Analyse: Het zoenoffer dat de Robeco-topman brengt

De 16.000 vierkante meter, verdeeld over zeven verdiepingen, die Robeco gaat huren in een nieuw pand tegenover het station van Rotterdam heeft alles wat een moderne organisatie anno 2016 verlangt: grote werkvloeren, mensen en afdelingen dicht bij elkaar, de top tussen de medewerkers.

Minder transparant is de wijze waarop vrijdagmorgen het vertrek van de bestuursleden Hester Borrie en Hans Rademaker werd aangekondigd, notabene op de laatste officiële werkdag van het tweetal.

Robeco kondigde hun vertrek in een ultrakort Engelstalig persbericht aan: ‘Bert Bruggink, Chairman of the Supervisory Board said: “Hester and Hans have been on the Management Board of Robeco Group for over six years. During this period Robeco Group’s assets under management have more than doubled, reaching an all-time high of 268 billion euro. They both have made an important contribution to the company’s current success and solid basis, which are the foundations for further international growth and continued excellent investment results for our clients. I wish them the very best for the future.”‘

Onenigheid? Waarschijnlijk niet

Afgezien van de lengte en de zakelijke toon van het bericht, valt op dat alleen de naam wordt opgevoerd van Bert Bruggink, de president-commissaris. Van David Steyn (foto), de topman die eind vorig jaar Roderick Munsters is opgevolgd, geen woord. Onenigheid, verschil van inzicht, is de eerste gedachte.

Dat is niet uitgesloten. Een nieuwe topman wil zijn eigen team samenstellen – dat is heel gebruikelijk in het bedrijfsleven. Maar het lijkt er eerder op dat de wisseling van de wacht te maken heeft met de opdracht die Steyn heeft meegekregen van de Japanse eigenaar Orix: maak van Robeco een internationale, substantieel grotere speler.

Mede om die opdracht is de Schot, met een zeer lange internationale staat van dienst in het asset management, maar beperkt in Rotterdam aanwezig – zo kan men op het hoofdkantoor van Robeco horen. Hij is veelvuldig buitengaats, in Londen waar hij als voorheen woont, en in de wingewesten waar Robeco echt succesvol is – zoals de Verenigde Staten waar een substantieel deel van de omzet en de groei vandaan komt.

Steyn moet van Robeco een mondiale speler maken en het beheerd vermogen op korte termijn verdubbelen naar pakweg 600 miljard euro. Daarvoor heeft de Japanse Orix-topman Inoui hem een oorlogskas van 1 miljard dollar ter beschikking gesteld.

Steyn is vooral in de (beoogde) wingewesten

De relatieve afwezigheid van Steyn op het hoofdkantoor kan worden verklaard uit deze zoektocht naar een geschikte overnamekandidaat. Het meest voor de hand liggend daarvoor is de Verenigde Staten. Eerder werd in de internationale pers gesuggereerd dat men het Amerikaanse Russell Investments op het oog heeft.

Dat een overname, of een andere vorm van alliantie in het verschiet ligt, is zo goed als zeker. Dat zou het vertrek van Borrie en Rademaker kunnen verklaren, die respectievelijk verantwoordelijk waren voor het commerciële beleid en het beleggingsbeleid. De twee waren vanuit die respectievelijke verantwoordelijkheden de afgelopen jaren mede-bepalend voor de sterke revival van het huis.

Als Steyn in zijn missie slaagt en een Angelsaksisch huis tot overname of een fusie weet te verleiden, dan moet hij in dit schaakspel een zoenoffer brengen. Daarvoor zal Steyn de handen van Orix gemakkelijk op elkaar krijgen: de Japanners voelen zich sowieso ongemakkelijk bij de volledig Nederlands ingerichte samenstelling van de raad van bestuur. Dat was ook één van de redenen dat Roderick Munsters vorig jaar plaats moest maken. 

Het zoenoffer dat ‘Hester Borrie’ heet

Steyn zal in een groter Robeco de bestuursvoorzitter blijven. Voor zijn primus inter pares-rol zal hij zijn toekomstige collegae moeten compenseren door een andere inrichting van de raad van bestuur.

De sleutelposten rond commercieel- en beleggingsbeleid zijn zo’n passende compensatie – overigens valt niet helemaal uit te sluiten dat de vrij gekomen posten bestemd zijn voor de leidinggevenden van het Amerikaanse smaldeel van Robeco, waar de bulk van de concernomzet en de winst nu al vandaan komt.

Hoe het ook zij, maakt u zich over het lot van Rademaker en de Eindhovense burgemeestersdochter Borrie geen zorgen: zij zullen voor deze ‘in goed overleg’ gedane zijstap door de Japanners vorstelijk worden gecompenseerd.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:  

 

Lees hier het hele artikel

  Categories:
april 29 21:37 2016 Print dit artikel