Amazon bekijkt de toekomst van de zonnige kant

Over het koersverloop van het aandeel Amazon hebben beleggers dit jaar niets te klagen. Year-to-date staat het aandeel ruim 38 procent in de plus. Dat is mooi, maar laten we niet vergeten dat de koers vorig jaar bijna de helft van de waarde inleverde. Niet voor niets viel Amazon de twijfelachtige eer ten deel het eerste bedrijf ooit te zijn dat meer dan 1.000 miljard dollar aan beurswaarde verloor. En, om een bijna halvering van de beurskoers goed te maken, moet je bijna in koers verdubbelen. De huidige stijging is fijn, maar we zijn er nog niet. Het is wel een mooie eerste aanzet.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Uit de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal bleek dat het bij Amazon wat betreft de consumentenbestedingen wel goed zit. Zowel de omzet als de winst van de grootste online retailer ter wereld waren veel beter dan wat analisten vooraf hadden ingeschat. Het operationele resultaat in het tweede kwartaal kwam uit op 7,7 miljard dollar. Dat is een plus van maar liefst 133 procent want in hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit nog 3,3 miljard dollar. Hiermee overtrof het bedrijf ook de eigen verwachting van 2,0 tot 5,5 miljard dollar. Ruim 70 procent van de winst was, zoals gebruikelijk, afkomstig van Amazon Web Services (AWS). De nettowinst per aandeel kwam uit op 65 dollarcent waar de analistenconsensus op 35 dollarcent lag. Vorig jaar maakte Amazon in het tweede kwartaal nog 20 dollarcent per aandeel verlies. De ontslagrondes eerder dit jaar hebben dus duidelijk effect gehad.

De omzet steeg met 11 procent naar 134,4 miljard dollar, zo’n 3 miljard dollar meer dan wat analisten en Amazon zelf verwachtten. De cloud-divisie van de e-commercereus, AWS, zag met 12 procent omzetgroei de omzet afvlakken ten opzichte van het eerste kwartaal toen de omzet nog met 16 procent toenam. Maar analisten waren somberder en voorspelden ten onrechte een forsere afname van de omzetgroei. Amazon gaat mee in de vaart van kunstmatige intelligentie. De cloud-divisie is een programma aan het ontwikkelen dat klanten moet helpen om nieuwe AI-producten te ontwikkelen en uit te rollen. Het gaat daarbij om klantgerichte applicaties die gebruik maken van kunstmatige intelligentie.

Verwachtingen

Amazon bekijkt de toekomst van de zonnige kantVoor het lopende kwartaal verwacht het bedrijf een operationele winst van 5,5 tot 8,5 miljard dollar, een ruime verdubbeling tot verdrievoudiging van de 2,5 miljard winst in het derde kwartaal van 2022. De omzet zal naar verwachting 9 tot 13 procent toenemen tot 138 tot 143 miljard dollar. Hierbij wordt de omzetgroei flink geholpen door de in juli gehouden Prime Day waar er meer dan 375 miljoen artikelen werden verkocht. Uit de cijfers blijkt dat de groei bij Amazon vooral komt doordat andere bedrijven (third party sellers) meer via Amazon verkopen. Door de grote schaal en bereikbaarheid is het een interessant platform om je waren te verkopen en je advertenties te plaatsen.

De lange termijn vooruitzichten lijken voor AWS onverminderd positief. Volgens Amazon is slechts 10 procent van de bedrijven met een fysieke IT structuur overgestapt naar de cloud, dus daar ligt nog voldoende ruimte om te groeien. Daarnaast zorgen ontwikkelingen op het gebied van de AI er voor dat de cloud nog belangrijker gaat worden. Laten we daarbij ook niet vergeten dat Amazon al meer dan 100.000 klanten heeft die AWS Artificial Intelligence/Machine Learning producten gebruiken. Via Amazon Bedrock, een volledig beheerde service die taalmodellen van toonaangevende AI-start-ups en Amazon beschikbaar maakt, kan men deze klanten ook generatieve AI aanbieden, gelijkwaardig aan ChatGPT of Bard.

Amazon verwacht daarnaast dat de marges bij de Noord-Amerikaanse retail weer kunnen stijgen van 1,2 procent nu, naar de pre-pandemie niveaus van 4-6 procent, al kan het nog wel een paar jaar duren voor dat bereikt is.

Amazon blijft een kei van een onderneming. In Noord-Amerika is het concern marktleider in online retail. Tevens is Amazon ’s werelds grootste Cloud aanbieder. Qua koerswinstverhouding is het niet de meest goedkope onderneming, maar Amazon geeft wel vaker de voorkeur aan omzetgroei boven het genereren van winst.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Amazon in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

augustus 14 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen