An Englishman in New York says Sorry

Met een vernietigend oordeel komt er in 2008 een einde aan de succesvolle carrière van Phillip R. Bennett. De Chief Executive Officer (CEO) van de Amerikaanse zakenbank Refco moet in de rechtbank diep door het stof en krijgt een lange celstraf aan zijn broek.

CEO Phillip R. Bennett van Refco maakte een diepe valDe hoofdrolspeler in het verhaal over de Amerikaanse effectenbank komt in 1948 in het Verenigd Koninkrijk op de wereld. Bennett studeert aan de Universiteit van Cambridge voor hij besluit zijn geluk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te beproeven. En met succes.

Zijn ster rijst razendsnel. Na tien jaar voor Chase Manhattan Bank te hebben gewerkt, gaat hij in 1981 aan de slag bij Refco, een van de grootste zelfstandige optiehandelshuizen van de Verenigde Staten. De in New York gevestigde zakenbank, opgericht in 1969, is vooral actief in futures en opties en groeit razendsnel.

Groeien als kool

In 1998 neemt de Brit het roer over van CEO Thomas Dittmer, die met pensioen gaat. De nieuwe bestuursvoorzitter en president-commissaris heeft maar één doel voor ogen: onder zijn leiding moet Refco nog verder groeien en uiteindelijk zelfs naar de beurs. De zaken lopen uitstekend en zijn nieuwe functie gaat Bennett zo op het oog uitstekend af.

Hij verdient geld als water en het aantal werknemers stijgt tot 2400 in 2005. In augustus van dat jaar lonkt de volgende stap: de beurs. Met een vijfde van de aandelen haalt de onderneming 580 miljoen dollar op. De waarde van het bedrijf stijgt naar 3,8 miljard dollar.

Maar een paar maanden na de beursgang komt een nieuwe accountant vreemde zaken op het spoor. Hij speurt verder in de stoffige kelders van Refco en stuit op grote misstanden. In een subbedrijf blijken slechte leningen weggestopt. De topman heeft een lening voor een bedrag van 430 miljoen dollar, die Refco aan een van Bennetts bedrijven heeft verstrekt, buiten de boeken gehouden.

Dit is niet bekendgemaakt aan de aandeelhouders vóór de beursgang. Die zou in dat geval vanzelfsprekend niet zijn doorgegaan. Dat had de nodige financiële consequenties gehad, ook voor Bennett persoonlijk. De beursgang levert hem naar schatting zo’n 116 miljoen dollar op. Dat komt neer op 5% van de aandelen.

Ommekeer

Het bedrijf stelt Bennett meteen op non-actief en het duurt niet lang voor de CEO wordt gearresteerd en een aanklacht wegens fraude aan zijn broek krijgt. Vóór die tijd heeft de voormalig topman de volledige lening, inclusief rente, al wel terugbetaald. Hij verpandt naar verluidt zijn manege en zijn appartement op Park Avenue in New York. En hij geeft nog eens vijftig miljoen dollar aan cash en obligaties af als borg om voorlopig buiten de cel te blijven.

Ondertussen komt Refco in een vrije val. De bank moet de financiële resultaten vanaf 2002 herzien, het aandeel keldert, claims liggen op de loer en klanten halen hun rekeningen leeg uit angst dat er niets meer over is. De divisie Derivaten gaat nog wel door, maar eigenlijk tegen beter weten in.

Op de dag des oordeels biedt Bennett zijn excuses aan. Tijdens de rechtszaak zegt hij dat het niet zijn bedoeling was om mensen pijn te doen, vooral niet zijn eigen familie. Zijn daden hebben geleid tot grote financiële schade én het onvermijdelijke einde van Refco. Voor hij zijn uiteindelijke straf krijgt opgelegd, laat Bennett weten dat de fout die hij gemaakt heeft onacceptabel is.

Maar hij deed het met de beste intenties, voor de toekomst van het bedrijf. “In doing so, I not only broke the law, I put in harm’s way the very people I intended to help.” Rechter Naomi Reice Buchwald veroordeelt de voormalig topman tot een gevangenisstraf van zestien jaar in de fraudezaak die regelrecht de ondergang inluidde van een van Amerika’s grootste en meest succesvolle zakenbanken.

Het bericht An Englishman in New York says Sorry verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 07 13:40 2016 Print dit artikel