Covid proof pensioen

Liefhebbers van bijbelse metaforen zullen tijdens de huidige coronacrisis wellicht eens gedacht hebben aan de zeven “magere jaren” in Egypte. De jaren van hongersnood werden voorafgegaan door zeven “vette jaren”.

En hoewel de pandemie qua crisis minder ernstig is, werd ook deze voorafgegaan door goede jaren. Die stonden in het teken van uitstekend renderende financiële markten. Maar toen de gevolgen van de pandemie zich ontvouwden, kwam aan deze trend een abrupt einde en begonnen we aan een zeer volatiele periode.

Veel mensen zullen de financiële gevolgen van de coronacrisis terugzien in hun pensioen. Momenteel wordt door de tweede coronagolf Europa’s hoop op een V-vormig economisch herstel de grond ingeboord, waardoor de aandelenmarkten opnieuw in zwaar weer verkeren.

Veilig

Een van de lessen die we uit de pandemie mogen trekken, is dat u uw lot in eigen hand moet nemen en dat u uw risico’s moet spreiden. Het social distancing leidt ertoe dat mensen vanuit huis moeten werken, waardoor de band tussen werknemers en werkgevers mogelijk losser wordt. Verder zagen we een polarisatie van trends op de aandelenmarkten. Terwijl de technologie- en gezondheidszorgaandelen omhoogschoten, maakten enkele ‘veilig’ geachte aandelen in de sectoren zoals olie, banken en luchtvaartmaatschappijen een duikvlucht.

De les is duidelijk: uw pensioenspaargeld is niet meer zo veilig als het ooit leek. U kunt beter het heft in eigen hand nemen en voor uw financiële toekomst terugvallen op de gouden beleggingsregels. Deze regels zijn: diversifieer uw risico over portefeuilles die beleggen in verschillende sectoren, en let op de beleggingskosten aangezien deze in de loop van de tijd behoorlijk kunnen doortikken. De dekkingsgraden, die een maatstaf zijn voor de mate waarin toekomstige pensioenverplichtingen worden gedekt door huidige beleggingen, zijn aanzienlijk gedaald. In Nederland daalde de dekkingsgraad bijvoorbeeld van 104% eind 2019 naar 90% op 31 maart 2020.

En wanneer we kijken naar door de staat gefinancierde pensioenen, zoals de AOW in Nederland, zien we de problemen zich opstapelen. Onlangs verwoordde de voormalige Franse president François Hollande het in Le Figaro kernachtig: ‘De leningen van vandaag zijn de belastingen van morgen.'[1] Met andere woorden: uw pensioen zal mogelijk lager uitvallen dan gedacht. Er komt namelijk een tijd dat de leningen die overheden nu op grote schaal aangaan, moeten worden terugbetaald.

Bepaal zelf

Covid proof pensioenHet is zinvol om u te verdiepen in uw pensioenvoorzieningen en stil te staan bij het inkomen dat u kunt verwachten wanneer u met pensioen gaat. U zult al snel ontdekken dat het de moeite loont om een aanvullend pensioenpotje op te bouwen. Als u 5% van uw brutomaandsalaris extra opzij zet, kunt u uw totale pensioen bijna verdubbelen (zie de grafiek hieronder). ETFs zijn uitermate geschikt voor pensioenen. Het zijn perfecte instrumenten om tegen lage kosten gediversifieerd te beleggen in aandelen- en obligaties: de totale jaarlijkse kosten liggen over het algemeen onder de 0,5% van het belegd vermogen. Tegenwoordig kunt u via diverse levensverzekeraars uw pensioenpotje in ETFs beleggen.

Een fiscale stimulans

In veel landen wordt vrijwillig pensioensparen gestimuleerd via gunstige fiscale stimuleringsmaatregelen. Vaak hoeft u over uw inleg (binnen de jaarruimte) en over de kapitaalgroei die u in de loop van de tijd opbouwt, geen inkomstenbelasting te betalen. De impact kan aanzienlijk zijn. Als uw hoogste belastingschijf 37% bedraagt, betaalt u voor elke euro die u in uw levensverzekeringspolis steekt, 37 cent minder belasting. Daarnaast heeft u wellicht ook te maken met vermogensheffing. Veelal wordt over gespaard pensioenkapitaal geen vermogensbelasting geheven. Over lange periodes kan dit sterk doorwerken. Als u eenmaal met pensioen bent, betaalt u normaal gesproken belasting over uw pensioenuitkering. Maar aangezien pensioenen over het algemeen ruim lager zijn dan salarissen, valt u tegen die tijd wellicht in een lagere belastingschijf.

De COVID-19 schok zal waarschijnlijk geen bijbelse proporties aannemen. Vermoedelijk zal hij in tal van opzichten wel blijvende sporen achterlaten. Het lijkt erop dat telewerken gemeengoed gaat worden. Ook worden we allen steeds vertrouwder met technologie. Zou het zo zijn dat mensen ook het heft in eigen hand gaan nemen als het gaat om hun pensioenen?

Lees hier het hele artikel

november 02 04:20 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen