BNP Paribas IP blijft voorzichtig in positief gestemde markt

De afgelopen weken had de financiële markt vooral oog voor de verwachte positieve gevolgen van de nieuwe Amerikaanse regering: lagere belastingen, terugvloeiende buitenlandse winsten en minder regelgeving. Die elementen lijken ons inmiddels in de koersen te zijn verrekend, maar er blijft grote onzekerheid over het beleid.

BNP Paribas IP blijft voorzichtig in positief gestemde marktPresident Trump kon nog geen coherent economisch plan voorleggen. Bovendien zijn er nog altijd grote meningsverschillen tussen de president en de Republikeinse meerderheid in het Congres. Dat kan de wereldhandel verder drukken. Gezien de neerwaartse risico’s blijven we voorzichtig en onderwegen we Amerikaanse hoogrentende bedrijfsobligaties ten opzichte van cash.

Wereldhandel onder druk

Sinds de financiële crisis in 2008 en 2009 kampt de wereldhandel met zwakke groeicijfers. Volgens het IMF is dat onder meer het gevolg van de teleurstellende economische activiteit in het algemeen en de lage bedrijfsinvesteringen in het bijzonder, de stokkende liberalisering van de handel, de oplopende politieke risico’s en de vertragende, en soms zelfs afnemende globalisering. Ook de strengere voorwaarden voor handelskredieten als gevolg van de financiële regelgeving en het afgenomen concurrentievermogen van China door hogere lonen spelen volgens ons een rol.

Wij verwachten op korte termijn geen verandering. De zwakke groei van de bedrijfsinvesteringen is een echt wereldwijd fenomeen en de afgelopen jaren kwamen er steeds meer beperkingen op de wereldhandel bij. Het protectionisme van Donald Trump zal evenmin helpen. Bedrijven onder druk zetten om te investeren in de VS in plaats van in het buitenland kan goed zijn voor de binnenlandse werkgelegenheid, maar zou ook tot hogere prijzen voor de Amerikaanse consument leiden en de globalisering verder doen vertragen.

Echte invoerrechten of een soort ‘grensbelasting’ voor bedrijven, die export vrijstelt van belastingen en import niet langer als aftrekbare kosten behandelt, zouden de wereldhandel een nieuwe knauw geven. Bovendien bestaat uiteraard het gevaar dat andere landen terugslaan.

Brexit bedreigt handel

Ook de Brexit vormt een bedreiging voor de handel. Brits premier Theresa May neigt naar een harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) de volledige zeggenschap over het immigratiebeleid krijgt en niet langer onder de bevoegdheid van het Hof van Justitie van de Europese Unie valt. Daardoor zou het ook de toegang tot de interne markt van de EU verliezen. Het VK zou handelsakkoorden met andere landen kunnen sluiten, wat naar verluidt ook op de agenda staat wanneer May en Trump elkaar ontmoeten, maar dat is doorgaans een tijdrovend proces.

Bovendien is de eurozone de grootste afnemer van Britse goederen. Nadat eerder de sterling verzwakte, worden nu ook andere gevolgen van de Brexit merkbaar: de inflatie loopt op, het consumentenvertrouwen valt terug en de groei van de detailhandelsverkoop verzwakt. De volledige impact van de beslissing om de EU te verlaten is nog niet tot uiting gekomen.

De wereldhandel trok recent aan, zij het vooral in nominale termen, doordat de prijzen niet langer dalen. In reële termen is de toename van de handel echter nog steeds ondermaats, wat de opkomende landen in een lastig parket plaatst. Aangezien de kredietcyclus in sommige van die landen vergevorderd is en vertraagt, verwachten wij in de meeste van die economieën geen sterk groeiherstel.

VS groeit boventrendmatig

De boventrendmatige groei in de VS blijkt uit de lage werkloosheid en de eerste tekenen van loon- en inflatiedruk. Die hogere inflatie heeft echter een keerzijde. Ze zorgt ervoor dat de consumentenbestedingen slechts licht toenemen, tenzij consumenten uit optimisme hun spaargeld aanspreken. Wij betwijfelen echter of ze daartoe bereid zijn nu de inflatie en de rente oplopen.

Aan productiezijde oogt de situatie op het eerste gezicht rooskleuriger: op jaarbasis groeide de industriële productie voor het eerst sinds augustus 2015. De productie van de verwerkende industrie, die minder volatiel is doordat mijnbouw en nutsbedrijven buiten beschouwing worden gelaten, blijft echter steken op het niveau van de afgelopen jaren. Het vertrouwen van huizenbouwers daalde, maar dat stond op een cyclisch hoogtepunt. Een vertraging van het aantal uitgereikte bouwvergunningen bevestigt die neerwaartse trend en het aantal nieuwbouwwoningen stagneert.

De hogere inflatie kan het monetaire beleid beïnvloeden. Verschillende beleidsmakers hebben er al voor gepleit om de beleidsrente dit jaar meerdere keren op te trekken. De consensus binnen de Federal Reserve lijkt nu te verschuiven van twee naar drie renteverhogingen. Een verhoging in juni lijkt voor de markten een uitgemaakte zaak: afgaand op de futures op de Amerikaanse basisrente schatten ze die kans op 74%.

Voorzitster Janet Yellen van de Federal Reserve waarschuwde onlangs dat het onverstandig zou zijn om de economie al te sterk en al te lang te laten oververhitten. Als ze te lang wacht om het verruimende monetaire beleid terug te schroeven, kunnen de inflatieverwachtingen en de effectieve inflatie oplopen en moeilijker te bedaren blijken. Door de uitlatingen van Yellen daalden de Amerikaanse aandelenkoersen.

ECB negeert stijgende inflatie

In de eurozone keken beleggers uit naar de reactie van de ECB op de vrij sterke groei en stijgende inflatie tijdens de vergadering van de raad van bestuur. Zou de centrale bank terugkomen op haar belofte om het inkoopprogramma tot het einde van het jaar op 60 miljard euro per maand te houden? Ons leek dat onwaarschijnlijk; de maatregel was immers pas een maand eerder aangekondigd. Dat maakte de kans dat ze het programma zou bijsturen of afbouwen erg klein.

Voorlopig pleitte voorzitter Mario Draghi voor geduld. Beleggers vatten Draghi’s woorden op als een mild signaal en de euro daalde, maar dat was slechts tijdelijk. Dat de ECB voorlopig bereid is om de stijgende inflatie te negeren, is voor ons een belangrijk gegeven. Het verkleint immers het gevaar op een ondoordacht agressiever beleid.

Het bericht BNP Paribas IP blijft voorzichtig in positief gestemde markt verscheen eerst op The Asset.

  Categories:
januari 27 15:34 2017 Print dit artikel