Hoe hoog zijn uw beleggingskosten eigenlijk?

Veel beleggers weten niet hoe hoog de kosten zijn die zij betalen. Onderzoek laat zien dat kosten cruciaal zijn voor het beleggingsrendement.

Vrouwen beleggen beter dan mannen, vanwege het feit dat zij minder handelen en daardoor minder kosten maken. Meer dan de helft van de beleggingsfondsen blijft achter bij de benchmark vanwege de hoge kosten.

In dit artikel beschrijven we verschillende kostensoorten en geven we tips waar u op moet letten.

Transactiekosten

Transactiekosten zijn de kosten die u betaalt voor het uitvoeren van een transactie. Voor de aankoop van 100 aandelen Royal Dutch betaalt u een percentage over de transactiewaarde, een vast bedrag en soms ook nog een minimum Hoewel de tarieven voor transacties de afgelopen jaren lager werden, zijn er nog steeds grote verschillen tussen aanbieders.

Naast de zichtbare transactiekosten zijn ook de onzichtbare transactiekosten van belang. Hieronder verstaan we het verschil tussen de bied- en laatprijs en eventuele instapvergoeding bij beleggingsfondsen. Bij frequente handel lopen de totale transactiekosten behoorlijk op.

Beheervergoeding

Beheervergoeding is de vergoeding die een vermogens- of fondsbeheerder in rekening brengt. Uw beheerder rekent natuurlijk een beheervergoeding, daar is niets mis mee.

Veel Nederlandse vermogensbeheerders beleggen in beleggingsfondsen, die ook weer een beheervergoeding in rekening brengen. Sinds het verbod op retourprovisie van kracht is, zijn deze laatste kosten gedaald.

Toch zijn passieve beleggingsfondsen, zoals ETF’s, nog steeds veel goedkoper dan actieve beleggingsfondsen.

Prestatievergoeding

Sommige beheerders berekenen naast hun vaste vergoeding ook een variabele vergoeding, die afhankelijk is van het behaalde rendement. Veel beleggers hebben hier geen probleem mee; als zij een hoog rendement halen, mag de beheerder ook iets extra verdienen.

Hoe hoog zijn uw beleggingskosten eigenlijk? Pas echter wel op voor het risico. Als de beheerder een zeer goed resultaat haalt, krijgt hij een hele hoge vergoeding. Bij een heel slecht resultaat krijgt de beheerder weliswaar geen vergoeding, maar lijdt de beheerder ook geen grote verliezen. U loopt deze verliezen als belegger wel degelijk.

Een portefeuille met een hoog risico heeft hogere positieve uitslagen, waar de beheerder van profiteert, en grotere dalingen. Een beheerder met een prestatie vergoeding heeft een belang om meer risico te nemen.

Bewaarloon

Het bewaarloon wordt gerekend voor het in bewaring nemen van uw beleggingstitels. De aandelen in uw portefeuille liggen bij een bewaarbank in administratie.

Bewaarloontarieven vormen vaak het sluitstuk van de kostenopsomming. Toch is het de moeite waard om er scherp op te letten. De verschillen in tarief en de aangeboden diensten die onder het tarief vallen, kunnen behoorlijk verschillen.

Lagere kosten hebben een grote impact op het eindvermogen

De kosten van de beleggingsdienstverlening kunnen flink oplopen. Door scherp op de kosten te letten kunt u gemakkelijk 1% besparen. Daarmee stijgt het netto rendement direct met hetzelfde percentage. En ieder jaar komt dat extra rendement terug.

Over een periode van 30 jaar levert een besparing van 1% al gauw meer dan 33% extra eindvermogen op.

Lees hier het hele artikel

mei 04 08:50 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen