BNP Paribas scoort een mooie 7

Het zijn merkwaardige tijden op de beurs. Terwijl de wereldwijde economische groei zeer robuust is, maken wij op dit moment een daling op de beurs mee van circa 10%.

De directe aanleiding hiervoor waren de cijfers uit de VS. De inkoopmanagersindex van de dienstensector liet bijna een recordniveau zien en vooral het aantal nieuwe banen steeg fors. Daar kwam nog eens bij dat in de VS het er eindelijk op lijkt dat de lonen beginnen te stijgen. Deze goede cijfers waren, wellicht vreemd genoeg, de voorbode van de huidige correctie.

Stijgende rente

Beleggers vrezen dat de huidige goede economie en dan vooral de goede ontwikkeling op de arbeidsmarkt, zal leiden tot aantrekkende inflatie. De aantrekkende inflatie zorgt er vervolgens weer voor dat de lange rente toeneemt. Dit zien we inderdaad gebeuren, zowel in de VS als in Europa. In de grafiek hieronder heb ik de 10-jaars rente afgebeeld van Frankrijk (blauwe lijn, rechter as), Duitsland (rode lijn, rechter as) als van de VS (groene lijn, linker as).

Voor veel ondernemingen betekent dit dat de leenkosten toe zullen nemen en dat de huidige contante waarde van de toekomstige winsten afneemt. Vandaar dat de koersen dalen. Er zijn echter ook ondernemingen die profiteren van de aantrekkende rente. In deze column sta ik stil bij een van de grootste Europese banken BNP Paribas.

BNP Paribas

Een aandeel dat kan profiteren van een aantrekkende rente is BNP Paribas. Naast een algemene bank houdt BNP Paribas zich ook bezig met corporate en investment banking. Zoals hierboven al beschreven is een mogelijke verdere stijging van de lange rente goed nieuws voor een grote bank. Een stijging van de rente zorgt er namelijk voor dat de bank haar rentemarge kan verhogen. Maar zelfs als de rente niet of nauwelijks verder stijgt, blijven de vooruitzichten wat mij betreft degelijk. De huidige economische groei in Europa zorgt er voor dat de bank meer kredieten kan verstrekken en dat zij minder geld hoeft te reserveren voor de stroppenpot. Daarnaast profiteert de corporate bankingdivisie onder andere van extra adviezen op het gebied van fusies en overnames en financieringsconstructies.

Waardering en analisten

De koers van BNP Paribas bedraagt op dit moment € 63,25. Het gemiddelde 12-maands koersdoel van alle analisten samen bedraagt € 71,10. Ondanks de gunstige vooruitzichten, stijgende rente en degelijke economische groei, is de waardering nog relatief laag. De verwachte koers/winstverhouding bedraagt 10,4. Historisch gezien heeft BNP Paribas een koers/winstverhouding van 9,4.

Daarnaast maakte BNP Paribas begin februari bekend dat zij het dividend gaan verhogen van € 2,70 naar € 3,00 per aandeel. Een teken van vertrouwen. Mocht de rente verder toenemen, dan kan ook de winst en hiermee het dividend nog verder toenemen.

Onderkant bandbreedte

Ondanks de goede vooruitzichten zorgt de huidige beurscorrectie er voor dat het aandeel niet is gestegen. Sinds april vorig jaar beweegt het aandeel in een zijwaartse bandbreedte waarbij een koers van circa € 62 de onderkant bleek te zijn en een koers van circa € 68 steeds de bovenkant was. De huidige koers van € 63,25 lijkt wat dat betreft een prima instapniveau.

Score: 7 punten

In onderstaande tabel heb ik mijn eindoordeel over BNP Paribas afgebeeld. Ik geeft het aandeel 7 punten waarbij de maximale score 10 punten bedraagt. De vooruitzichten van de onderneming zijn uitstekend. Ik geef de financiële situatie wel een punt aftrek vanwege de mogelijke gevolgen van de nieuwe wetgeving die van banken een groter buffervermogen eist. Hoewel de waardering ten opzichte van veel andere aandelen niet hoog is, is de huidige koers/winstverhouding wel iets hoger dan het langjarige gemiddelde. Vandaar 1 punt aftrek bij waardering. Volgens Reuters behaalt BNP een ESG-score van 95 %.

Lees hier het hele artikel

februari 08 06:53 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen