Handel met inzicht door Musk bij Tesla

Er gebeurde heel wat vorige week: veel kwartaalcijfers, Amerikaanse inflatie en een nieuwe achtbaanrit bij Tesla. Vooral dat trok onze aandacht omdat dit het gevolg was van handel door bestuurders. Vorig weekend lanceerde Elon Musk, de CEO van Tesla, een open vraag op Twitter of hij 10% van z’n aandelen moest verkopen en beloofde zich aan de uitslag te houden. 57% van de twitteraars reageerden instemmend.

Auteur: Robbert Manders, marktanalist bij IG

Interessanter is de motivatie van Elon Musk om zich te wenden tot Twitter voor zo’n grote financiële beslissing. Hij had namelijk zo’n 170 miljoen aandelen die à $1220 per stuk samen een kleine $210 miljard waard waren. De toezegging om 10% van z’n belang te verkopen bevatte geen termijn waarop hij dat zou doen en is trouwens ook niet juridisch bindend. Het lijkt er sterk op dat hij een excuus zocht om wat van zijn aandelen te verkopen zonder imagoschade op te lopen.

Verkopen is trouwens a-typisch, want voor hem was het altijd belangrijk om controle te houden over ‘zijn’ bedrijf en hij verkocht eerst alleen aandelen wanneer hij wel moest. Vandaag dat hij een excuus nodig had om een totale ineenstorting van het aandeel te voorkomen. Laten we eerst de feitelijke verkopen op een rijtje zetten.

Elon’s transacties op een rijtje

Afgelopen maandag kreeg Elon Musk 2,1 miljoen aandelen uit een optieprogramma, waarvan hij er diezelfde dag 1,2mln verkocht. Dat was echter een vooraf bedacht plan, en eerder al aangemeld bij de SEC.

Pas op dinsdag voegde Elon de daad bij z’n woord en begon met het verkopen van aandelen. Op die dag verkocht hij 3,08mln aandelen tegen variërende prijzen en woensdag nog eens exact een half miljoen stuks. Bruto heeft hij 2,1% van zijn belang verkocht, netto (aandelen verkregen door uitvoer van de opties meegeteld) 1,4%. Hij zit nu dus op 20% van wat hij in totaal wil verkopen. Ook saillant: dinsdag, toen hij het grootste pakket verkocht, zakte de koers met 12%.

De slimme handel van Musk

Handel met inzicht door Musk bij TeslaSommige analisten wijzen op het feit dat Elon Musk geld geleend heeft met zijn aandelen als onderpand. Anderen wijzen erop dat hij belastingen zal moeten betalen over een optiepakket dat aan het begin van dit jaar 22,3mln aandelen betrof waarvoor hij slechts $6,24 per aandeel hoeft te betalen, bijna niets in verhouding tot de prijs per aandeel van meer dan $1200 die ruim een week geleden nog op de borden stond. Hij heeft tot augustus volgend jaar om die opties uit te oefenen.

De waarheid van de reden achter de verkoop ligt volgens mij ergens in het midden. De belastingvoet van Musk in de staat Californië is in totaal 54% en dat wil zeggen dat hij ongeveer 53,5% van de uit opties verkregen aandelen zal moeten verkopen om aan zijn belastingschuld te voldoen, dat zijn 12 miljoen aandelen. Het is gebruikelijk om de aandelen te verkopen als deze worden verkregen. Dat Musk nu aandelen verkoopt in anticipatie dat hij in de toekomst aandelen zal krijgen, is een duidelijk teken dat hij verwacht dat de koers van het aandeel zal zakken. Het is dus eigenlijk een korte termijn trade van zijn kant. Daarnaast kan hij zo zijn andere schulden aflossen.

Waarom verwacht hij dat het aandeel gaat zakken? Tesla is overgewaardeerd en dat denkt Musk ook na de sterke stijging sinds 2019. In mei 2020 zei Musk dat hij de koers van Tesla te hoog vond en van dat moment tot 5 november dit jaar, steeg de koers met 770%. Daarnaast is Tesla meer waard dan de 10 volgende autofabrikanten bij elkaar opgeteld. Daaronder zitten o.a. Toyota, Volkswagen, Daimler en GM waarvan Daimler, de kleinste van die vier, zo’n 3 miljoen auto’s per jaar produceert, terwijl Tesla mikt op 1 miljoen.

Een verkopende CEO is vaak een teken aan de wand bij bedrijven. Elon Musk heeft misschien een reden om dat te doen, maar de vroege timing zegt alles. Daarnaast kunnen verdere verkopen nog meer druk zetten op de koers. Het aandeel Tesla lijkt dus even een geschikte kandidaat om bij weg te blijven.

Lees hier het hele artikel

november 15 06:26 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen