ETF’s voor het metaverse

Nu 2021 ten einde loopt, komt in de VS de film The Matrix Resurrections uit, het vierde deel in een dystopische serie over een wereld die gevangen zit in een virtuele realiteit. Nu, iets meer dan twintig jaar nadat in 1999 de eerste Matrix-film uitkwam, lijkt de saga meer dan ooit een weergave van een samenleving waar onze huidige wereld naar op weg is.

De Amerikaanse techreuzen hebben het ‘metaverse’ inmiddels omarmd en werken aan een digitale wereld waarin digitale avatars samenwerken, spelen, studeren, sporten, winkelen, enzovoort. Zij zien het metaverse als het toekomstige doel van internet: tegemoetkomen aan de basisbehoeften van mensen op een manier die hun leven comfortabeler maakt.

Mark Zuckerberg, de CEO van Meta (voorheen bekend als Facebook), heeft er in elk geval het volste vertrouwen in. Hij richt al zijn pijlen op deze virtuele wereld. “Onze hoop is dat het metaverse in de komende tien jaar een ​​miljard mensen bereikt, honderden miljarden dollars aan digital commerce genereert, en werkgelegenheid biedt aan miljoenen ontwikkelaars”, aldus Zuckerberg.

Wanneer de metaverse droom werkelijkheid wordt

Grand View Research, Inc. verwacht dat de markt voor augmented reality in 2028 is gegroeid met 43,8%. Deze groei wordt niet alleen veroorzaakt door mensen die vanwege games de virtuele wereld instappen, maar ook door het toenemend gebruik van virtual reality door industriële en productiebedrijven.

ETF's voor het metaverseEen andere dimensie van de virtuele wereld van morgen is het smarthomeconcept. In 2022 kunnen volgens een prognose van het Zweedse onderzoeksbureau Berg Insight 63 miljoen Amerikaanse woningen worden aangemerkt als ‘smart’. Deze woningen zijn dan voorzien van allerlei snufjes, variërend van op internet aangesloten gezondheidssensoren tot camera’s waarmee je vanuit kantoor je huisdieren in de gaten kunt houden.

Het zenuwstelsel van deze opkomende virtuele wereld bestaat uit halfgeleiders, en het vastgoed en de valuta van deze wereld worden gevormd door cryptoassets. Alle techapparatuur achter virtual reality is afhankelijk van halfgeleiders, terwijl cryptoassets de reële assets waarschijnlijk gaan vervangen.

ETF’s voor het metaverse

Bij VanEck zijn we er sterk van overtuigd dat de virtuele wereld snel in omvang zal toenemen, maar dan als een positieve trend, een ontwikkeling die niet uitmondt in een wereld zoals geschetst in de Matrix-serie. Onze visie sluit aan bij die van de tech-tycoons. Onlangs hebben we dan ook ETFs geïntroduceerd die ontwikkelingen op het gebied van smart homes, digitale assets, halfgeleiders en videogaming volgen.

Het is gebruikelijk dat beleggingsmaatschappijen aan het eind van het jaar voorspellingen doen over het nieuwe jaar. Mijn voorspelling is echter veel ambitieuzer: ik ga een voorspelling doen voor de komende tien jaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat de realiteit in de komende tien jaar steeds virtueler wordt, en dat de techbedrijven die deze toekomst vormgeven, navenant zullen floreren. De toekomst die ik voor me zie, is echter eerder utopisch dan dystopisch: dankzij virtual reality krijgen we een beter leven!

 

 

Lees hier het hele artikel

december 27 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen