Anton Eser (LGIM): ‘Vijf zaken waar beleggers op moeten letten In 2018’ (HOT)

De volatiliteit op de financiële markten zal zich in de tweede helft van 2018 doorzetten, stelt Anton Eser, Chief Investment Officer (CIO) van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM). Dat zet het vertrouwen van bedrijven en beleggers onder druk. “We verwachten dat het beleggerssentiment gedurende het jaar geleidelijk verslechtert. “Er zijn vijf cruciale onderwerpen waar beleggers de komende maanden rekening mee moeten houden.”

Anton Eser (LGIM): 'Vijf zaken waar beleggers op moeten letten In 2018' (HOT)

Liquiditeit. De afbouw van het zeer ruime monetaire beleid leidt tot stress in markten waar dollarfinanciering dominant is, zoals bepaalde opkomende markten. Eser maakt zich vooral zorgen over hoe verstrekkend de gevolgen zullen zijn. Uitgerekend de Amerikaanse economie zelf is minder kwetsbaar, onder meer doordat er langer wordt geleend. Bovendien is er sprake van een stevige stimulans door belastingverlagingen. De recente klachten over de snelle monetaire verkrapping in de VS zullen daarom aan dovemansoren zijn gericht.

Inflatie. Er is een kans dat de inflatie de komende maanden stevig aantrekt door de krappe arbeidsmarkt, hogere olieprijzen en zelfs het opkomende populisme (minder begrotingsdiscipline).

China. Een duurdere dollar kan leiden tot kapitaaluitstromen, zoals we hebben gezien in 2015. De centrale vraag blijft of het land in staat is om de schuldenpositie af te bouwen.

Handel. Het beleid van de Amerikaanse president Trump kan aanzienlijke schade aanrichten. Los daarvan zal de wereldhandel lijden onder een mogelijk lagere groei in de opkomende markten. De voortekenen voorspellen weinig goeds.

Bedrijfswinsten. Die zijn gestegen, zowel in de VS, Europa als Japan. De hamvraag is of bedrijven ook meer gaan investeren. De bedrijven in de S&P 500 laten op dit vlak een groei van 20% zien gedurende het eerste kwartaal. Als die trend zich verbreedt, dan kan 2018 de monetaire verkrapping zonder al te veel kleurscheuren doorstaan. Aan de andere kant: meer aandeleninkoopprogramma’s en megafusies en -overnames kunnen leiden tot een hogere leverage, en dus ook een grotere kwetsbaarheid voor een eventuele economische vertraging. Het terugdraaien van het ruime monetaire beleid zal sowieso leiden tot een versnelling van disruptie in het bedrijfsleven. Daarom mijdt de vermogensbeheerder fysieke winkelketens en traditionele telecombedrijven.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juli 11 12:11 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen