Best gelezen artikelen 2016: Onheilsprofetie aan kop

Volgens Andrew Roberts, hoofd onderzoek van de bank, zouden vooral aandelen en bedrijfsobligaties het heel slecht doen – adviezen die dit jaar door de actualiteit ruimschoots onderuit zijn gehaald.

Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn we ons bewust van het bestaan van ‘fake news’ dat door sociale media als Facebook op grond van algoritmen wordt verspreid. Er zijn ook analyses van mensen – professionels nota bene -, die terugkijkend ook wel iets van ‘fake’ hebben.

Bij Fondsnieuws proberen we artikelen met een ‘manisch-depressieve’ lading zoveel mogelijk te vermijden, maar toch: we ontkomen er niet helemaal aan. Dat blijkt wel uit de best gelezen artikelen op deze site, die als belangrijkste karakteristiek hebben dat ze aan emotie en urgentie appeleren.

De drie best gelezen stukken geven allemaal dat gevoel van urgentie: ‘RBS: Crisis nadert, verkoop alles’ en ‘Vergrijzend Nederland veel armer dan gedacht’. Nummer drie op de lijst gaat weer in een compleet andere richting: ‘Econometrisch model voorspelt koersexplosie’.

‘RBS: Crisis nadert, verkoop alles’ van 12 januari 2016 is terugkijkend veel te negatief, hoewel begin van het jaar wel degelijk sprake is geweest van een correctie. De aandelenkoersen zouden volgens RBS met 20 procent dalen en de olieprijs zou richting 16 dollar gaan.

Vergrijzend Nederland veel armer dan gedacht‘ appelleert aan de angst van Nederlanders dat hun pensioen gevaar loopt, wat een terecht angst is met de vele afstempelingen ten gevolge van de lage rente. De oplopende rente in de VS zou echter kunnen helpen bij het toekomstbestendig houden van de pensioenvermogens.

Het derde artikel op de lijst stelde: ‘econometrisch model voorspelt koersexplosie’. Dit artikel is gebaseerd op een analyse van Richard Abma, de managing partner van OHV Vermogensbeheer. Hij heeft op basis van een model een verband gelegd tussen de geldhoeveelheid en de hoogte van de aandelenkoersen.

Op de vierde plaats staat het artikel ‘Olieprijs kan eind dit jaar op 65 dollar staan‘, dat een interview is met John Coyle, beheerder van het Schroders ISF Global Energy Fund. Vandaag staat de olieprijs nog boven de 54 dollar per vat.

Nummer vijf op de lijst is ‘S&P zal 75 procent dalen ten opzichte van recente piek‘, gebaseerd op de visie van een big shot in de financiële wereld, de beleggingsstrateeg van Société Générale, Albert Edwards. Deze contraire strateeg kreeg met zijn uitspraak een zaal vol belangstellenden naar zijn jaarlijkse ‘bear-event of the year’ in Londen, zo berichtte de FD-correspondent ter plekke. Edwards voorspelde in januari een aandelencrash. Er kwam wel een correctie, maar inmiddels staan we ruim boven het niveau van januari.

Moraal van het verhaal: neem de boude voorspellingen op de toekomst met een korreltje zout en maak vooral uw eigen afwegingen en analyses. Rampspoed komt in twee gedaanten: of heel snel en onverwacht, zoals de bekende ‘black swans’, die eensklaps neerstrijken in de vijver van uw achtertuin of u ziet het onheil van verre aankomen maar dan duurt het toch nog altijd lang voordat magere Hein ook daadwerkelijk voor u staat.

Andere artikelen die hoog scoorden op de lijst:

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
december 22 01:02 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen