Blijf rustig en HODL

Wanneer bovenstaande titel vragen bij u oproept, bent u waarschijnlijk een ‘gewone belegger’. Zo niet, dan laat u gewone aandelen waarschijnlijk links liggen en bent u vertrouwd met de term ‘HODL’. Dit is een acroniem dat staat voor ‘hold on for dear life’ en wordt gebruikt in het jargon van cryptobeleggers. Daarmee wordt aangegeven dat je aan je belegging moet vasthouden, wat er ook gebeurt: ‘Of je leven ervan afhangt.’

Auteur: Martijn Rozemuller, managing director bij VanEck 

In de afgelopen jaren is beleggen in cryptovaluta’s zoals bitcoin en ethereum steeds populairder geworden. Het komt echter weinig voor dat beleggers zowel in cryptovaluta’s als in traditionele assets beleggen. Degenen die al jaren in aandelen beleggen, denken vaak dat beleggen in cryptovaluta’s te risicovol is. En, verrassend genoeg, vinden cryptobeleggers het vaak te riskant om in aandelen te beleggen. Op beide categorieën beleggers is het gezegde van toepassing: “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet.”

Beide groepen kunnen echter veel van elkaar leren wanneer ze daar even de tijd voor zouden nemen.

Blijf rustig en HODLLaten we beginnen met de vraag wat ‘coiners’ (mensen die in bitcoin of andere cryptovaluta’s beleggen) zouden kunnen leren van traditionele beleggers. Coiners zouden er goed aan doen om zich de basis van ouderwets beleggen eigen te maken: portefeuillediversificatie. Al je geld in één cryptomunt steken is namelijk zeer riskant. Je beleggingen spreiden over meerdere cryptomunten is al heel wat beter, omdat je dan niet zo veel geld verliest wanneer één munt in waarde keldert. Maar waarom zou je niet een stap verder gaan en ook andere beleggingscategorieën in je portefeuille opnemen? Sommige coiners voegen goud of zilver aan hun portefeuille toe, wat al een goed begin is.

Bang

Ik ben echter bang dat de meeste coiners (nog) niet zo veel doen met aandelen, obligaties of vastgoed. Deze beleggingscategorieën zouden een lovenswaardige toevoeging zijn. Het zou voor hen, denk ik, al veel schelen wanneer ze zouden spreiden over meerdere cryptomunten.

Een manier van spreiden waarbij coiners binnen hun eigen sector blijven, is beleggen in de verschillende bedrijven die actief zijn in de blockchainsector en de cryptorevolutie. Juist voor dat doel hebben wij de VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF geïntroduceerd. Voordat beleggers dit fonds kopen, moeten zij echter wel een goede inschatting maken van de risico’s, zoals nieuwe-technologierisico, volatiliteitsrisico en regelgevingsrisico.

En wat zouden gewone beleggers kunnen leren van coiners? Gewone beleggers zouden er goed aan doen om het HODL-principe van de coiners te omarmen. Dat houdt in dat ze zich niet gek moeten laten maken door de grillen van de markt: zit de kortetermijndips gewoon uit en houd vast aan de langetermijnstrategie. Helaas zien we maar al te vaak dat gewone beleggers zich bij plotselinge koersdalingen door hun emoties laten meeslepen en pas weer instappen wanneer de koersen enigszins (of zelfs volledig) zijn hersteld. Bij deze werkwijze is rendementsvernietiging echter gegarandeerd. Een gezonde portie HODL zou hier uitkomst kunnen bieden.

Verschil

Illustratief voor de verschillen tussen beide groepen beleggers is het soort media waaruit zij hun informatie putten. Zwart-wit gezegd komt het hierop neer: coiners vinden hun crypto-informatie via Instagram, podcasts en YouTube, terwijl gewone beleggers de voorkeur geven aan traditionele media, zoals kranten, websites, tv en nieuwsbrieven. Deze mediavormen vertonen geen overlap. Het is daarom niet zo verrassend dat coiners en hun traditionelere tegenhangers niet van elkaar leren.

Beide werelden hebben iets te bieden. Coiners moeten leren te diversifiëren en gewone beleggers moeten leren het HODL-principe te omarmen.

Lees hier het hele artikel

mei 25 01:58 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen