Na elke crisis volgt een herstel

Het is nog veel te vroeg om ‘crisis meester’ te roepen maar wellicht niet dat het herstel is begonnen!

Dat het herstel begonnen is, is mijn indruk als ik zo de macro-economische data van de afgelopen ruim een week samen moet vatten. Dat de werkloosheid in de VS in mei bleek gedaald te zijn in plaats van gestegen is níet dé reden laat staan de énige reden waarom ik dat zeg. Ik zie de inkoopmanagersindices in de VS en Europa weer stijgen, ik lees erover dat de autoverkopen aantrekken, van China via de VS tot Europa (die verkopen zijn belangrijk want het zijn dure aankopen, als die in de lift zitten, zegt dat dat de consument niet zo heel somber is), en ja, inderdaad, de Amerikaanse arbeidsmarkt verraste positief.

Begrijp me niet verkeerd: we zijn er nog niet, bij lange na niet, het herstel blijft in dit stadium nog wel fragiel. En het duurt nog wel een tijdje voordat de coronaschade goedgemaakt is. Psychologisch wordt het de komende weken best zwaar, wanneer we bijvoorbeeld de cijfers over economische groei in het tweede kwartaal krijgen. De krimp uit het eerste kwartaal zal kinderspel blijken te zijn vergeleken met de krimp in het kwartaal dat nog een paar weken duurt. Hoe zwaar die cijfers op de maag ook kunnen vallen, daar tegenover staat dat het ondertussen nauwelijks nieuws meer is.

Omdat de schade als gevolg van de coronacrisis zo hard is geweest, is het ook te verwachten dat niet alle macro-economische cijfers die de komende weken en maanden gepubliceerd zullen worden, mee zullen vallen en op herstel zullen wijzen. Elke keer als we zo’n tegenvallend cijfer zien, zullen er vraagtekens gezet worden bij het herstel en kan dat vooral op de markten merkbaar zijn. Vrij logisch als je het mij vraagt maar dat neemt niet weg dat het herstel, hoe voorzichtig dat ook mag zijn, begonnen ís.

Na elke crisis volgt een herstelKijk ik naar de markten, dan zie ik de aandelenkoersen lekker stijgen en dat verbaast niet in het licht van het bovenstaande en nieuwe maatregelen van de centrale banken, zoals de ECB die nog eens 600 miljard euro in het systeem pompt. Wat ook helpt natuurlijk is dat de versoepelingen door blijven gaan en een tweede coronagolf minder waarschijnlijk lijkt te zijn geworden.

Alleen bekruipt mij het gevoel dat net zoals de markt in de eerste helft van maart te negatief is geweest over economische vooruitzichten die nu wellicht te optimistisch is daarover. Met andere woorden, aanhoudend hoge volatiliteit zou niet verbazen in mijn ogen. Per saldo zijn mijns inziens eerder hogere dan lagere koersen op termijn te verwachten. Net zoals na regen zonneschijn komt, komt na elke crisis ook herstel eraan. En dat is dus al begonnen.

Lees hier het hele artikel

juni 09 16:32 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen