ABB op volle snelheid in transitie

ABB (Asea Brown Boveri) is een wereldleider in alles wat te maken heeft met technologie. Het bedrijf verzorgt de transformatie van de wereld naar een meer efficiënte, effectieve en meer duurzame toekomst. Het bedrijf kent vier divisies: Electrification, Robotics & Discrete Automation, Proces Automation en Motion.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Tijdens de beleggersdag van afgelopen 18 mei maakten de Zwitsers de strategie bekend voor de komende jaren. ABB zet vol in op een verdere verhoging van de winstgevendheid van de procesautomatiseringsdivisie door de prijzen te verhogen. Daarnaast ligt de focus op overnames en strikt kostenbeheer. ABB wil groeien door andere bedrijven te helpen om afscheid te nemen van fossiel aangedreven krachtbronnen. Dat doet ABB door zelf digitale en elektrische alternatieven te introduceren en te stimuleren. De divisie Proces Automation genereert momenteel al 500 miljoen dollar omzet uit industriële software en digitale diensten en verwacht een aanhoudende dubbelcijferige groei. ABB wil helpen om verduurzaming van de wereld te realiseren door leidend te zijn in het aanbieden van integrale automatisering, elektrificatie en digitalisering van hun klanten.

Vervuilende industrie zoals turbomotoren voor de scheepsvaart en de spoorwegindustrie passen niet in deze strategie. Daarom heeft ABB deze activiteiten naar de Zwitserse beurs gebracht in een apart gecreëerd bedrijf dat ze ‘Accelleron’ hebben gedoopt (voorheen ABB Turbocharging). Aandeelhouders kregen voor elke 20 aandelen 1 aandeel Accelleron. Een ander deel van ABB, ABB E-mobility, zou eveneens naar de beurs worden gebracht, maar deze beursgang werd in juni uitgesteld vanwege de slechte beursomstandigheden. ABB E-mobility maakt hogesnelheidsladers voor bussen en auto’s en laadpalen voor particulieren. De vraag naar deze laders rijst momenteel de pan uit. ABB denkt daarom met een beursgang van deze activiteiten flink te kunnen cashen.

ABB op volle snelheid in transitieOnlangs maakte ABB bekend ook te willen cashen met hun resterende belang in de joint venture met Hitachi in gasgeneratoren en andere energie-installaties (Hitachi Energy). ABB heeft nog een belang van bijna 20 procent. Hitachi had een calloptie op dit belang en wil deze nu uitoefenen. De waarde bedraagt circa 1,7 miljard dollar. ABB verwacht er netto zo’n 1,4 miljard dollar aan over te houden.

Kwartaalcijfers

Bij de publicatie van de kwartaalcijfers over het derde kwartaal gaf ABB aan dat de distributieketen langzaamaan tot rust komt en bestellingen en afleveringen weer enigszins normaal verlopen. Het bedrijf profiteerde van het feit dat er minder COVID-lockdowns waren in China dan in het tweede kwartaal. Ook de bestelde chips werden weer beter geleverd. Hierdoor kon de omzet verder groeien tot 7,41 miljard dollar. Dit is in dollars een plus van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar op gelijke vergelijkingsbasis een plus van 18 procent. De orderintake groeide in dollars met 4 procent tot 8,2 miljard dollar. De totale orderportefeuille bedraagt nu ruim 19 miljard dollar. De omzetgroei kwam iets hoger uit dan de analistenverwachting van 7,38 miljard dollar.

Omdat ABB de prijzen kon verhogen, lukte het om de hogere kosten van materialen, vracht en arbeid goed te verwerken. Daarom kon de operationele marge aantrekken tot een recordniveau van 16,6 procent. De operationele winst steeg daardoor met 16 procent (27 procent op vergelijkingsbasis) naar 1,23 miljard dollar. Er werd 1,14 miljard dollar verwacht. Onder aan de streep bleef hier 360 miljoen dollar van over, ofwel 19 dollarcent per aandeel. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar is dit respectievelijk 45 en 41 procent lager. De oorzaak hiervan ligt grotendeels bij een tweetal bijzondere lasten die ABB dit kwartaal genomen heeft. Dit zijn ten eerste het 57 miljoen dollar kostende vertrek uit Rusland en ten tweede een voorziening van 325 miljoen dollar voor een lopend geschil met de Zuid-Afrikaanse overheid over de energiecentrale Kusile in de buurt van Johannesburg.

Marge

Ondanks dat het gebruikelijk is dat de operationele marge in het vierde kwartaal gemiddeld wat lager uitvalt, verwacht ABB voor geheel 2022 toch dat de marge tenminste 15 procent zal bedragen. Hiermee komt het bedrijf een jaar eerder uit op de gestelde doelstelling voor 2023. De omzet zal in het vierde kwartaal naar verwachting met 10 à 11 procent groeien. Dat is voorzichtig in verband met de moeilijke vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar dat uitzonderlijk goed was.

Na een eerder inkoopprogramma van eigen aandelen (om de opbrengst van de verkoop van de divisie generatoren aan Hitachi aan de aandeelhouders uit te keren), kondigde ABB afgelopen 1 april een tweede inkoopprogramma aan ter waarde van 3 miljard dollar.

 ABB is in mijn ogen een mooie combinatie van een waarde-aandeel en tech-aandeel. Het heeft een aantrekkelijk dividend en een faire tot lage koerswinstverhouding. Daarnaast profiteert het concern optimaal van trends als duurzaamheid en elektrificatie.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel ABB in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

oktober 24 06:00 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen