Call of Turbo: wat is de beste optie?

Stel u bent van mening dat een aandeel behoorlijk ondergewaardeerd is en de koers dus best eens zou kunnen stijgen. Aangezien niemand een glazen bol heeft, wilt u slechts een gering bedrag investeren, maar wel op een dusdanige wijze dat u flink profiteert als uw visie uitkomt. Vaak kopen beleggers dan een call kopen. Maar is dit wel een goede strategie ?

Gekochte call op Galapagos

Om een en ander te verduidelijken, is het aandeel Galapagos een mooi voorbeeld. Vorig jaar schreef ik hier nog een column over, waarbij ik Galapagos omschreef als een kansrijk aandeel, klik hier voor de column. Donderdag 28 maart jongstleden kwam Galapagos na het sluiten van de beurs met de lang verwachte testresultaten naar buiten.

Call of Turbo: wat is de beste optie?

Een soort alles of niets bericht. Zouden de laatste testresultaten van het middel Filgotinib positief zijn, dan was het zeer aannemelijk dat Galapagos flink in koers zou stijgen, maar bij slechte resultaten zouden beleggers het aandeel waarschijnlijk massaal verkopen. Beleggers die vooruitlopend op het bericht een gokje wilden wagen op positieve testresultaten, konden bijvoorbeeld een call kopen.

Aandeel stijgt fors

Donderdag 28 maart sloot het aandeel tegen een koers van €85,06. Stel u kocht die dag de call juni 2019 met een uitoefenprijs van €85. Deze call kostte toen €11,17. Zoals u waarschijnlijk weet, kwam de onderneming met positieve testresultaten naar buiten. Een dag later schoot de koers van het aandeel omhoog om te sluiten tegen een koers van €103,30. Een stijging van €18,24. In procenten steeg het aandeel hiermee met 21,4%.

Samenhangend met de koersstijging van het aandeel, steeg ook de koers van de call optie. Die dag steeg de koers van de call van €11,17 naar een koers van €21,49. Een stijging van €10,32. In procenten steeg de call met 92,4%.

Call optie stijgt ook, maar minder dan verwacht

In procenten heeft de gekochte call optie hiermee een geweldig rendement behaald. Toch is de waardestijging van de call minder dan beleggers wellicht zouden verwachten. Dit heeft te maken met de beweeglijkheid van het onderliggende aandeel. Naast de koers van het aandeel, is de beweeglijkheid van het onderliggende aandeel een belangrijke prijsbepaler van de optiekoers. Hoe hoger de beweeglijkheid, hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger de koers van een optie.

In onderstaande grafiek is de beweeglijkheid van het aandeel Galapagos afgebeeld. Net voor het bekend maken van de testresultaten bedroeg de beweeglijkheid 88 %. Na de bekendmaking van de positieve testresultaten vonden beleggers het risico van het aandeel een stuk lager en daalde de beweeglijkheid van het aandeel naar 41%.

Call of Turbo: wat is de beste optie?

Bron: Reuters; Van Lieshout & Partners

Deze daling van de risicoperceptie van beleggers zorgde er voor dat de koers van de call optie “slechts” met €10,32 steeg naar €21,49. Had er geen verandering in risicoperceptie en hiermee in de beweeglijkheid van het aandeel plaatsgevonden, dan was de call zelfs gestegen naar een koers van €27,02. Een stijging van 142%.

Beleggers doen er dus goed aan om ook te kijken naar de volatiliteit van het aandeel. Inspelen op een waardestijging door het kopen van een call kan vooral bij aandelen met een hoge beweeglijkheid een gevaarlijke strategie zijn. Immers, zelfs als de koers van het aandeel stijgt, kan het zijn dat de koers van de call niet stijgt door de afname van de volatiliteit. Is de volatiliteit bij aanvang al laag, dan kan de koper van een call juist op twee manieren verdienen, te weten door de verwachte waardestijging van het aandeel en de verwachte stijging van de volatiliteit.

Turbo long

Beleggers die een Turbo Long op het aandeel hadden gekocht, hadden geen last van de daling van de beweeglijkheid. Afhankelijk van de hefboom konden zij vooraf precies uitrekenen met wel bedrag zij zouden profiteren van een herstel.

Conclusie

Beleggers die een waardestijging van een aandeel verwachten doen er wat mij betreft verstandig aan een turbo long te kopen als de volatiliteit van het aandeel hoog is en een call te kopen als de volatiliteit van het onderliggende aandeel laag is.

Bekijk ook:

Lees hier het hele artikel

april 12 10:51 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen