Beleggers moeten waken voor ESG Light

Isabelle Cabie, Global Head of Responsible Development bij Candriam, ziet wel degelijk een overduidelijke groei in duurzaam beleggen. Het is volgens haar geenszins een hype en ook geen speelbal in de marketingstrategie van asset managers en fondshuizen. Dat zegt Cabie in een interview met The Asset na afloop van Candriams International Media Seminar in Brussel.

Beleggers moeten waken voor ESG LightVoor Candriam is duurzaam beleggen een belangrijk speerpunt. Met zo’n twintig jaar aan ervaring kun je zeggen dat deze beleggingsstijl helemaal is ingeburgerd in het DNA van de asset manager. Duurzaam beleggen gaat volgens Cabie niet ten koste van het rendement, wat nu nog steeds te veel beleggers aannemen.

Een probleem was geruime tijd het gebrek aan historische data inzake de performances. Maar daar is intussen een omslag in gekomen. “Er is onderwijl een scala aan onderzoeksresultaten bekend geworden dat het juist goed uitpakt. Er is veel meer zicht op de performance.” Cabie roept echter op tot een betere educatie van beleggers om ze meer inzicht in de mogelijkheden en de mogelijke opbrengsten van duurzaam beleggen te bieden.

ESG Light

Zij vindt tevens dat beleggers voor valkuilen moeten worden gewaarschuwd. “De duurzame beleggingsmarkt is nog jong. Wij waren één van de pioniers door zo’n twintig jaar geleden al met een reeks beleggingsfondsen te komen en hebben een flinke dosis expertise opgebouwd.” Cabie ziet overall meer structuur in de duurzame beleggingsmarkt. “Er zijn meer mogelijkheden. En er is ook sprake van een grotere betrouwbaarheid in deze tak van sport.”

Maar daar staat tegenover dat ook een veelvoud aan partijen duurzaamheid hebben ontdekt en dat ze zich daarmee lekker willen profileren. Ze zien een gat in de markt. Vaak pakken ze het goed op, maar bij sommige komt het neer op lucht. “Het is dan ook belangrijk om te waken voor partijen die met light-versies van SRI of ESG komen en dit in hun producten wrappen. Ook voor greenwashing moet worden opgepast. Daarom zijn best practises zo belangrijk.”

Cabie is van mening dat beleggers door fondsmanagers of de industrie beter moeten worden onderwezen. “Ze moeten duidelijk maken wat ze aan het doen zijn. Daarmee is veel te winnen. Belangrijk is dat beleggers duidelijk wordt gemaakt waarom ze erin moeten gaan beleggen.” Zij beseft dat de transitie naar een duurzamer beleggingsklimaat tijd kost. Daarvoor is het dan ook van essentieel belang performances goed te vertalen.

Value approach

Maar is duurzaam beleggen niet gewoon een hype en een marketingtool waar marketingmanagers van beleggingsinstellingen maar wat graag gebruik van willen maken? Om de suggestie die ik probeer te wekken, moet ze smakelijk lachen. “Duurzaam beleggen is geenszins een hype en ook geen marketingtrucje. Daarom ben ik ook niet tegen nieuwe benaderingen, maar ze moeten wel vergelijkbaar zijn. Ze moeten transparant zijn. De duurzame beleggingsmarkt kan tot een grote en dynamische markt uitgroeien. Maar het kan een handicap zijn als door wildgroei de markt in een verkeerde richting evolueert.”

De duurzaamheidsexpert benadrukt dat de afgelopen jaren wel is gebleken dat duurzaam beleggen meer is dan ethisch juist bezig te zijn. “Er is een verandering gekomen in benadering. De value approach heeft zijn intrede gedaan. Dat is goed. Het is tijd om de waarde te plukken. Het opstomen richting een duurzame economie levert juist geld op.”

Daarnaast is transparantie in de visie van Cabie een sleutelbegrip bij duurzaam beleggen. Regelgevende instanties dringen ook op dit gebied sterk aan op het beter informeren van beleggers. Rankings zoals die van MSCI en Morningstar kunnen volgens haar van nut zijn om duurzame beleggingsproducten objectief tegen elkaar af te wegen en te vergelijken. “Vandaar dat ik ze daarom geen slechte initiatieven vind. Van gewicht is ook om duidelijk te zijn hoe een fonds wordt gemanaged.”

Relatief nieuw is dat beleggers in de Verenigde Staten wakker lijken te zijn geworden. De VS gaat over het algemeen altijd voorop bij de introductie van nieuwe beleggingsproducten- en stijlen, maar op het gebied van duurzaam beleggen geldt dat juist voor Europa. Europa is zo juist de voorhoederegio geworden wat betreft duurzaam beleggen. “Er is marktaandeel te winnen in de VS als asset managers de juiste producten aanbieden en over de juiste ervaring beschikken. Eigenlijk leidt dit tot een win-winsituatie.”

Trump als nemesis

En wat moeten duurzame beleggers nu met de verkiezingsoverwinning van Donald Trump? Hij profileerde zich immers tijdens de slag om het Amerikaanse presidentschap als de nemesis van alles wat met duurzaam te maken heeft. Als hij aan zou treden, dan zou hij de gesel worden van alles wat op de bres ging tegen de opwarming van de aarde. Tot zijn gevolg kan een horde van klimaatontkenners worden gerekend. Die klimaatontkenners willen niet toegeven aan de klimaatverandering die op hol is geslagen.

Cabie kan moeilijk antwoord geven op wat echt de gevolgen zullen zijn van het aantreden van Trump. “Er zijn nog zoveel onduidelijkheden. Meestal matigen presidenten hun toon en hun koers zodra ze aantreden.” Trump heeft aangekondigd dat hij de klimaatbeheersingsafspraken terzijde zal schuiven. Maar of hij dat echt gaat doen? Trump heeft al een beetje toegegeven dat mensen best wel wat effect op het klimaat kunnen hebben.

“Maar hoe je het wendt of keert, hij kan eigenlijk niet om de global warming en vervuiling van de aarde heen. Er zijn te veel materiële effecten aan verbonden. De financiële gevolgen van het op de oude voet doorgaan zullen funest zijn.” Niet voor niets was de chemische industrie een van de voorlopers die verduurzaming invoerden. Dat gebeurde primair vanwege het beperken van de kosten (energie-efficiëntie) en op de tweede plaats om goede naam te maken. Het leverde gewoonweg meer op om het wel te doen dan het niet te doen.

Cabie heeft er alle vertrouwen in dat de klad niet in de (wereldwijde) verduurzaming van de economie zal komen. “Of er komt een accelaratie, of een de-accelaratie. Met of zonder de VS gaat de globale verduurzaming niet stoppen. Maar met de VS erbij zal die wel versnellen. Het enige waar we met Trump wel mee te maken krijgen, is meer onzekerheid in de markt.”

Het bericht Beleggers moeten waken voor ESG Light verscheen eerst op The Asset.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 09 10:03 2016 Print dit artikel