Abbott Laboratories; een healthcare-gigant

De kernactiviteit van Abbott Laboratories is het vervaardigen en ontwikkelen van voedingsproducten, diagnostische apparatuur en medische hulpmiddelen. Het bedrijf werd in 1888 opgericht, maar de belangrijkste gebeurtenis uit zijn geschiedenis was de opsplitsing in 2013 in twee verschillende bedrijven: Abbott Laboratories (Abbott) en AbbVie. Abbott bleef actief op bovengenoemde gebieden terwijl AbbVie zich als biofarmaceutisch bedrijf ging richten op immunologie, oncologie en virologie. Beide bedrijven bleken de afgelopen tien jaar outperformers op de beurs. Abbott geldt als een Dividend King.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Abbott is onderverdeeld in vier verschillende segmenten. De diagnostiek is met een aandeel van 36 procent in de omzet de grootste, gevolgd door medische apparatuur met 33 procent, voeding met 19 procent farma met 11 procent.

Vorig jaar kwam Abbott negatief in het nieuws vanwege een terugroepactie van babyvoeding in de Verenigde Staten die een bacteriële infectie bij kinderen zou veroorzaken. Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) sloot het onderzoek naar de gevolgen af in mei 2022. Ieder causaal verband tussen de aandoeningen bij kinderen en de babyvoeding werd afgewezen. Later werd de productiefaciliteit weer opnieuw opgestart. Abbott verhoogde nadien zijn outlook voor het jaar 2022. De schade werd blijkbaar niet groot geacht.

Op 19 april rapporteerde Abbott de resultaten over het eerste kwartaal. Er werd een omzet gerealiseerd van 9,75 miljard dollar. Dat is zo’n 18,1 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar en wordt veroorzaakt door een veel lagere corona-gerelateerde omzet. De winst per aandeel kwam uit op 75 dollarcent, de winst voor eenmalige baten en lasten zelfs op 1,03 dollar per aandeel. De resultaten waren beter dan verwacht en kwamen vooral voor rekening van sterke prestaties in Brazilië, China en Zuidoost Azië. Voor het hele jaar gaat Abbott uit van een winst per aandeel van 4,30-4,50 dollar. De omzet zal naar verwachting autonoom, exclusief de impact van de corona-gerelateerde verkopen, stijgen met een hoog enkelcijferig percentage. De babyvoeding wordt weer volop geproduceerd en er wordt marktaandeel teruggewonnen. Abbott moet in staat geacht worden het groeipad weer in te slaan.

Abbott Laboratories; een healthcare-gigantAbbott kwam het afgelopen jaar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Johnson & Johnson niet schadevrij door met een koersverlies van ruim 20 procent. Ook dit jaar is het nog geen feest voor beleggers. Het lange termijn trackrecord is echter indrukwekkend. In de afgelopen 5 jaar bleek het rendement gemiddeld zo’n 5 procent per jaar hoger dan bijvoorbeeld van de S&P 500. Alle segmenten waarin het bedrijf opereert, medische apparatuur, diagnostiek, voeding en farma, zijn gepositioneerd voor lange termijn groei. Daarbinnen zullen naar verwachting de internationale diabetes business en de generieke activiteiten de komende kwartalen voor de groei kunnen zorgen.
Het dividendrendement bedraagt 1,85 procent. Abbott koopt daarnaast eigen aandelen in, de buyback yield bedraagt 0,9 procent. De koerswinstverwachting over de geprognotiseerde winst van 2023 bedraagt momenteel 24. Dat is weliswaar niet goedkoop, maar wel aanmerkelijk lager dan het historisch gemiddelde. Deze Dividend King koop je niet voor de snelle koerswinsten. Abbott is een lange termijn groeier. In lijn met het dividend kan ook de beurskoers van deze solide Blue Chip stijgen.

Helaas is er bijna altijd wel iets aan de hand met één van de medicijnen die farmaceuten verkopen; bij de één in er sprake van mogelijke claims, rechtszaken en dergelijke, bij de ander het uitblijven van doorbraken in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen dan wel het al dan niet verkrijgen van goedkeuringen van de branche-autoriteiten. De farmaceuten zelf hebben voor mogelijke claims vaak al potjes aangelegd, maar voor beleggers in deze aandelen zijn er soms berichten waar ze een hartverzakking van krijgen. Desalniettemin zijn er aantrekkelijke aandelen te vinden, maar wel voor de doorgewinterde belegger met de nodige kennis van het bedrijf waarin wordt belegd.

 

Lees hier het hele artikel

mei 22 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen