Flinke oorlogswinsten voor Equinor

De een z’n dood is de ander z’n brood is wat overdreven in deze, maar feit is dat de olie- en gasmaatschappijen goud geld verdienen dankzij de Russische inval in Oekraïne. Zeker omdat Poetin de gasleveranties aan Europa als politiek middel inzet, met snoeihard stijgende prijzen tot gevolg. Het bedrijf dat bij uitstek profiteert van het dichtdraaien van de Nord Stream pijplijn is het Noorse Equinor, die zo goed en zo kwaad als mogelijk Europa van zoveel mogelijk gas (en olie) probeert te voorzien. En dat valt goed aan de resultatenrekening te zien.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Over het tweede kwartaal behaalde Equinor een (aangepaste) netto operationele winst van 17,6 miljard dollar, ten opzichte van 4,6 miljard dollar een jaar eerder. Dat is een toename van maar liefst 279 procent. Over het eerste halfjaar gemeten steeg de operationele winst van 8,7 miljard dollar in 2021 naar 35,6 miljard dollar in 2022.

Daarbij kwam de nettowinst ná belastingen in het tweede kwartaal uit op 5 miljard dollar, een stijging van 216 procent. Over het eerste halfjaar dikte de nettowinst ná belastingen van 2,9 miljard dollar in 2021 aan naar 10,2 miljard dollar nu. Het zijn allemaal fantastische stijgingen met als grootste winnaar… de Noorse staat. Niet alleen ligt de belastingvoet in Noorwegen boven 70 procent, maar daarbovenop heeft de Noorse staat een aandelenbelang van 67 procent in Equinor. Toch hebben kleine aandeelhouders ook niets te klagen.

Koers

Flinke oorlogswinsten voor EquinorDe koers van het aandeel staat dit jaar immers heel ruim in de plus. De marktkapitalisatie van Equinor bedraagt intussen ruim 112 miljard euro. Daarnaast staat er zo’n 48 miljard euro aan cash op de balans waartegenover slechts 33 miljard euro aan schuld staat. Dat houdt in dat de netto kaspositie maar liefst 15 miljard euro bedraagt.

Equinor was net als Shell tijdens de coronapandemie als een van de eersten die het dividend drastisch naar beneden bijstelde. Van 27 cent per kwartaal naar 9 cent per kwartaal. Intussen is dat verhoogd naar 20 cent. Daarnaast kondigde Equinor afgelopen februari aan om elk kwartaal ook een extra special dividend uit te keren van 20 dollarcent. Dat wordt in het tweede én derde kwartaal in ieder geval verhoogd naar 50 dollarcent.

Zo bekeken is de kans groot dat de onderneming dit jaar in totaal 2,20 dollar aan dividend uitkeert; 2,2 procent regulier dividend en 3,84 procent aan speciaal dividend. Daarbovenop komt de inkoop van eigen aandelen.

Kan Equinor als concern duurzaam worden genoemd? Dat dan weer niet een-twee-drie natuurlijk. Het neemt niet weg dat de carbon footprint minder dan de helft van het gemiddelde van de industrie is. Daarnaast wil Equinor de vrije kasstromen uit de ‘vervuilende’ activiteiten gebruiken voor duurzame initiatieven. Zo heeft het concern zich voorgenomen om van de kapitaaluitgaven tot 2030 de helft in duurzame energie initiatieven te investeren en wel voornamelijk richting offshore windenergie. Op dit moment levert Equinor aan 1 miljoen Europeanen duurzame energie. Het concern heeft een productie van 0,7 GW. Dit moet in 2030 stijgen naar 12-16 GW.

Op een koerswinstverhouding van 5,1 voor 2022 en 5,7 voor 2023 is Equinor een interessant aandeel om op de huidige energiecrisis in te spelen. Niet alleen zijn de gasprijzen fors gestegen, maar ook de olieprijs staat dit jaar ruim in de plus. Daar is de gestegen dollarprijs nog niet bij opgeteld. Equinor speelt al break-even bij 35 dollar per vat.

Of de winsten door Europa worden afgetopt is even afwachten, maar ook dan blijft Equinor een zeer winstgevende onderneming. En mocht de energiecrisis langer aanhouden dan verwacht, dan is het een mooie hedge tegen je eigen, oplopende energie rekening.

Lees hier het hele artikel

oktober 10 06:00 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen