Moderna, een goedkope optie in een goedkope sector

De zorg krijgt veel aandacht, maar farmaceuten zijn op de beurs een beetje het ondergeschoven kindje geworden. Van de elf MSCI-sectoren, staat gezondheidszorg qua rendement bij de onderste drie als we kijken naar Europa, wereldwijd, op 1-jaarsbasis of dit jaar tot nu toe.

Auteur: Robbert Manders, marktanalist bij IG

Binnen die brede index bungelt de sub-index van farmaceuten weer onderaan. Ondanks corona is deze sector dus niet populair. Overigens zijn dagelijkse consumptiegoederen en nutsbedrijven dat ook niet. Misschien ligt dat aan het stabiele karakter van deze activiteiten. Binnen deze sector van zorgbedrijven is er wel een duidelijke uitschieter onder de lage caps in de VS met een koersstijging van ruim 280% over het afgelopen jaar. Dat aandeel is dat van Moderna, het bedrijf achter het bekende vaccin tegen COVID-19.

Voorloper

Moderna is een voorloper op het gebied van de mRNA technologie voor vaccins en het aandeel gebruikt zelfs de ticker MRNA. Deze mRNA technologie is relatief nieuw en heeft als voordeel dat de ontwikkeling van vaccins sneller kunnen gaan dan bij traditionele methoden omdat de ontwikkelaar geen virus hoeft te kweken, waardoor de productie makkelijk gestandaardiseerd en opgeschaald kan worden. Een belangrijk aanvullend argument voor het kiezen voor een mRNA vaccin is dat de effectiviteit tot nu toe erg hoog blijkt te zijn: 90% of hoger, terwijl bij bijvoorbeeld traditionele griepvaccins 60% al een zeer goede score is. Hiermee kan Moderna in de toekomst marktaandeel winnen in de markt voor vaccins.

Een andere relatief nieuwe vaccin-technologie is gebaseerd op virale vector. AstraZeneca en Janssen gebruiken deze. Deze lijkt effectiever dan een traditioneel vaccin, maar er zijn verschillende geluiden over ernstige bijwerkingen bij de COVID-19 vaccins van AstraZeneca en Janssen die afbreuk doen aan het imago van deze techniek.

Winstgroei bij Moderna

In 2019 was Moderna nog een relatief bescheiden speler met een 90% lagere marktwaarde dan nu en deed het vooral veel investeringen zonder een noemenswaardig omzet. Die situatie draaide volledig in 2020.

Moderna wist vorige week te melden dat het de vaccinproductie in 2022 kan opvoeren naar 3 miljard doses en de productie in 2021 tussen de 800 miljoen en 1 miljard zal liggen. Eerder hield het bedrijf het voor 2021 en 2022 nog op respectievelijk 700 miljoen en 1,4 miljard doses. Ander goed nieuws dat uitkwam is dat het COVID-vaccin van Moderna drie maanden op koelkasttemperatuur bewaard kan worden. Dat is van belang voor distributie naar gebieden met een mindere logistieke infrastructuur.

Dit jaar behaalt Moderna naar verwachting een recordwinst door de hoge opbrengsten van het coronavaccin, dat het overigens tegen een stevige prijs verkoopt. Buiten de VS rekent het bedrijf minimaal $22 per dosis, een fractie van de directe kosten. Toch is dit de marktprijs, want het is een zeer gewild vaccin en er is maar één andere farmaceut met een mRNA-vaccin (Pfizer/BioNTech). Dit stuwt ook de winst in 2021. Wellicht blijft het de winst daarna ook ondersteunen, want er zijn wellicht ook ‘booster shots’ nodig om de immuniteit op peil te houden. Daarnaast heeft deze massa-vaccinatiecampagne het vertrouwen in de techniek die Moderna gebruikt verankerd, terwijl het vertrouwen in de techniek van concurrenten een knauw heeft gekregen. Er zou zomaar nog jaren een stigma kunnen kleven aan alle vaccins van bijvoorbeeld AstraZeneca.

Lage waardering

Moderna, een goedkope optie in een goedkope sectorOp basis van de gemiddelde winstverwachting van analisten, die $9,4mrd is, ligt de koers/winstverhouding voor 2021 dan ook op een zeer aantrekkelijke 7,2. Wij verwachten echter dat de winst ruim boven de $10mrd zal uitvallen dankzij een stevige omzet. Wij verwachten dat deze boven de $20mrd uitkomt voor 2021, dat is nog geen 10% meer dan de $18,5mrd aan ‘voorverkoop’ voor 2021 die Moderna in februari nog bekendmaakte. De voornaamste reden dat de nettomarges niet naar 80% schieten, is dat Moderna blijft investeren in de ontwikkeling van nieuwe vaccins. Dit drukt de winst, maar dat is in onze visie geen probleem.

De K/W voor 2022 ligt volgens analisten op 12,7. Daarna lopen de schattingen zeer sterk uiteen. De mediane K/W-verhouding van de 25 grootste bedrijven in de farma-sector is respectievelijk 14,7 en 15,2 voor deze jaren. Moderna is voor nu dus goedkoop binnen een goedkope sector. De verwachting is dat de winstgevendheid van Moderna gaat zakken na de kaskraker, maar er zitten al verschillende andere vaccins in de pijplijn die het gat deels kunnen vullen.

Hierdoor denken wij dat Moderna op termijn, ondanks de opgelopen koers, een goede belegging kan zijn. Geïnteresseerde beleggers kunnen uitkijken naar de kwartaalcijfers die Moderna op donderdag publiceert.

Lees hier het hele artikel

mei 03 06:00 2021 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen