De kristallen bol van Palantir Technologies

Palantir Technologies zag het levenslicht op 6 mei 2003. Het bedrijf werd door Paypal-oprichter en Facebook aandeelhouder van het eerste uur Peter Thiel opgericht, samen met Alexander Karp en Stanford-student Stephen Cohen. Als startup in de nasleep van de 9/11 aanslagen werd het mede gefinancierd door de CIA. En dat was niet voor niets.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Het big-data-, software- en consultancy bedrijf ontwikkelt namelijk AI-software om allerlei data analyseren. Van die analyses maakt de Amerikaanse overheid graag gebruik. Palantir weet allerlei ogenschijnlijk onsamenhangende data uit allerlei bronnen als social media berichten, vliegtuigreserveringen en telefoongegevens te verbinden en tot zinvolle informatie te verwerken. Niet verwonderlijk is de overheid dan ook de belangrijkste klant van Palantir. In 2022 was deze steeds goed voor 57% van de omzet.

Het heeft de Amerikaanse overheid mooie successen opgeleverd. Zo is de software van Palantir gebruikt om de Ponzifraude van Madoff aan het licht te brengen. Waarschijnlijk vandaar gebruikt JPMorgan de software om eventuele frauderende handelaren aan de eigen desk te kunnen betrappen. Maar ook schijnt de schuilplaats van Osama bin Laden mede met behulp van de software van Palantir te zijn ontdekt. Wat dat betreft is de naam Palantir goed gekozen. Deze verwijst naar de kristallen bol van Saruman uit The Lord of the Rings. Met deze Palantir kon Saruman op andere plekken kijken.

Drie jaar geleden

Drie jaar geleden is Palantir via een direct listing naar de beurs gegaan tegen een koers van ongeveer 9-10 dollar. De oprichters konden cashen, hoewel de beursgang niet direct een uitslaande brand was. Onbekend maakt onbemind? Doordat Palantir niet via een IPO door begeleidende zakenbanken naar de beurs werd gebracht maar via een direct listing, waren er minder research rapporten voorhanden. Of wie weet kwam het door het controversiële imago. De software van Palantir wordt immers door het leger gebruikt om mensen te doden, zoals in het prospectus viel te lezen. Tevens heeft Palantir een vrij onvriendelijke aandeelhoudersstructuur met verschillende aandelenklassen A (beursnotering), B en F. Hierdoor houden de oprichters het met een belang van 6 procent voor het zeggen.

De kristallen bol van Palantir TechnologiesEen maand na beursgang sloeg echter alsnog de vlam in de pan. Dat leidde op 27 januari 2021 tot een slotkoers van 39 dollar. Intussen zijn we veel, vaak teleurstellende, kwartaalrapportages verder en is het aandeel fors in koers gedaald. Dit jaar koerst het aandeel flink in de plus. Dat is niet verwonderlijk, want men vaart mee op de AI hype. En… het bedrijf maakt intussen winst. In het vierde kwartaal 2022 werd er voor het eerst in de geschiedenis van het concern winst gemaakt en men lijkt die lijn voort te zetten. Daarnaast is het bedrijf netto schuldenvrij.

Begin augustus presenteerde Palantir de tweede kwartaalcijfers. De omzet van 533 miljoen dollar en de operationele winst van 135 miljoen dollar waren beter dan verwacht. De vooruitzichten waren echter teleurstellend. Voor het hele jaar verwacht Palantir een omzet van 2,21 miljard dollar en dat is aan de onderkant van de verwachtingen. Analisten vonden het groeitempo te laag en wezen erop dat AI-software bij concurrenten meer omzet oplevert. CEO Karp blijft echter optimistisch en verwees onder andere naar de nu drie maanden geleden uitgekomen nieuwste AI-software die overheden kunnen gebruiken bij hun oorlogsvoering. Dat lijkt in de huidige tijd een interessante groeimarkt met degelijke klanten.

Duur of juist aantrekkelijk

Bij een marktkapitalisatie van 31,5 miljard zien we een kaspositie van 3,1 miljard en een schuld van 246 miljoen dollar. Netto is het dus de onderneming zoals gezegd dus schuldenvrij. Palantir en analisten verwachten dit jaar een omzet van 2,21 miljard dollar (+16,2 procent) en een operationele winst (EBITDA) van 576 miljoen (analisten verwachten hier 602 miljoen). De nettowinst kan daarbij volgens de analisten uitkomen op 460 miljoen (nettowinstmarge 20,8 procent) en de vrije cashflow op 509 miljoen dollar. Voor 2024 wordt volgens consensus verwacht dat de omzet met 19,1 procent doorstijgt tot 2,64 miljard dollar en de nettowinst met 21,4 procent tot 565 miljoen. Volgens Bloomberg staat het bedrijf nu op 65 maal de aangepaste winst voor 2023 per aandeel genoteerd. Voor 2024 en 2025 is dat respectievelijk 55 en 44.

Nu klinkt een koerswinstverhouding voor een AI software bedrijf van 65 niet als buitensporig hoog, maar als je die afzet tegen een omzetgroei van 20 procent, dat lijkt de waardering wel erg hoog. Voorzichtigheid is dus geboden, helemaal als er sprake is van een hype.

Auteur heeft privé geen positie in het aandeel Palantir, cliënten van Fintessa evenmin.

 

 

 

 

 

Lees hier het hele artikel

augustus 28 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen