Een swingende portefeuille

Wat gaat de beurs doen? Wat moet ik kopen? Het zullen altijd de brandende vragen zijn van de beleggers, dus ook tijdens de BeleggersFair in de Beurs van Berlage.

De doorbraak van de AEX door de 800 hoort bij de patronen van de markt. Een correctie daarna zou gezond zijn, maar de lage rente en het gebrek aan alternatieven zullen die vrij gemakkelijk tegenhouden. Best vreemd, dat de marktwaarde van alle Nederlandse aandelen anderhalf keer de omvang heeft van de Nederlandse economie. Euronext neemt niet een unieke positie in. Ook elders in de wereld is daar sprake van. Het is nog geen 20 jaar geleden dat de beurswaarde nog geen 80% van de economie was. Dat is dus nu het dubbele.

Referentie

Een historische referentie ontbreekt om te zeggen of de aandelen duur zijn op basis van het bnp. Datzelfde geldt voor de waarderingen van aandelen. Voor ASML betalen beleggers zonder met de ogen te knipperen 60 keer de winst. Duur? De uitspraak van een belegger op onze website cashcow.nl is wat dat betreft veelzeggend: “Ik wou dat er een fanclub was voor het aandeel ASML. Ik zou dan direct lid worden.” Wie niet, dacht ik bij mijzelf. Er zou wel eens veel waarheid kunnen zitten in die uitspraak. Beleggen in een aandeel als ware het een artiest. Hem adoreren, haar volgen. Daar heb je geld voor over. Een paar honderd euro betalen om samen met Madonna te swingen. Een aantal extra euro’s betalen om te zeggen dat je mede-eigenaar bent van een bedrijf als ASML, ASMI, Tesla, Apple, Zoom, Biogen, Daimler, Coca-Cola of Microsoft. Zoek maar op internet naar ‘top brands’ en je komt ze allemaal tegen. Na het coronatijdperk even geen health. We willen weer genieten van de geneugten van het leven. De rockstars van de beurs moeten uw portefeuille laten swingen.

Deze column is eerder gepubliceerd in de Cashcow Tabloid van 8 oktober

Lees hier het hele artikel

oktober 14 08:14 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen