Gouden Tip op BeleggersFair: Draegerwerk

Afgelopen vrijdag waren we met IG op de BeleggersFair, waar ik een gouden tip gaf met als middelpunt het Duitse aandeel Draegerwerk. Ik denk dat dit dankzij de lage waardering en normalisering van de winst een interessante lange-termijnbelegging kan zijn.

Auteur: Robbert Manders, marktanalist bij IG

Het aandeel Draegerwerk prijkt op de euro-shortlist van de Magic Formula. Het komt erop neer dat het aandeel een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen heeft in combinatie met een lage waardering.

Draegerwerk, werkt via twee divisies. In de grootste is medisch en omvat o.a. ic-beademingsapparatuur. De tweede is industrieel en bevat o.a. gasflessen met gasmaskers en soortgelijke producten voor bijvoorbeeld de brandweer, mijnbouw of chemie. Dat tweede segment is al jaren een betrouwbare omzet-aanjager die tussen 2017 en 2020 groeipercentages neerzette van 3 tot 9 procent. De EBIT-marge is ook relatief stabiel: 5 tot 7 procent. Deze divisie is daarom niet het focuspunt van onze aandacht, al verdient het wel de aandacht van beleggers die er goed aan doen om deze divisie op waarde te schatten.

Een gouden coronatijd

Gouden Tip op BeleggersFair: DraegerwerkHet lijkt erop dat Dräger dankzij de pandemie een tijdelijke opleving meemaakt en het is duidelijk dat dit komt door de IC-ventilatoren want die divisie zag de operationele winst stijgen vorig jaar stijgen naar ruim boven de 300mln, terwijl dat in 2019 nog geen 14 miljoen was. 2018 en 2019 waren bijzonder slechte jaren en 2020 dus een goed jaar. Dit is geen unieke situatie bij Dräger, maar speelt sectorbreed.

Philips Connected Care is een belangrijke concurrent van Dräger’s medische divisie en daar zien we een soortgelijk patroon: een dip in 2019 en sterk herstel in 2020. Alleen zijn de dip en het herstel bij Dräger sterker. Dat is ook logisch, want Philips heeft redelijk veel andere producten in dat bedrijfsonderdeel zitten. Ook bijzonder: beide bedrijven besteden ongeveer 10% van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling, maar de operationele winst was in het geval van Dräger was in 2018 en 2019 nog geen 1% van de omzet terwijl dat bij Philips 5,7% was.

Het coronavirus heeft Dräger dus uit een moeilijke tijd gehaald, maar er moet ook structureel iets veranderen. Daar komen de investeringen in onderzoek en ontwikkeling bij kijken. Al sinds 2019 zegt het management van Dräger dat ze verwachten dat de investeringen in onderzoek en ontwikkeling rond 2023 vruchten gaan afwerpen. Analisten geloven dit en verwachten daarom een 10% hogere winst in dat jaar.

Daarbij mogen we ook beseffen dat de dip waar Dräger in 2018 en 2019 in zat geen natuurlijke situatie is. Bedrijven behoren een redelijk rendement op eigen vermogen te behalen. Mijn overtuiging is dat als het stemrecht bij het bedrijf niet in familiehanden zou zijn, er al in 2019 een private equity partij of strategische koper was gekomen met een aardig bod plus reorganisatieplan. Ook het splitsen van het bedrijf zou in deze context lucratief kunnen zijn.

Geen gouden waardering

Dankzij de opleving door de pandemie lijkt het aandeel extreem goedkoop gewaardeerd En tot op zekere hoogte is dit ook zo. De beurswaarde is €1,24mrd en de netto schulden zijn €150mln. Dat maakt een ondernemingswaarde van €1,4mrd en met een operationele winst over de afgelopen twaalf maanden van €500mln, maakt dat een EV/EBIT van slechts 2,8. En als we analisten mogen geloven, kalft de winst ook niet zo snel af. Op basis van de verwachtte winst van 2022 is de K/W 11 en op basis van 2023 al 10,1. Met andere woorden: zeer goedkoop. Philips staat op een K/W van 19 op basis van de winst van 2022. En dan zit er in Philips ook relatief meer schuld, om maar te zwijgen over de problemen met de slaapapparaten en de rechtszaken en schikkingen die daaruit volgen.

Conclusie

Het totaalplaatje van deze casus is redelijk helder. We hebben een gezond bedrijf dat in een redelijk normale sector zit met gezonde barrières tot toetreding en vrijwel geen risico op verstoring van bijvoorbeeld ‘Big Tech’ of bepaalde recente trends. Enkele jaren geleden gingen de zaken wat minder, maar zowel analisten als wij denken dat deze tijden voorbij zijn en dat de winst de komende jaren weer normaliseert. Daarbij staat het aandeel op een zeer lage K/W-verhouding met ook een zeer lage schuld. Een Duitse smallcap is voor de gemiddelde Nederlandse belegger wat exotisch, maar het is zeker een gouden tip voor beleggers met wat risicobereidheid en een beleggingshorizon van meer dan een jaar.

Lees hier het hele artikel

oktober 18 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen