, zo blijkt uit de data van Trading Economics.

“In plaats daarvan wordt veel belang gehecht aan cijfers over de arbeidsmarkt, waaruit blijkt dat de werkloosheid 0,4 procentpunt sinds maart is gezakt naar 4,3%, een niveau dat volgens het FOMC volledige werkgelegenheid vertegenwoordigt.” Een tweede reden om de rente te verhogen is volgens Clarida dat de Fed meer details wilde kunnen bekendmaken voor het normaliseren van de balans. “Eerder had men al aangegeven dat dit alleen zou gebeuren als het traject van renteverhogingen een eind op streek zou zijn. Deze rentestap is de vierde verhoging sinds december 2015 – in totaal 100 basispunten – het praktische minimum dat de bank zichzelf als toets had opgelegd.” De stippenwolk met projecties wijst er nog steeds op dat er dit jaar nog een derde rentestap komt, en nog drie volgend jaar. “De verwachting van de Fed van een renteniveau van 2% eind 2018 komt overeen met de verwachtingen van Pimco”, aldus Clarida. Voor Anna Stupnytska, Global Economist bij vermogensbeheerder Fidelity International, ziet de stippenwolk er wat anders uit: “Dit was wellicht de laatste renteverhoging dit jaar, gezien de opkomende tegenwind voor de Amerikaanse economie.”

De ontwikkeling van Amerikaanse economie ziet er goed uit, zo blijkt uit de statistische analyse van Trading Economics. De trend is positief en de bovengrens van de groei loopt op tot 5%. Toch zou Anna Stupnutska weleens gelijk krijgen. De trend voor de Amerikaanse economie op jaarbasis ziet er beangstigend slecht uit. Die wijst zelfs op het ontstaan van een korte, heftige recessie in de komende maanden. Dat zou in ieder geval een verklaring kunnen zijn voor de tweeledige boodschap van de Fed: vriendelijk voor de korte termijn en een verharding van het beleid op termijn. Het verklaart ook waarom de beurzen zoveel moeite hebben om de opgaande beweging vast te houden.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 15 15:28 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen