Gebruikmaken van toegenomen onrust?

Het zal u niet ontgaan zijn dat de afgelopen maanden de wereldwijde aandelenmarkten behoorlijk gedaald zijn. Sommige beleggers beginnen zelfs in paniek te raken. Aangezien angst en hebzucht echter slechte raadgevers zijn, ga ik in deze column in op een strategie waarbij beleggers juist gebruik kunnen maken van deze onrust.

De politieke spanningen in de wereld en de lagere verwachte economische groei in de komende jaren hebben er voor gezorgd dat aandelenkoersen aan het dalen zijn, waardoor de beweeglijkheid aan het toenemen is. In onderstaande grafiek heb ik de beweeglijkheid over de afgelopen twee jaar afgebeeld van de Amerikaanse S&P 500. Deze beweeglijkheid wordt gemeten met de zogenaamde standaarddeviatie.

Gebruikmaken van toegenomen onrust?

Bron: Reuters

Zoals u kunt zien, is de beweeglijkheid in de VS fors toegenomen. Dit fenomeen zien wij ook op de Europese beurzen. Beleggers kunnen gebruikmaken van deze hoge beweeglijkheid door het verkopen van een optie. Naast de koers van het onderliggende aandeel of index, is de beweeglijkheid namelijk een belangrijke prijsbepaler van een optie. Hoe onrustiger het is op een beurs, hoe hoger de beweeglijkheid en hoe duurder een optie is. Het kan daarom interessant zijn om nu een aandeel te kopen waar u vertrouwen in heeft (gebruikmaken van de lage koersen) en tegelijkertijd een optie op dit aandeel te verkopen (gebruik maken van de hoge beweeglijkheid).

Philips

Stel dat u vertrouwen heeft in de langetermijnperspectieven van het aandeel Philips. De afgelopen jaren heeft Philips veel onderdelen afgestoten waardoor zij zich nu eigenlijk volledig richten op de gezondheidszorg. Hierbij hoopt Philips te profiteren van een aantal belangrijke wereldwijde trends die naar alle waarschijnlijk nog jaren zal blijven bestaan. Enerzijds neemt de wereldwijde bevolking toe, waarbij vooral de groeiende middenklasse in Azië meer behoefte heeft aan verzorgingsproducten en medische apparatuur voor thuis. Daarnaast neemt (helaas) het aantal chronisch zieken enorm toe en zorgt de toegenomen levensverwachting ook voor een extra vraag naar zorg.

In hoofdlijnen richt Philips zich enerzijds op de persoonlijke verzorging en het fabriceren van medische apparatuur voor thuis en anderzijds op de diagnose en behandeling van patiënten in het ziekenhuis.

Gebruikmaken van toegenomen onrust?

Bron: Van Lieshout & Partners

Koop aandeel en verkoop call

Stel dat u besluit 100 aandelen te kopen tegen een koers van 33,15 euro. Uw investering bedraagt dus 3.315 euro. Dan kan het raadzaam zijn om één call-optie te verkopen. Enerzijds omdat tussentijds het aandeel ook kan corrigeren en anderzijds omdat de call nu relatief veel geld oplevert.

Stel u verkoopt de call december 2019 met een uitoefenprijs van 35 euro. Deze optie levert u nu een premie op van 2 euro. Aangezien een optie betrekking heeft op 100 onderliggende aandelen, ontvangt u nu direct 200 euro op uw rekening. Gedurende de looptijd van de call ontvangt u in mei nog het jaarlijkse dividend van 0,80 euro per aandeel, waardoor u in totaal 2,80 euro aan inkomsten ontvangt uit deze belegging.

Wat kan er gebeuren?

Als we niet gedwongen worden het aandeel vroegtijdig te verkopen, dan ziet het rendementsplaatje er als volgt uit.

  • De maximale winst wordt bereikt bij een aandelenkoers van 35 euro of hoger. Immers, vanwege de uitoefenprijs van de verkochte call moet u tegen deze koers verkopen. U verdient dan 1,85 euro per aandeel. Aangezien u 100 aandelen heeft gekocht, bedraagt de totale koerswinst 185 euro. Echter, u heeft ook de optiepremie verdiend van 200 euro en dividend ontvangen van in totaal 80 euro. De winst die u maximaal kunt verdienen bedraagt dus 465 euro.  Mocht dit maximale rendement uitkomen, dan hebben we in procenten een rendement verdiend van 465 / 3.315 euro = 14% in 12 maanden tijd
  • Blijft de koers gelijk dan verdient u de optiepremie en het dividend van in totaal 280 euro, oftewel een kasstroom van 8,4% voor de komende 12 maanden
  • Het break-even-niveau is de huidige aankoopkoers van het aandeel minus de nu ontvangen optiepremie en het toekomstige dividend. Onder deze koers maakt u verlies op uw belegging. Er is geen rekening gehouden met de transactiekosten.

Gebruikmaken van toegenomen onrust?

Drs. Richard de Jong RBA is directeur vermogensbeheer bij en mede eigenaar van Van Lieshout & Partners N.V.. Meer informatie kunt u vinden op www.lieshout-partners.nl. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook:

Lees hier het hele artikel

december 14 12:51 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen