Bitcoin verliest terrein

Herinnert u zich nog de internetzeepbel van de beginjaren 2000? De mogelijkheden van het internet creëerden een buitengewone beleggingsbubbel die in 2001 uit elkaar spatte. Sommige bedrijven, zoals WebVan, implodeerden. Andere bleven overeind. Een aantal andere bedrijven, zoals Amazon, groeiden en beloonden hun aandeelhouders relatief goed. De Visie van Martijn Rozemuller, CEO VanEck Europe.

Beleggers die tijdens de internetzeepbel een gediversifieerde blootstelling hadden, profiteerden van de voordelen van de technologische disruptie van bestaande sectoren door het internet. Twintig jaar later is hun winst van Amazon vele malen groter dan de verliezen door WebVan.

NASDAQ Composite 22 jaar na de internetzeepbel

Bitcoin verliest terrein

Deze vergelijking met de internetzeepbel is handig als je denkt aan de gebeurtenissen in de huidige cryptovalutamarkt. Ongetwijfeld is er een grote hype en vindt er veel speculatie plaats. Maar daarachter bevindt zich het disruptieve verspreide grootboek ofwel blockchaintechnologie, die klaar staat om de opkomst van de moderne financiële wereld aan te wakkeren.

De meeste mensen associëren cryptovaluta’s met bitcoin. Toch is het slechts een van de vele cryptovaluta’s die steeds meer geaccepteerd wordt onder de ‘digitale natives’, die op zoek zijn naar een moderne waardeopslag die schaars, veilig, duurzaam, draagbaar en censuurbestendig is.

Blockchain is ook de technologie achter gedecentraliseerde financiële markten, wat leidt tot een heleboel nieuwe financiële diensten op het gebied van kredieten, derivaten, verzekeringen en handel. Het wordt ook gebruikt om de huidige betalingsinfrastructuur te vervangen en om de valuta te onderbouwen die als ruilmiddel voor Web 3.0 worden gebruikt.

Nu er biljoenen dollars aan assets worden gedigitaliseerd, zou de vraag naar de onderliggende cryptovaluta’s groter kunnen worden. Met een beperkt aanbod kunnen ze in waarde toenemen.

Maar net als tijdens de internetzeepbel is het waarschijnlijk dat er een aantal cryptovaluta’s zullen schitteren en andere zullen verdwijnen. Er vindt nu al een verschuiving plaats omdat bitcoin marktaandeel verliest aan nieuwere cryptovaluta, zoals ethereum en solana. Alhoewel bitcoin veruit de grootste digitale asset blijft, kan het best zo zijn dat de snelheid waarmee solana groeit ervoor zorgt dat deze cryptovaluta het voorkeursplatform wordt voor de financiële diensten van de toekomst.

Bitcoin verliest terrein als de belangrijkste digitale asset

Bitcoin verliest terrein

Nu er een duidelijke trend is waarbij alternatieve cryptovaluta terrein winnen, denken wij dat het slim is om te beleggen in een mandje met de grootste en meest liquide cryptovaluta’s om ervoor te zorgen dat er blootstelling is aan de uiteindelijke winnaars. Onze VanEck Crypto Leaders ETN (Exchange Traded Notes) belegt in precies zo’n mandje, waarvoor een dynamisch selectieproces gebruikt wordt op basis van marktkapitalisatie, liquiditeit en beschikbaarheid.

Het is daarbij belangrijk dat we de ETN elk kwartaal opnieuw herzien om de winnaars op te nemen zodra ze op de cryptovalutamarkt verschijnen. Momenteel zijn er zes cryptovaluta’s opgenomen. Voor de experts in de markt zijn dat: bitcoin, ethereum, cardano, plokadot, solana en litecoin.

Onze historische gegevens tonen aan dat een kleine toewijzing van de ETN aan een portefeuille van aandelen en obligaties het rendement aanzienlijk zou hebben verbeterd. Maar voorzichtigheid is geboden: cryptovaluta’s blijven een volatiele beleggingscategorie, dus wij pleiten voor een weging van niet meer dan 3-5%. Beleggen in ETN’s is onderhevig aan risico’s, waaronder het mogelijke verlies van de hoofdsom tot aan een totaal verlies.

Als we terugkijken naar de internetzeepbel zien we dat een gediversifieerde portefeuille van aandelen, de beste manier zou zijn geweest om te beleggen in het disruptieve potentieel van de technologie. En we denken dat dat nu voor crypto nog altijd geldt.

Lees hier het hele artikel

mei 30 06:36 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen