2021: Coronacrisis meester!

Look out! Dat was de titel van onze Outlook 2020. OHV had toen aangegeven een minder goed economisch jaar te verwachten dan de algemene verwachting was, mede omdat een ongelukje in een kleine hoek schuilt. Het bleek achteraf veel meer dan een ‘minder goed’ economisch jaar te zijn, door de coronapandemie.

Auteur: Edin Mujagić, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer

In het verlengde van de titel van de ‘Outlook 2020’ hebben we de ‘Outlook 2021’ als titel ‘Look up!’ gegeven. 2021 wordt volgens ons namelijk het jaar van economisch herstel. De economische groei in vrijwel alle westerse landen zal naar onze verwachting boven de trend liggen.

Dat is echter niet hetzelfde als dat de economieën alle problemen die ze hebben, van zich afgeschud hebben! Vergelijk het met een voetbalwedstrijd waarbij één van de teams na de eerste helft met 3:0 achterstaat. Als het elftal vervolgens twee keer het doel weet te vinden, is dat een veel betere prestatie dan in de eerste helft, maar de achterstand is niet ingehaald. Zo ook met betrekking tot de economische ontwikkeling volgend jaar. Wij zien de economieën vooral hard groeien doordat de val in 2020 zo fors is geweest. Het is net een half opgeblazen bal: als je die van 15 hoog laat vallen, stuitert ook die bal behoorlijk omhoog nadat die de grond raakt.

Economische motoren blijven aan

Het economisch herstel in 2021 zal ons inziens een aantal redenen hebben, met als de belangrijkste de verspreiding van het coronavaccin. Waar 2020 te lijden had onder de snelle verspreiding van het virus, zal 2021 opveren door de verspreiding van het middel ertegen.

Economisch gezien betekent dat onder meer dat de vermaledijde, ongewenste, cyclus waarin het aantal besmettingen toeneemt, lockdown-maatregelen genomen worden waardoor een belangrijk deel van de economie op slot gaat, het aantal besmettingen afneemt die de deur openzet voor versoepelingen, de economie tot adem komt, waarna het aantal besmettingen weer toeneemt et cetera, definitief doorbroken wordt. Anders gezegd: de economische motoren gaan niet meer aan en uit, maar blijven aan.

Het herstel zien we wel hobbelig zijn, zeker in de eerste helft van het jaar omdat het nog duidelijk moet worden welke, nu nog onzichtbare, schade de economie opgelopen heeft als gevolg van de coronapandemie. Een deel van de schade is verborgen gebleven door ongekende mate van steun vanuit de centrale banken en de overheden. Naarmate het economisch herstel langer duurt, zal die steun afgebouwd worden. Dat zien wij eerder langzaam dan snel gaan, maar wel afgebouwd worden, waardoor de genoemde onzichtbare schade zichtbaar zal worden.

De grootschalige steun van de centrale banken en de overheden van dit jaar – die ook in 2021 zal aanhouden – brengt nog een onduidelijkheid met zich mee: het is onbekend welke gevolgen dat heeft gehad op het weefsel van de economie en dus ook niet hoe de economie zal reageren op de uiteindelijke afbouw ervan.

Die hobbeligheid in het herstel zien we vooral in de eerste helft van het jaar spelen, de periode die we als een overbrugging zien naar de tweede helft van het jaar die naar onze verwachting opmerkelijk beter zal zijn. Hét verschil tussen de twee helften zal het vaccin tegen corona zijn. Waar dat tot de zomer het vooruitzicht zal zijn, zal het na de zomer de werkelijkheid worden.

Dat is iets op zijn beurt wat in onze ogen het vertrouwen onder bedrijven en huishoudens zal aanjagen. Stijgend vertrouwen gaat doorgaans gepaard met meer investeringen en consumptie. In de tweede helft van dit jaar kunnen beide, en zeker de consumptie, extra klimmen doordat velen in de eerste helft van 2021 noodgedwongen minder gespendeerd (zullen) hebben en uit voorzorg extra gespaard hebben. Wanneer in de loop van 2021 het vertrouwen toeneemt, zal de conclusie voor de hand liggen dat zoveel spaargeld aanhouden niet nodig is, zeker omdat de rente erop nagenoeg 0% is (en in reële termen negatief). Met meer vertrouwen in de toekomst zou het niet verbazen als ze dat voor een deel inhalen.

Centrale banken

De economieën zien we in 2021 aanhoudende omvangrijke steun blijven ontvangen van de overheden en de centrale banken. Het eerdergenoemde afbouwen van de overheidssteun betreft de meest verregaande vormen ervan omdat de noodzaak er niet zal zijn met het economisch herstel, maar verwar dat niet met dat de steun helemaal zal verdwijnen! De keerzijde van die medaille is dat we de begrotingstekorten hoog zien blijven en de reeds hoge staatsschulden verder zien klimmen. Dankzij onder meer de steun van de centrale banken is de kans klein dat dat volgend jaar noemenswaardige gevolgen voor de langetermijnrentes zal hebben, maar met het oog op de jaren na 2021 is dat een factor die een grote rol kan gaan spelen.

Goede voornemen: een nieuw beleggingsfonds

2021: Coronacrisis meester!Gegeven de grote mate van onzekerheid die te verwachten is ook in 2021, vinden wij dat de belangrijkste les bij het beleggen, namelijk zorgen voor een goed gespreide portefeuille, in 2021 meer dan ooit gevolgd moet worden. Het was ons goede voornemen dat mogelijk te maken, vandaar dat OHV vanaf 1 januari 2021 een nieuw beleggingsfonds lanceert, het Fresh Dutch SME Fund. Dat beleggingsfonds biedt de mogelijkheid breed gespreid over verschillend sectoren en regio’s, te investeren in leningen aan het Nederlandse mkb. Zo kan je als investeerder bijdragen aan de groei van de Nederlandse economie tegen een aantrekkelijk rendement (euribor + ca. 3,5%). Het Fresh Dutch SME Fund is het eerste verhandelbare Nederlandse beleggingsfonds dat zowel particuliere als professionele investeerders de mogelijkheid biedt te investeren in het Nederlandse mkb.

Column is eerder gepubliceerd in Cash magazine en e-Cash van januari 2021

Lees hier het hele artikel

januari 26 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen