Beurzen veren op nu Brexit-kamp voorsprong verliest

Aanleiding zijn de jongste peilingen van opiniepeilers in Groot-Brittannië: twee van de drie zeggen dat het kamp dat in de Europese Unie wil blijven nu een lichte voorsprong heeft, terwijl vorige week het Brexit-kamp nog aan kop ging.

De omslag volgde na de moord afgelopen donderdag op de Britse politica Jo Cox door een rechtse extremist die fel voorstander is van een vertrek uit de Unie. Een derde opiniepeiler, Opinium, stelt daarentegen dat er nu sprake is van een nek aan nek race.

Maar volgens andere opiniepeilers werd de omslag al eerder ingezet, omdat een derde van het onderzoek al af was voordat de gewelddadige dood van Cox bekend werd.

De meeste asset managers waren al langer van mening dat een meerderheid van de Britse bevolking zou stemmen voor voortzetting van het EU-lidmaatschap. Maar de financiële markten waren er de afgelopen tijd niet gerust op: het Britse pond daalde, volgens Bloomberg werd de afgelopen week 1.000 miljard dollar uit Britse aandelenfondsen gehaald en daalde Duitse tienjaarsrente tot onder de nul procent.

Handelaren waarschuwden tegenover persbureaus dat de nacht van 23 op 24 juni één van de meest beweeglijke in de financiële markten ooit zou kunnen worden. Zij waarschuwden dat de uitslag even grote gevolgen kan hebben als Zwarte Woensdag, op 16 september 1992. Toen ging het Verenigd Koninkrijk uit het Europees wisselkoerssysteem EMS.

De referendum-uitslag zou tot grote schokken kunnen leiden, niet alleen voor aandelen- en obligatiemarkten, maar ook voor Britse vastgoedfondsen. Veel waarnemers in de financiële sector waarschuwen dat met name Amerikaanse banken en andere instellingen in een Brexit aanleiding zouden kunnen zien hun Europese hoofdkantoor te verplaatsen naar het continent. Dit zou op termijn de positie van de Londense City kunnen bedreigen.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 20 09:38 2016 Print dit artikel