Beleggen of sparen?

Beleggen of sparen; dat is wat veel Nederlanders zich afvragen. Dirk Gerritsen, Assistant Professor Finance and Financial Markets bij de Utrecht University School of Economics laat daar voor Cashcow.nl zijn licht over schijnen.

sparen

Met de daling van de spaarrente naar niveaus rond de 1%, wordt regelmatig opgemerkt dat mensen beter kunnen beleggen omdat daar wél rendement kan worden behaald. Gemakshalve wordt er dan wel eens verwezen naar het jaarlijks gemiddelde rendement van de AEX-index (inclusief herinvestering van ontvangen dividenden) van zo’n 10% sinds de start van deze index in 1983.

Aandelenbeleggingen leveren inderdaad doorgaans op de langere termijn een hoger rendement dan ‘risicovrije’ beleggingen zoals spaargeld. Dit overrendement geldt als compensatie voor het gelopen risico, en wordt ook wel ‘risicopremie’ genoemd.

Met andere woorden, voor het aangaan van extra risico ten opzichte van een risicovrije investering, verwacht een belegger gecompenseerd te worden door een hoger rendement dan wat een risicovrije investering levert. Er zijn geen signalen dat deze risicopremie toeneemt. Wanneer men dus uitgaat van een grofweg gelijkblijvende risicopremie, moet een belegger er dus rekening mee houden dat tezamen met de lage spaarrente ook de aandelenrendementen lager zullen liggen dan men gewend is uit het verleden.

De kwestie ‘beleggen of sparen’ is daarmee niet een vraag specifiek voor deze tijd, maar is er een van alle tijden.

Dirk Gerritsen is tijdens de BeleggersFair op 20 november in de RAI spreker bij de plenaire sessie Vaste Inkomsten Halen Uit Beleggingen. Bestel hier uw gratis ticket voor de BeleggersFair.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 17 10:21 2015 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen