Dood de avatar!

Bent u ooit door een robot bij een bank geholpen? Nee, ik wel. Bij een van de grootste banken van China. Hoe die heet? Bank of China, eenvoudiger kan het niet. Hoe de robot zijn werk deed? Als een onwillig puppy die nog getraind moet worden en niet weet naar wie hij moet luisteren. Je kunt de robot lekker heen en weer laten zoeven als je om toerbeurten vanuit een tegenovergestelde locatie roept: Hier!  

Dood de avatar!

Maar dan ontstaan de problemen. Hij begrijpt bijna niets. Chinese klanten geven razendsnel op. Ik verveelde me bij de bank, dus liet ik de robot heen en weer zoeven. Totdat mijn vrouw zei: Uitgespeeld! Ja, veel zinnen kunnen hier kort zijn; kunnen zelf snauwerig overkomen. Zo behandelde ik ook de robot. Het was tenslotte een Chinese.

Digitaal geboetseerd wezen 

In toenemende mate zullen we met dergelijke robotmonsters te maken krijgen. In opkomst is de avatar, zeg maar een digitaal geboetseerd wezen dat denkt de rol over te kunnen nemen van het menselijk gedrag. Op internet nemen ze de plaats in van influencers, mensen die tegen een vergoeding bepaalde waar aanprijzen. Een avatar zou dat beter kunnen. Ik zie toch liever Yolanthe met wisselende gelaats- en vermoeidheidsuitdrukkingen dan een zielloze avatar met altijd hetzelfde kapsel, dezelfde sproeten en nog veel meer geknutselde menselijke eigenschappen.

De reden dat ze worden ingezet is duidelijk: meer winst. Maar het is hetzelfde als die voorgeprogrammeerde dames die je bellen om je iets te verkopen. Avatars worden daar in toenemende mate voor gebruikt. Ze luisteren niet, maar reageren op bepaalde woorden in je antwoorden om je naar de koopbeslissing te leiden. Voordat ze hun intro hebben uitgesproken heb ik al opgehangen. Dat kan lekker bot. Een avatar heeft geen ziel. Ik weet wel, dat ik niet van bedrijven koop die met zulke digitale monsters werken. Ze verdienen niet mijn respect, omdat zij respectloos met mij omgaan.

Denk niet dat ik tegen techniek ben. Integendeel. Ik ben tegen het misbruik van techniek. Techniek moet dienstbaar zijn aan mensen. Een robotarm of een -been is prima. De avatarindustrie slaat door. Het gebruikt mensen als broedplaats voor de robotisering van de maatschappij alsof er maar een mens is, met een type kapsel, in allemaal hetzelfde uniform, allemaal hetzelfde etend uit hetzelfde gele broodtrommeltje. Menigeen spiegelt zich aan een avatar. Robotisering van de mens staat haaks op wat we allemaal willen: een grenzeloze en geïndividualiseerde maatschappij. Daarom… dood de avatar!

Papagaaien-talk

Ook de financiële industrie moet oppassen met de robotisering. Zelfs het denkvermogen van veel partijen begint al de vorm van een algoritme aan te nemen. Alles en iedereen denkt hetzelfde. Voor vindingrijkheid, creativiteit en kritisch denkvermogen is nauwelijks nog plaats. Neem alleen al de vele verhalen dat een omgekeerde rentestructuur een recessie zou indiceren. Papagaaien-talk. Historisch ging een omgekeerde rentestructuur hand in hand met een economische teruggang. Maar nu is het anders, heel anders. Centrale banken houden de rente kunstmatig laag en door een vlucht in obligaties – vooral vanwege de handelsoorlog – daalt de lange rente onverantwoord snel door een tekort aan schuldpapier. Zonder die kunstmatig lage rente zou al geruime tijd sprake zijn geweest van een inverse rentestructuur, maar wel in een periode van groei. Luister niet te veel naar een computermodel, maar naar iemand die er echt verstand van heeft en zich niet laat misleiden door de psychose van de markt. Daarom, nogmaals: dood de avatar!

Deze eddytorial is eerder geplaatst in de e-asset van juli 2019. Klik hier.

 

 

 

 

 

Lees hier het hele artikel

juli 19 06:51 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen