BNP Paribas stelt ramingen economie neewaarts bij

Volgens senior econoom Raymond van der Putten (foto) staat Nederland er in 2017 economisch minder goed voor dan het CPB stelt. De storm is nog niet voorbij.

Monetaire munitie

De BNP-economen schatten de kans op een wereldwijde recessie zelfs op 30 procent. Dit risico zal de Fed ervan weerhouden om de rente verder te verhogen, verwachten ze. 

De ECB zal in maart en wellicht later dit jaar het monetaire beleid verder verruimen. De Japanse centrale bank zal de rente in het tweede kwartaal met nog eens 20 basispunten verlagen. En China zal eind dit jaar de renminbi nogmaals devalueren.

Volgens de economen zijn de centrale bankiers echter effectief door hun munitie heen en kunnen ze verder weinig doen als de economie wegzakt. 

Opkomende economieën houden last van zwakke groei, lage grondstofprijzen en gaan daarnaast gebukt onder de schuldenberg in Amerikaanse dollars. Onvoorziene risico’s kunnen het sentiment verder drukken, aldus BNP Paribas.

Nederlandse orde

Econoom Van der Putten stelt dat Nederland wel bezig is orde op zaken te stellen. De aantrekkende arbeidsmarkt, de lage rente, de oplevende woningmarkt en toenemende koopkracht dragen de binnenlandse groei in 2016.

Voor 2017 voorziet Van der Putten echter een afzwakkende vraag. Hij verwacht wel dat er meer geld naar het midden- en kleinbedrijf gaat als gevolg van versoepelde kredietvoorwaarden.  

De econoom verwacht dat de Nederlandse overheid de staatschuld in 2016 met 2 procentpunt BBP zal weten te verbeteren. Meer zit er volgens hem niet in wegens de gekrompen aardgasbaten.

‘We verwachten wel dat Nederland economisch aan kop loopt in de eurozone. Dit komt mede omdat Nederland bezig is aan een inhaalslag’, aldus Van der Putten.

Zie hier het rapport van BNP Paribas. 

Lees hier het hele artikel

  Categories:
februari 22 17:34 2016 Print dit artikel