Gezonde vooruitzichten voor Roche

Bij de Zwitserse farmaceut Roche spelen de nazaten van oprichter Fritz Hoffmann-La Roche nog altijd een belangrijke, zij het niet heel actieve, rol. Roche kent namelijk twee soorten aandelen, stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde. De nazaten van Hoffman-La Roche hebben hun stemgerechtigde aandelen, ruim 45 procent van het totaal, gebundeld. Opgeteld bij het belang van enkele familieleden die buiten deze overeenkomst vallen, heeft de familie meer dan 50% van de stemgerechtigde aandelen van Roche in handen. Dit belang is verder toegenomen nu Roche eigen aandelen van Novartis (die ze aanhield als strategische belegging) heeft teruggekocht en vervolgens ingetrokken.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Roche bestaat sinds de volledige inlijving van biotechbedrijf Genetech in 2009 uit twee divisies: Pharmaceuticals (ontwikkeling en verkoop van medicijnen) en Diagnostics (verkoop van diagnostische apparatuur voor de medische sector). Pharmaceuticals is in omzet en winst gemeten de belangrijkste divisie, vooral door het grote aantal succesvolle oncologiemedicijnen. Deze divisie is goed voor zo’n 72 procent (2021) van de omzet. Diagnostics was in 2021 ook erg belangrijk voor Roche. Het is deze divisie die in groten getale de tests voor COVID-19 verkoopt. Roche heeft een nieuw soort PCR-test ontwikkeld. Met deze test kan heel snel bepaald worden of een patiënt COVID (waaronder de mutant Omicron) heeft of griep. De test is ontwikkeld in samenwerking met TIB Molbiol. Vorig jaar nam Roche deze biotech onderneming heel over na meer dan 20 jaar samengewerkt te hebben. TIB Molbiol is gespecialiseerd in het ontwikkelen van identificeertesten voor snel groeiende infectieziekten waaronder dus COVID maar ook van SARS, diverse griepsoorten, Zika, Ebola en anthrax (miltvuur).

Nieuwe data uit onderzoeken van Roche met hun middel Ocrevus (ocrelizumab) tegen de ziekte Multiple Sclerose (MS) tonen de effectiviteit van het middel aan. Het middel vertraagt de progressie van de slopende ziekte. Bij 75 procent van de testgroep (629 personen) waren de fysieke handicaps van de ziekte gedurende een jaar niet verder toegenomen. Bij 70 procent van de testgroep was ook het geestelijke bewustzijn stabiel gebleven of zelfs toegenomen na een jaar. Het middel wordt inmiddels gebruikt door meer dan 225 duizend mensen wereldwijd en is goedgekeurd als medicijn in meer dan 100 landen. Helaas zijn meer dan 2,8 miljoen mensen wereldwijd getroffen door deze vreselijke ziekte. Er blijft derhalve nog genoeg te doen voor Roche. Het farmacieconcern blijft de effectiviteit van het middel verder onderzoeken de komende 4 jaar met 900 patiënten in 26 landen.

Gezonde vooruitzichten voor RocheOcrevus is een blockbuster voor Roche, wat betekent dat de omzet in het medicijn hoger is dan één miljard dollar. In de Verenigde Staten, de grootste markt, heeft het medicijn een marktaandeel van 30 procent. In het laatste kwartaal van 2021 steeg de wereldwijde omzet met 25 procent ondanks dat behandelingen op een lager pitje werden gezet als gevolg van Covid-19. Ocrevus was in 2021 voor Roche het belangrijkste medicijn in omzet gemeten. Geen enkel ander medicijn van Roche kon tippen aan de ruim 5 miljard Zwitserse frank omzet die dit medicijn binnen harkte. Roche doet onderzoek naar meerdere neurologische aandoeningen naast Multiple Sclerose zoals Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Duchenne. Sinds de publicatie van de onderzoeksresultaten is de koers van Roche flink gestegen.

Medicijn

Het medicijn Actemra/RoActemra van Roche is oorspronkelijk ontwikkeld ter bestrijding van de ziekte Artritis. Maar het blijkt ook een goed middel te zijn om patiënten die opgenomen zijn in verband met Covid-19 te behandelen. In diverse regio’s van de wereld, waaronder Europa, is het al toegestaan door de autoriteiten om Actemra/RoActemra in te zetten tegen corona. Sinds de start van de pandemie zijn al meer dan een miljoen patiënten effectief behandeld met het medicijn dat via een infuus toegediend wordt. Begin april heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA toegezegd om het middel met voorrang en spoed te onderzoeken of er ook goedkeuring kan komen voor de Amerikaanse markt. Noord Amerika is de belangrijkste regio voor medicijnen, dus dit is een belangrijke mijlpaal voor Roche. Een mogelijke goedkeuring wordt verwacht in de tweede helft van dit jaar. Het middel is vooral bedoeld voor coronapatiënten die niet gevaccineerd zijn.

In het eerste kwartaal werd de goede lijn van vorig jaar doorgezet en realiseerde Roche weer beter dan verwachte resultaten. De omzet kwam in de eerste drie maanden van 2022 uit op 16,5 miljard Zwitserse frank, omgerekend krap 16 miljard euro, tegenover 14,9 miljard een jaar eerder. Analisten hadden op 16,1 miljard gerekend. Van deze omzet was bijna 5,3 miljard Zwitserse frank afkomstig uit de diagnostische divisie. De divisie Pharmaceuticals boekte een omzet van 11,2 miljard
Zwitserse frank. Roche herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. Daarbij rekent het bedrijf op een stabiele tot lage omzetgroei tegn constante wisselkoersen. Roche verwacht dit jaar aan biosimilars zo’n 2,5 miljard Zwitserse frank aan omzet kwijt te raken. Als gevolg van het verwachte einde van de coronapandemie zal de corona gerelateerde omzet ongeveer 2 miljard frank lager uitkomen. Deze verwachtingen zijn meegenomen in de outlook.

Minimaal

Door het mindere aantal uitstaande aandelen zal de winst per aandeel over dit jaar in ieder geval 88 cent hoger zijn dan wanneer de aandelen niet ingekocht zouden zijn. De pijplijn met nieuwe medicijnen is goed gevuld. Er zitten 16 medicijnen in fase III en 14 andere medicijnen hebben fase III al doorlopen en wachten op goedkeuring van de autoriteiten.

Roche is een defensief aandeel met een aantrekkelijk dividend. Het afgelopen jaar werd het dividend voor de vijfendertigste keer achtereen verhoogd. Ook verwacht Roche het dividend verder te kunnen verhogen. Door de ontwikkelde goede opvolgers van medicijnen die uit het patent lopen, heeft Roche voldoende potentie om de mooie omzet- en winsttoename van de afgelopen jaren te continueren in de komende jaren.

Lees hier het hele artikel

juli 04 06:00 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen