Carmignac: Waarom de euro aan kracht wint

Het aandeel van de euro in de mondiale valutareserves staat behoorlijk laag, zo blijkt uit een door Didier Saint-Georges, Lid van het Investeringscomité en Managing director bij Carmignac, gepubliceerde grafiek.

Vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis was dat wel anders. “De grote financiële crisis van 2008 heeft de convergentiedroom in de eurozone een buitengewoon zware slag toegebracht. Er is een diepe kloof ontstaan tussen de economische prestaties van Duitsland en van de overige landen, gevolgd door een verregaande polarisatie van de publieke opinie. Die existentiële crisis heeft ertoe geleid dat bedrijven, investeerders en vermogensbeheerders wereldwijd de voorbije tien jaar de eenheidsmunt massaal de rug hebben toegekeerd. De terugkeer van kapitaal naar de eurozone en het herstel van de rentecurve kunnen op korte termijn het effect van de gunstige conjunctuur versterken en zo de Europese aandelenmarkten meer bescherming bieden tegen het obligatierisico, en het vertrouwen van beleggers in de eenheidsmunt aanwakkeren.” Er speelt dus duidelijk meer dan rentespreads bij de ontwikkeling van de euro/dollar. De kracht van de euro moet dus niet worden gezocht bij de zwakte van de dollar, de groei van de Amerikaanse economie en/of de verzwakte positie van president Trump, maar bij de stille, onuitgesproken kracht van de eurozone.

Carmignac_NL_Oct2017.pdf

CARMIGNAC-NOTE_INFOGRAPHIC.PDF

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
oktober 11 16:04 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen