Beter beleggen in hoog dividend aandelen

Hoog dividend aandelen geven een stabiele uitkering, waardoor de belegger niet afhankelijk is van een stijgende koers. Maar wat als het dividend verlaagd wordt? Dit heeft vaak een grote koersdaling tot gevolg.

In dit artikel lees je hoe je kunt beleggen in aandelen die een aantrekkelijk dividend uitkeren en tegelijkertijd het risico beheerst.

Beleggen in hoog dividend aandelen

Hoog dividend aandelen hebben aantrekkelijk karakteristieken voor beleggers. Het dividend zorgt voor het rendement en is vooraf veel beter in te schatten dan de koersontwikkeling. Beleggers kunnen de inkomsten gebruiken zonder aandelen te verkopen.

Beleggers in hoog dividend aandelen hebben minder bezwaar tegen schommelingen in de aandelenkoers, omdat ze focussen op het inkomen. Omdat ze de aandelen niet hoeven te verkopen, heeft de koers de tijd om weer te herstellen.

Hoe vind je hoog dividend aandelen

Beleggers kunnen vrij eenvoudig hoog dividend aandelen selecteren. Via publieke bronnen kun je het jaarlijkse dividend opzoeken. Door het dividend te delen op de koers kunnen we het dividend rendement berekenen.

Royal Dutch Shell is een bekend hoog dividend aandeel. In 2016 keerde het bedrijf 1,88 euro dividend uit. Op de huidige koers van ongeveer 26 euro betekent dit een dividend rendement van 7,2%. Beleggers in Royal Dutch Shell krijgen 7,2% uitgekeerd en behouden hun aandelen.

Nadelen van beleggen in hoog dividend aandelen

Beleggers in hoog dividend aandelen moeten zich niet blindstaren op de hoogte van het dividendrendement. Als het bedrijf minder winst maakt dan het uit te keren dividend, is het wachten op een daling van het dividend. Dit zal leiden tot een veel  lager dividendrendement en een koersdaling.

Beter beleggen in hoog dividend aandelenDaarnaast is het lastiger om goed te spreiden in een portefeuille die alleen bestaat uit aandelen met het hoogste dividend. Bijvoorbeeld in de IT-sector zijn er veel minder hoog dividend aandelen dan in de telecom sector. IT-aandelen hebben in de afgelopen jaren wel uitstekend gepresteerd.

Door vooraf te bepalen dat je uit elke sector en regio in enkele bedrijven wilt beleggen, zorg je voor meer spreiding en verlaag je het risico van de portefeuille.

Aandelen met hoog dividend én gezonde vooruitzichten

Hoog dividend beleggers moeten verder kijken dan alleen het huidige dividend. De toekomst van het business model is belangrijk. Het bedrijf moet nu voldoende winst maken om het dividend te betalen.

Maar liever nog is het bedrijf in staat om in de toekomst winstgroei te realiseren zodat het dividend kan stijgen. Op deze manier wordt de kans op een daling van het dividend (en een koersdaling) aanzienlijk verkleind.

Lees hier het hele artikel

oktober 17 14:43 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen