Meer focus bij Johnson & Johnson

Johnson & Johnson (JNJ) is een Amerikaans bedrijf actief in de farmaceutische industrie, medische technologie en consumentengoederen. Samen met Apple en Microsoft is JNJ het enige bedrijf met een AAA-rating. JNJ heeft zijn dividend al 60 jaar op rij verhoogd en geldt als een Dividend King. Vanwege de financiële soliditeit geldt JNJ als een defensieve belegging. Deze naam maakte JNJ waar in het onstuimige beursjaar 2022 met een rendement van 6 procent (inclusief herbelegd dividend).

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

De activiteiten van JNJ zijn onderverdeeld in drie segmenten. De farmaceutische tak is de grootste met 55 procent van de omzet. De afdeling medische technologie (chirurgische systemen en apparaten) draagt 29 procent bij aan de omzet. De afdeling consumer health is de kleinste met 16 procent van de omzet. In 2021 maakte het bedrijf bekend de consumentengoederen af te zullen gaan splitsen. Dit onderdeel zal verder gaan onder de naam Kenvue. Naar verwachting zal de beursgang in de loop van dit jaar plaatsvinden. Dit jaar kondigde JNJ aan de Amerikaanse producent van Impella hartpompen, Abiomed, voor 16,6 miljard dollar te voldoen in contanten, over te zullen nemen. De toezichthouder moet hier nog mee instemmen. Met deze transacties geeft JNJ aan zich meer op de twee grootste segmenten, farmacie en medische technologie, te willen richten.

Een last voor JNJ vormen de ingediende miljardenclaims vanwege kankerverwekkend babypoeder. De claims werden ingediend door meer dan 30.000 consumenten die stellen dat het babypoeder van JNJ schadelijke stoffen bevat.

Hoge hoed

Meer focus bij Johnson & JohnsonJNJ heeft een opmerkelijke oplossing uit de hoge hoed getoverd. Het heeft LTL Management (Legacy Talc Litigation Management) opgericht, een dochter waarin alle claims zijn ondergebracht. Vervolgens werd de dochter failliet verklaard. In de staat Texas mag een bedrijf zich opsplitsen en de nieuwe dochter alle rechtszaken cadeau doen, de zogenaamde Texas two-step. Zo kan JNJ zelf bepalen hoeveel geld ze willen uitkeren aan de eisers. Als de dochter failliet gaat kan de moeder niet meer worden aangeklaagd. De rechter oordeelde dat het een terechte faillissementsaanvraag was. De aanklagers zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. De zaak loopt nog. Deze ontwikkelingen hebben JNJ tot dus ver niet financieel geraakt. Zo verhoogde rating agency Moody’s de kredietwaardigheid van negatief naar stabiel.

Resultaten

Op 24 januari rapporteerde JNJ de resultaten over het vierde kwartaal. De omzet kwam uit op 23,7 miljard dollar, iets minder dan de verwachte 23,9 miljard dollar. De winst per aandeel bleek met 2,35 dollar echter wel hoger dan de verwachte 2,23 dollar . De outlook voor 2023 werd verhoogd. De enigszins mindere omzet wordt toegewezen aan de afnemende inkomsten uit het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica. Daarnaast is JNJ erg gevoelig voor de sterke dollar. Het bedrijf haalt immers 75 procent van de inkomsten uit het buitenland. De dure dollar werkte afgelopen jaar zeker in het nadeel. Voor het jaar 2023 verwacht JNJ een omzet van 96,9 tot 97,9 miljard dollar, een groei van 5 procent. De winstverwachting per aandeel werd verhoogd naar op 10,55. De belangrijkste medicijnen van JNJ winnen namelijk marktaandeel. Daarnaast moeten achterstallige operaties als gevolg van corona ingehaald worden.
Operationeel blijft JNJ ijzersterk presteren. Het bedrijf realiseert relatief hoge marges en kent een zeer solide balans. JNJ heeft zoals gezegd last gehad van de sterke dollar, maar dat laatste geldt de laatste maanden minder aangezien de dollar in waarde is afgenomen. Tegen de huidige koers bedraagt de koerswinstverhouding 16. Dat is aanmerkelijk minder dan de gemiddelde koerswinstverhouding van 25 over de afgelopen vijf jaar. Het dividend is zoals gezegd al 60 jaar-op-rij verhoogd en bedraagt momenteel 2,66 procent. Van de 24 analisten die JNJ volgen hebben 10 het op kopen staan, 13 op houden, en 1 op sell.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Johnson & Johnson evenmin in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

maart 13 06:00 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen