Beleggers praten elkaar onnodig moed in

Beleggingsstrategen proberen de markt moed in te praten. Maar: “Een groeivertraging in China is niet het einde van de wereld”, stelt HSBC-econoom Frederic Neumann.

Een groeivertraging in China is niet het einde van de wereldIn zijn betoog zoekt hij steun bij wat in Japan is gebeurd. “Aan het einde van de jaren ’80 was van een vergelijkbare situatie in Japan sprake als nu in China. Zonder met de ogen te knipperen zeilde de rest van de wereld de periode van de jaren ’90 binnen. De bestedingskracht van de Chinese economie is 16% van de wereldeconomie tegen een decennium geleden.”

Het is een interessante gedachte maar gaat voorbij aan het feit dat het niet alleen om de consumptie gaat in China, maar ook om het gebrek aan groei elders in de wereld. De kans is daarom groot dat wanneer het minder gaat in de rest van de wereld, het minder zal gaan met de producerende bedrijven en dat zij het behoud van marge gaan zoeken bij een verbetering van de efficiency.

In ieder geval ligt het bedrijfsleven minder aan de kredietkraan van de banken, die in december voor 598 miljard yuan aan nieuwe leningen hebben verstrekt tegen 709 miljard yuan in november.

Ook het bedrijfsleven begint last te krijgen van de ontwikkelingen in China. De omzetgroei bij Carrefour neemt af mede – zo zeggen ze – door een vertraging in de consumptie. De omzet nam het in vierde kwartaal af naar 22,43 miljard dollar tegen 24,41 miljard een jaar eerder.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
januari 15 08:51 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen