Beleggen met kapitaal van lijfrente?

Vraag: Zou u gaan beleggen met uw lijfrentekapitaal in de uitkerende fase? De meesten van u zullen direct voor het antwoord nee opteren. Ik vind dit een begrijpelijk antwoord gezien de heersende opvattingen omtrent beleggen. Beleggen brengt risico met zich mee en daarnaast is er de wens naar zekerheid aangaande de uitkeringen bij een lijfrente.

Auteur: Lodewijk van Meel, directeur/eigenaar bij De Vermogensbeheerders

De meeste mensen kiezen bij het aangaan van de uitkerende fase van de lijfrente veelal voor een uitkering gebaseerd op een rentepercentage dat voor een bepaalde periode vaststaat. Beleggen met dit geld is vaak een niet te overwegen optie geweest. En toch ga ik u nu zeggen: staat u voor de keuze wat u moet gaan doen met uw vrijkomende lijfrente? Wellicht moet u gaan beleggen! Weg met die lage (bancaire) rente op een direct ingaande lijfrente.

Om mijn stelling duidelijk te maken geef ik u eerst het actuele aanbod van de Direct Ingaande Lijfrente (DIL) maar ook de Direct Ingaande Bancaire Lijfrente (DIBL) op basis van een vaste rente. Zomaar een greep uit de bruto aangeboden bankspaarrentes voor de periode van tien jaar. Brand New Day 0,70%, BLG Wonen 0,60%, Aegon 0,55%. Op basis van het hoogste (bruto) rentepercentage van 0,70% kunt u bij een uitkerende lijfrente van 10.000 euro (die u aangaat voor een periode van 10 jaar) op jaarbasis een bruto uitkering van 1.038,90 euro tegemoetzien. Okay, niet hoog maar wel zekerheid.

Zelfs met defensief beleggen meer rendement

Stel, u zou een rendement weten te behalen van 2,7% maar dan met beleggen. Dan zou u gemiddeld een jaarlijkse bruto uitkering van 1.154,43euro tegemoet kunnen zien. Dat is een 11,12% hogere jaarlijkse uitkering dan bij de rentevariant van 0,70%. En laten we eerlijk zijn: 2,7% rendement met beleggen, dan zijn we niet offensief aan het beleggen, maar defensief, wellicht zelfs zeer defensief.

Om het effect van het rendement op de gemiddelde jaarlijkse uitkering te laten zien toon ik u bijgaande grafiek. Hierin ziet u het verschil in de hoogte van de uitkering bij de diverse rendementspercentages. Grofweg kan gesteld worden dat elk procentje meer rendement resulteert in een 6% hogere jaarlijkse uitkering voor de duur van tien jaar. En zoals u wellicht ziet toon ik bewust geen hoge rendementen van zeg 7 of 10% per jaar.

Beleggen met kapitaal van lijfrente?

Reële optie

Bij beleggen wordt vaak direct gedacht aan aandelen. Correct, maar je hebt aandelen en daarnaast ook obligaties, vastgoed en grondstoffen waarin belegd kan worden. Zo zou je een brede mix van beleggingen kunnen kiezen die weliswaar niet de meest spannende zijn, maar wel een betrekkelijk veilige belegging vormen met een bijbehorend bescheiden rendement. Immers risico en rendement gaan hand in hand. Dus een portefeuille die defensief is ingericht zal weliswaar naar verwachting geen hoog rendement geven, maar daarentegen zult u ook geen groot risico lopen. En die combinatie zorgt ervoor dat beleggen met uw vrijkomende lijfrente wellicht toch een reëel te overwegen optie is.

Resumerend

Beleggen binnen de Direct Ingaande Bancaire Lijfrente (DIBL) is een mogelijkheid die niet veel meer wordt aangeboden. Maar hij is er wel! Beleggen is al jaren interessant. En ja, risicovol beleggen met de waarde binnen een direct uitkerende lijfrente is vaak niet wenselijk. Helemaal mee eens. Maar er is een gulden middenweg. En die middenweg zou voor de vele particulieren die voor de keus staan ideaal zijn. Uw lijfrente komt vrij! Wat nu? Ik zeg, kijk eens naar de mogelijkheden om te gaan beleggen met uw lijfrente en te beoordelen wat bij u past, welk risico kunt en wenst u te lopen.

Lees hier het hele artikel

mei 11 13:57 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen