Cyber Security: Een veilige keus?

Waarschijnlijk krijgt u net als ik bijna dagelijks mail in uw mailbox van een onbekende afzender met daarin een link waar u op moet klikken. Door hier op te klikken, krijgt de afzender vaak (ongewenst) toegang tot uw computer en daarmee ook de data die op uw computer staat. Dit soort phishing mails zien er tegenwoordig steeds betrouwbaarder uit.

Belang van digitale bescherming neemt toe

De laatste jaren neemt het aantal digitale aanvallen zeer snel toe. Zo publiceerde Homeland Security in de VS enkele jaren geleden een rapport waarin werd gesteld dat Amerikaanse ondernemingen in de water- en energiesector dagelijks te maken hebben met cyberaanvallen.

Cyber Security: Een veilige keus?

De AIVD ziet deze digitale aanvallen dan ook als een van de belangrijkste risicofactoren van ons land. Nu de wereld in hoog tempo aan het digitaliseren is, wordt het steeds belangrijker om je eigen digitale gegevens te beschermen. De vele digitale aanvallen die er de afgelopen jaren zijn geweest, op grote en op kleine schaal, zorgen er mede voor dat zowel overheden, ondernemingen als ook consumenten, er steeds meer bewust van worden dat zij hun netwerken, computers en databases nog beter dienen te beschermen voor digitale aanvallen.

Wij gaan er vanuit dat deze trend (zowel de digitale aanvallen alsmede de daarmee samenhangende toenemende digitale bescherming) de komende jaren zal doorzetten. Vraag is echter hoe wij als beleggers hier op kunnen inspelen. Analisten gaan er vanuit dat de cyber security markt de komende 5 jaar in omvang zal verdubbelen.

ETF Cyber Security

Aangezien de sector kansrijk, maar ook risicovol is, is het kopen van een individueel aandeel niet aan te raden. Voor beleggers die deze niche markt willen bespelen, is het raadzaam een ETF te kopen. De oudste tracker die zich richt op de cyber security markt is de ETFMG Prime Cyber Security ETF met de geweldige fondscode HACK.

De tracker bestaat volledig uit bedrijven die een (aanzienlijk) deel van hun omzet behalen uit het leveren van zowel hardware als software op het gebied van digitale beveiliging. HACK is een zogenaamde fysieke tracker en belegt in ruim 50 verschillende, voornamelijk Amerikaanse, aandelen.

Grootste posities

De tracker is in november 2014 gestart en heeft circa 1,6 miljard dollar onder beheer. Sinds de start heeft de tracker in euro’s een rendement behaald van ruim 72%. Ter vergelijking, de Amerikaanse S&P 500 heeft in dezelfde periode een rendement behaald van 50% en de AEX komt uit op een rendement van slechts 29%.

Totale jaarkostenDe totale jaarlijkse kosten (TER) van deze tracker bedragen 0,6%.

Opties mogelijk

Voor de optiebeleggers onder ons, ook is het mogelijk om call en put opties te kopen of te verkopen op deze tracker. Zo kan een iets voorzichtigere belegger die 100 stukken koopt een call optie op zijn bezit verkopen.

Stel u koopt 100 aandelen HACK tegen een koers van $38,85. Tegelijkertijd verkoopt u een call met een looptijd tot eind september 2019 die een uitoefenprijs heeft van $41. Deze optie levert u nu een premie op $1,30. Met deze verkochte call optie heeft u eigenlijk een verkooplimiet van 41 dollar op uw aandelen ingelegd.

  • De maximale winst wordt bereikt bij een aandelenkoers van $41 of hoger. Deze koers is de uitoefenprijs van de verkochte call optie. We verdienen dan, rekening houdende met de huidige koers van de tracker, $41,00 – $38,85 = $ 2,15 in het aandeel. Samen met de verkochte optiepremie van $1,30 is dat een bedrag van $3,45. Mocht dit maximale rendement uitkomen, dan hebben we in procenten een rendement verdiend van $3,45 / $38,85 = 8,9% in 6,5 maand tijd.
  • Blijft de koers gelijk op dit niveau, dan verdient u de optiepremie van $1,30 (=3,3%).
  • Het break-even niveau is de aankoopkoers van de tracker minus de nu ontvangen optiepremie. Onder deze koers maken wij verlies op de belegging.

Koers HACKBekijk ook:

Heeft u al gestemd op ‘Beste Vermogensbeheerder 2019’? Klik hier om uw stem uit te brengen.

Lees hier het hele artikel

maart 11 16:55 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen