Grote RESET bij Fresenius

Fresenius SE & Co. is een specialist in medische producten en diensten. Het bedrijf bestaat al sinds 1912, is actief in meer dan 100 landen. Fresenius had tot voor kort een dubbele structuur. Enerzijds had Fresenius met 32 procent van de aandelen de volledige controle over het eveneens beursgenoteerde Fresenius Medical Care. Anderzijds wordt Fresenius zelf weer beheerd door een stichting; de Else Kröner-Fresenius-Stichting. Deze stichting, opgericht door de dochter van de oprichter van Fresenius, is met 27 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

Fresenius is opgedeeld in vier verschillende divisies. Twee ervan zijn investeringsmaatschappijen: het hierboven genoemde Fresenius Medical Care en Fresenius Vamed. De eerste biedt producten en diensten voor nierdialyse. De laatste is gespecialiseerd in project- en beheeractiviteiten van zorginstellingen. Naast deze twee investeringsdochters heeft Fresenius twee operationele onderdelen: Kabi en Helios. Fresenius Kabi biedt gezondheidsproducten voor ernstig en chronisch zieke mensen. Helios is de grootste particuliere ziekenhuisgroep van Europa.

Fresenius was als absolute wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra jarenlang een toonbeeld van spectaculaire groei. De laatste jaren bleek Fresenius echter een underperformer op de beurs. Eind vorig jaar trad er een nieuw management aan onder leiding van Michael Sen, afkomstig van Siemens. Sindsdien heeft het bedrijf een nieuwe focus gekregen en is het zogenaamde RESET programma ingezet. Het komt neer op een eenvoudiger organisatiestructuur en een efficiëntere aanwending van de bedrijfsmiddelen.

Grote RESET bij FreseniusBovenaan de lijst stond de afsplitsing van dochteronderneming Fresenius Medical Care (FMC). Het onderdeel was lange tijd een groot succesverhaal maar had de afgelopen twee jaar scherpe winstdalingen meegemaakt. Sen moest hierover onderhandelen met de Else-Kröner-Fresenius-Stichting, de meerderheidsaandeelhouder. Het moederbedrijf zou de controle over FMC moeten loslaten en ook niet meer volledig willen mee consolideren. De splitsing is een historische stap voor Fresenius. Naast de verzelfstandiging van FMC streeft Fresenius naar de afsplitsing van Vamed. Daarvoor moet er operationeel echter het nodige te gebeuren. Verwacht wordt dat het herstructureringsprogramma in het vierde kwartaal voor een operationele ommekeer zal zorgen met betere resultaten als uitkomst.

Naast bovengenoemde verzelfstandiging van de twee investeringsmaatschappijen houdt RESET nog het aanpakken van de schuldenlast in. Fresenius had per 30 juni 2023 voor 28,183 miljard euro aan schuld. Daarvan moet 2,2 miljard euro in 2024 worden afgelost en 1,75 miljard euro in 2025. Dat betreft allen leningen met lage tot zeer lage rentepercentages. Wel mag er voor 2,471 miljard euro aan cash van deze schuldpositie worden afgetrokken. Wanneer de schuld wordt afgezet tegen de ebitda ontstaat wel een zorgelijke ratio. Fresenius hanteert zelf een corridor van 3 tot 3,5 keer de ebitda. De huidige ratio is echter 3,88.Wel dient er aangetekend te worden dat de schulden van dochter FMC straks niet langer meegeconsolideerd hoeven te worden. De nettoschuld zakt daardoor naar 14,1 miljard euro, wat meer acceptabel is. Feit is dat de schuldenpositie van Fresenius (kredietwaardigheid bij alle drie rating Agencies BBB-) momenteel niet direct een pré is.

Fresenius wil zich concentreren op de twee operationele kernactiviteiten Kabi en Helios. Deze activiteiten zijn voor beleggers eenvoudiger te doorgronden dan het grote alomvattende conglomeraat. Kabi en Helios lieten in tegenstelling tot FMC en Vamed wel degelijke resultaten zien.

Afgelopen augustus rapporteerde Fresenius de resultaten over het tweede kwartaal. De omzet groeide met 3,4 procent naar 10,3 miljard euro. De winst per aandeel zakte van 0,80 euro naar 0,67 euro. De winst was echter wel hoger dan verwacht. Het dividendrendement bedraagt 3,2 procent. Het jaardividend is al 29 keer op rij verhoogd. De gemiddelde groei over deze periode bedroeg 14 procent gemiddeld per jaar. De pay-out ratio bedraagt 28 procent dus op zich is er de nodige ruimte om dat vol te houden, zij het dat er wordt onderzocht of de ontvangen staatsschuld voor de ziekenhuizen om de hoge energiekosten te verzachten een bonus voor het management en belangrijker; de dividenduitkering, in de weg kan komen te staan.

Een bijkomend punt om in de gaten te houden en dat sinds kort speelt is de opkomst en mateloze populariteit van Ozempic en Wegovy van Novo Nordisk (en Mounjaro van Eli Lilly) en de gevolgen daarvan voor andere farmaceutische (en niet farmaceutische) bedrijven. Volgens recent onderzoek werkt Ozempic waarschijnlijk ook goed tegen nierfalen. Prompt dook de koers van het Duitse Fresenius, marktleider in nierdialyse, hard omlaag. Alles bij elkaar zijn er wat mij betreft te veel minpunten om op dit moment erg enthousiast over Fresenius te worden. Het aandeel vertoont net iets teveel kenmerken van een vallend mes.

Auteur heeft geen positie in het aandeel Fresenius, cliënten van Fintessa evenmin.

Lees hier het hele artikel

oktober 23 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen