Martine Hafkamp: Enbridge; de grootste gasleverancier van Noord-Amerika

Het elektriciteitsnet is niet alleen in Nederland overbelast als gevolg van de energietransitie en de elektrificatie, maar ook bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. De als gevolg van AI snelle groei van het aantal datacenters doet daar nog een stevig schepje bovenop, zeker nu deze in toenemende mate draaien op snelle chips van onder andere Nvidia. Die chips verbruiken aanzienlijk meer energie dan hun minder geavanceerde voorgangers.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Die groeiende vraag naar elektriciteit kan nooit alleen door duurzame energiebronnen en batterijen worden bevredigd. Fossiele brandstoffen lijken onmisbaar. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is aardgas nog altijd de voornaamste bron van elektriciteit. De vraag naar aardgas om de benodigde elektriciteit te kunnen opwekken bieden exploitanten van pijpleidingen nieuwe mogelijkheden.

Beursgenoteerde exploitanten van olie- en gaspijpleidingen zijn daardoor sinds kort in trek bij beleggers. Daar heeft de explosieve vraag naar elektriciteit alles mee te maken. De aandelen stonden lange tijd alleen in de belangstelling vanwege hun defensieve karakter en aantrekkelijke dividend. Veel groeiperspectief hadden de ondernemingen niet. Om een belegging in deze aandelen aantrekkelijker te maken werden schulden afgebouwd, dividenden nog verder verhoogd en aandelen inkoopprogramma’s aangekondigd. Sommige bedrijven veranderden hun Master Limited Partnership-structuur in een gewone beursnotering.

ENBRIDGE; de grootste gasleverancier van Noord-AmerikaEnbridge is de grootste exploitant van olie- en gaspijpleidingen in Noord-Amerika. Het Canadese bedrijf bezit lange olie- en gaspijpleidingen en zorgt ervoor dat olie en gas geëxporteerd worden van Canada naar de Verenigde Staten. Maar liefst 30 procent van het olieverbruik en 20 procent van het aardgas gaat door de leidingen van Enbridge. Het Mainline pijplijnsysteem vervoert dagelijks 3,1 miljoen vaten olie per dag. De Verenigde Staten beschikken maar over een beperkt aantal pijpleidingen. Een snelle uitbreiding hiervan wordt niet verwacht. Vergunningen worden in een steeds milieubewuster wordende wereld steeds minder vergeven. Zo werd het Keystone XL-project door de regering-Biden afgeblazen. Het maakt de bestaande pijpleidingen waardevoller.

Het hoofdkantoor van Enbridge staat in Calgary, Canada. Het aandeel wordt verhandeld aan de beurzen van Toronto en New York. Van de vier bedrijfsonderdelen zijn de pijpleidingen in olie goed voor 50 procent van de omzet en aardgas voor 25 procent. Daarnaast is Enbridge zelf gasleverancier en heeft het opslagterminals voor gas, goed voor 22 procent van de omzet. Tenslotte bezit Enbridge ook wind- en zonneparken, goed voor 3 procent van de omzet.

Een belegging in Enbridge is niet afhankelijk van de hoogte van de olieprijs. Maar liefst 98 procent van het bedrijfsresultaat wordt gerealiseerd op basis van lange termijncontracten. De kasstromen zijn zeer voorspelbaar voor de komende jaren. Van het klantenbestand is investment grade. Daarnaast is 80 procent van de omzet is beschermd tegen inflatie.

Volgens topman Greg Ebel van Enbridge vereisen datacenters en generatieve AI een enorme hoeveelheid elektriciteit. Deze hoeveelheid stroom is voornamelijk afkomstig van duurzame energiebronnen en aardgas. Men verwacht een forse toename van de vraag naar aardgas. Het is een boom voor de sector. Het schept de komende jaren een enorme vraag naar infrastructuur om energie te produceren, transporteren en op te slaan.

Vorig jaar kondigde Enbridge de overname aan van drie aardgasbedrijven van Dominion Energy. De aankopen van Questar Gas en East Ohio Gas zijn reeds afgerond en de aankoop van Public Service Company of North Carolina volgt in de loop van dit jaar. De aankoop is ter grootte van 14 miljard dollar. Hiervan wordt voor 2 miljard voldaan uit nog te emitteren aandelen. Als gevolg hiervan wordt Enbridge de grootste gasleverancier van Noord Amerika.

Onlangs rapporteerde Enbridge zijn resultaten over het eerste kwartaal. De omzet daalde van 12 miljard naar 11 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel nam toe met 8 procent van 0,85 naar 0,92 per aandeel. Het management herbevestigde de outlook voor de rest van 2024. Het dividend is de afgelopen 29 jaar steeds verhoogd. Daardoor is het bedrijf een dividendaristocraat. Enbridge is investment grade met een BBB-rating. De schuldenlast van 60 miljard kan in het huidige renteklimaat wel een last worden. Door het gestegen milieubewustzijn en de zeer beperkte mate waarin vergunningen worden afgegeven zullen er niet veel nieuwe pijpleidingen meer bijkomen. Het maakt Enbridge als grote speler op dit gebied een interessante belegging.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Enbridge in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

juli 01 06:00 2024 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen