HDFC Bank; de heilige cashcow van India?

Het bankenlandschap van India heeft afgelopen juli een forse wijziging ondergaan. De grootste hypotheekverstrekker van het land, Housing Development Finance Corporation (HDFC) is een omgekeerde fusie aangegaan met HDFC Bank. Daarmee heeft de laatste in feite z’n moederbedrijf overgenomen. De nieuwe entiteit wordt gewaardeerd op 172 miljard dollar en is daarmee, na JP MorganChase, Industrial and Commercial Bank of China en Bank of America, de vierde bank ter wereld. Het aandeel heeft een weging van ruim 15 procent in de NSE Nifty 50, de beurs van India.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

India is wereldwijd één van de snelst groeiende economieën. Het BNP zal volgens het IMF in 2023 met 6,1 procent toenemen en in 2024 met 6,8 procent. Ter vergelijking, de wereldwijde economische groei zal in 2024 naar verwachting 3,1 procent bedragen. India is qua BNP het Verenigd Koninkrijk inmiddels gepasseerd en zal naar verwachting ook Duitsland en Japan voorbij streven om in 2029 ’s werelds derde economie te worden. De Verenigde Staten en China staan dan naar verwachting op één en twee. De heel jonge bevolking van India van gemiddeld 28 jaar (in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China is dat gemiddeld 38 jaar) ondersteunt deze groei. India wordt door grote multinationals als Apple en Foxconn in steeds meer gezien als alternatief voor China.

De financiële sector van het land zal nog harder kunnen groeien dan het BNP. India is under-banked en heeft bijvoorbeeld een zeer lage hypotheek-penetratie. Huishoudens hebben weinig schulden. Het uitstaande krediet van India bedraagt 56 procent van het BNP, tegen bijvoorbeeld 250 procent in de Verenigde Staten en 350 procent in Japan. Slechts 7 procent van de klanten van HDFC heeft een hypotheek en maar 5,5 procent een creditcard.

HDFC Bank; de heilige cashcow van India?Snelle economische groei en stijgende welvaart bieden financiële instellingen de ruimte om sterk te groeien. De fusie tussen HDFC Bank en z’n moeder maakt cross-selling mogelijk. De bank kan het grote kantorennetwerk gebruiken om hypoheken te verkopen en de hypotheekverstrekker om bankproducten te verkopen.

De zwakte van de staatsbanken biedt private banken als HDFC de gelegenheid hiervan te profiteren. Over de gehele sector bedraagt het aantal non-performing loans (NPL) 3,9 procent, het laagste niveau van dit decennium. HDFC zit nog onder de 2 procent. Met een loan-to-deposit ratio van slechts 80 procent heeft HDFC voldoende mogelijkheid nieuwe kredieten te verstrekken. De kosten/baten-ratio van onder 40 procent lijkt de droom van iedere Nederlandse bank.

HDFC maakte eerder de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De winst steeg met 30 procent naar 1,5 miljard dollar. Daarmee ligt HDFC op koers om de komende vier jaar te kunnen verdubbelen, voor een bank op deze schaal een ongekende prestatie. De NPL bleven onder controle en de rente-inkomsten liepen op. De koers van het aandeel kwam in de buurt van zijn hoogste stand ooit.

HDFC biedt als grootste bank een goede kans te profiteren van de te verwachten groei van India in de komende jaren. In tegenstelling tot Europese banken is HDFC een groeiaandeel. HDFC heeft een dividendrendement van 1,2 procent en een koerswinstverhouding van 18. Op het eerste gezicht misschien aan de hoge kant voor een bank, maar de lange termijn winstgroei ligt ook rond de 20 procent. Voor grote Amerikaanse banken wordt het komend jaar een winstgroei verwacht van slechts 6-6,5 procent. De PEG-ratio is met 0,9 in vergelijking met andere banken weer aan de lage kant. De aandelen worden verhandeld aan de beurzen van Mumbai en New York.

Auteur heeft privé geen positie, offensieve cliënten van Fintessa hebben het aandeel HDFC in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

september 11 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen