ABB is klaar voor de toekomst

ABB (Asea Brown Boveri) is wereldleider in alles wat te maken heeft met technologie. Het bedrijf verzorgt de transformatie van de wereld naar een meer efficiënte, effectieve en meer duurzame toekomst. Of zoals ABB het zelf verwoordt: “Onze wereldwijde eerste en tweede positie in elektrificatie en procesautomatisering geeft ons de kans om te verdienen aan lange termijntrends die te maken hebben met de energietransitie, nieuwe energiebronnen en het effectiever en efficiënter maken van industriële toepassingen”. Het bedrijf kent vier divisies: Electrification, Robotics & Discrete Automation, Proces Automation en Motion.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

De resultaten over het derde kwartaal vielen licht tegen. Op vergelijkbare basis behaalde ABB een 11 procent hogere omzet van 7,97 miljard dollar waar analisten op 8,1 miljard dollar hadden gerekend. De daarop behaalde bedrijfswinst (ebitda) kwam geheel overeenkomstig de verwachtingen uit op 1,39 miljard dollar. De nettowinst bleef steken op 882 miljoen, 4 procent lager dan consensus. Mede dankzij het forse inkoopprogramma van eigen aandelen (die vervolgens vernietigd worden) steeg de winst per aandeel met 149 procent van 19 naar 48 dollarcent. Maar ook vanwege de bijzondere lasten die vorig jaar genomen werden steeg de winst per aandeel jaar op jaar fors. Destijds werden voorzieningen genomen voor het 57 miljoen dollar kostende vertrek uit Rusland en een verwachte last van 325 miljoen dollar voor een lopend geschil met de Zuid-Afrikaanse overheid over de energiecentrale Kusile nabij Johannesburg.

ABB zag de orderintake in het derde kwartaal met 2 procent dalen. Op vergelijkbare basis is dit echter een stijging van 2 procent. De regio Noord- en Zuid-Amerika, waar de orders op vergelijkbare basis met 13 procent stegen, was de overduidelijke groeimotor. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika verbeterde orderintake met 4 procent, waarbij met name India opnieuw een sterke ontwikkeling liet zien. In China, ABB’s op één na grootste markt, daalden de orders met 10 procent (3 procent op vergelijkbare basis) door de zwakke vraag naar robotica en vanuit de bouwsector. De grootste dissonant was echter Europa. ABB zag hier het aantal nieuwe orders met 13 procent afnemen, waarbij expliciet de zwakte van Duitsland werd benoemd. Wel zien we hier een enigszins vertekend beeld vanwege de extra goede orderintake een jaar geleden.

ABB is klaar voor de toekomstOndanks de tegenvallers kende ABB per saldo wel een sterk kwartaal. Met een orderintake van 8,05 miljard dollar kwam de book-to-bill ratio boven de 1 uit. Daarnaast verbeterde de operationele EBITA-marge ten opzichte van een jaar geleden met 80 basispunten tot 17,4 procent. Dit werd niet alleen bereikt doordat ABB de impact van de inflatie op de arbeidskosten méér dan door kon rekenen aan eindklanten, maar  ook door hogere efficiëntere productievolumes en een beter management van het netto werkkapitaal. De operationele kasstroom steeg hierdoor met 71 procent tot 1,35 miljard dollar. Volgens CEO Björn Rosengren verkeert ABB in een goede positie om een jaarlijkse vrije kasstroom te realiseren van ongeveer 3 miljard dollar.

Ook scherpte ABB de outlook voor geheel 2023 iets aan terwijl de verwachtingen voor het vierde kwartaal juist iets getemperd werden. ABB verwacht over heel 2023 een vergelijkbare omzetgroei in de lage dubbele cijfers met een operationele marge tussen 16,5-17 procent. Eerder ging het concern nog uit van een omzetgroei van minstens 10 procent en een operationele marge van meer dan 16 procent. Een strategie-update volgt op de Capital Markets Day op 30 november. Met het afstoten van de stroomconversiedivisie (Power Conversion) per 3 juli jongstleden, sloot ABB ook het desinvesteringsprogramma af dat ze eind 2020 aankondigden. ABB is nu weer ‘lean and mean’.

Na een eerder inkoopprogramma van eigen aandelen (om de opbrengst van de verkoop van de divisie generatoren aan Hitachi aan de aandeelhouders uit te keren) ter waarde van 3 miljard dollar, kondigde ABB afgelopen april een tweede inkoopprogramma aan ter waarde van 1 miljard dollar. Afgelopen kwartaal werd er voor zo’n 200 miljoen dollar ingekocht. Het inkoopprogramma wordt in de laatste drie maanden van het jaar voortgezet.

Via de durfkapitaalpoot ABB Technology Ventures heeft het Zweeds/Zwitserse industriële technologieconcern afgelopen kwartaal een tweetal strategische investeringen gedaan in de belangrijke technologietrends cloud/AI en batterijen. In augustus kwam ABB met het persbericht dat het concern een minderheidsbelang heeft genomen in de Amerikaanse startup Pratexo. Dit bedrijf is sinds een paar jaar actief in de zogenaamde ‘edge-to-cloud’-business. Deze tak van sport houdt zich bezig met snelle dataverwerking dicht bij de databron voor realtime inzicht en actie op locatie. In plaats van in de cloud wordt data van (IoT)-sensoren of camera’s, die op (grote) afstand staan van de server, nu lokaal verwerkt. Dit kan de responstijden verbeteren en bandbreedte besparen. Naast een financiële bijdrage zal ABB ook meehelpen met de ontwikkeling van het productenpalet.

Daarnaast heeft ABB begin augustus de samenwerking met batterijenproducent Northvolt verstevigd. ABB zal zorgdragen voor de elektrificatie van een nieuwe batterijenfabriek van Northvolt in Zweden. De nieuwe faciliteit zal 125.000 ton aan afgedankte batterijen recyclen, het hoogste volume ter wereld. De vraag naar batterijen zal de komende jaren explosief stijgen. Volgens het World Economic Forum zal de vraag naar batterijen in 2030 verveertienvoudigd zijn dankzij de groei van het aantal elektrische auto’s wereldwijd. Zonder het recyclen van batterijen zal nooit aan deze vraag voldaan kunnen worden.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel ABB in portefeuille.

 

Lees hier het hele artikel

november 06 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen