Het gaat Iberdrola voor de wind

Het Spaanse Iberdrola is een van ’s werelds grootste elektriciteitsbedrijven en staat genoteerd aan de beurs van Madrid (IBEX 35). Iberdrola maakt ook deel uit van de Eurostoxx 50-index. Het bedrijf is Baskisch en gevestigd in Bilbao. Het wordt sinds 2001 geleid door Josė Ignacio Sanchez Galán. Het bedrijf heeft ruim 34.000 werknemers en een marktkapitalisatie van zo’n 57,5 miljard euro. De belangrijkste activiteiten zijn netwerkbeheer (elektriciteitsvoorziening) en schone energie. Onder leiding van Galán is het bedrijf uitgegroeid van een oorspronkelijk Spaans nutsbedrijf tot een wereldleider in windenergie. Iberdrola wekt niet alleen stroom op, maar heeft daarnaast ook een belang in de fusie van windturbinebouwers Gamesa en Siemens.

Iberdrola is (mede-)uitbater van kern- en waterkrachtcentrales, thermische centrales en windmolenparken. Het heeft een totale productiecapaciteit van ruim 48.000 megawatt (MW). Hiervan was 29.000 MW hernieuwbare energie, ongeveer gelijk verdeeld over windturbines op land en waterkrachtcentrales. Iberdrola is ook netbeheerder en telt ruim 34 miljoen klanten voor elektriciteit en aardgas. Het distribueert meer elektriciteit dan het zelf opwekt. Het bedrijf is actief in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, de Verenigde Staten en Brazilië.

Juist de sterke aanwezigheid van Iberdrola in netwerkbeheer en groene energie maakt het tot koploper onder de nutsbedrijven. Het is het resultaat van het beleid van Galán en Iberdrola is niet van zins hier verandering in aan te brengen. Er moeten door concurrenten nog heel wat dure kolencentrales ontmanteld worden. Daar heeft Iberdrola weinig last van de komende jaren.

Juist de sterke aanwezigheid van Iberdrola in netwerkbeheer en groene energie maakt het tot koploper onder de nutsbedrijven. De resultaten over het eerste kwartaal waren zonder meer goed. Het bedrijfsresultaat steeg van 2,3 naar 2,6 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden 2,5 miljard euro verwacht. De omzet steeg met 8,6 procent naar 10,14 miljard euro. Ook dit was beter dan verwacht. Tenslotte viel ook de nettowinst hoger uit dan voorspeld; een toename van 15 procent naar 963 miljoen euro.

Het zette Iberdrola ertoe aan de verwachtingen voor heel 2019 naar boven bij te stellen. De nettowinst zal naar verwachting met 8 procent stijgen. Het dividend wordt eveneens met 8 procent verhoogd. Het dividendrendement van Iberdrola bedraagt ongeveer 4 procent. Eerder werd nog van stijgingen van 5 procent uitgegaan voor zowel de winst als het dividend. De goede cijfers waren mede het gevolg van hogere tarieven in Spanje en meer efficiency in Brazilië.

Iberdrola heeft door de aanwezigheid in de juiste segmenten een zonnige toekomst. Het bedrijf heeft de afgelopen twaalf maanden meer dan 5,3 miljard euro geïnvesteerd en is van plan 4100 MW aan nieuwe capaciteit te installeren. De jaarlijkse productie neemt daardoor met dertien procent toe. Iberdrola heeft voor meer dan 39.500 MW aan waterkracht-, wind- en zonne-energie in de pijplijn, voor het merendeel in de Verenigde Staten, Spanje, Portugal, Mexico, Brazilië en Duitsland.

Grote uitdaging

Iberdrola deed het de afgelopen jaren beter dan z’n concurrenten. Het innovatieve Spaanse nutsbedrijf staat echter voor de tweede keer deze eeuw voor een grote uitdaging. Topman Galán maakte 18 jaar geleden de goede keuze door in te zetten op windenergie in plaats van kolen. Daarmee behaalde Iberdrola een grote voorsprong op zijn Europese concurrenten. Zijn strategie om de investeringen in de schone energie te bekostigen uit de opbrengsten uit veilige gereguleerde netwerken in ontwikkelde landen (Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk) heeft zich meer dan uitbetaald.

De volgende uitdaging in de alternatieve energie vormt echter de opslag ervan, gezien de onregelmatigheid van wind- en zonne-energie. Galán staat niet bekend als een groot voorstander van batterij-opslag. Hij gelooft meer in een gecentraliseerde opslag. Wanneer energie steeds meer gedecentraliseerd (consumenten en bedrijven) wordt opgeslagen neemt de rol van de nutsbedrijven af. Batterijen of niet, dat wordt het volgende grote dilemma. Iberdrola heeft echter indruk gemaakt door eerder de toekomst goed te voorzien.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Iberdrola in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

juni 24 06:00 2019 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen