NextEra Energy, a ‘Real Zero’ Hero?

Het Amerikaanse NextEra Energy is ’s werelds grootste nutsbedrijf. Dochter NextEra Resources is het grootste in wind- en zonne-energie ter wereld. NextEra genereert daarnaast elektriciteit uit aardgas en kernenergie. Het bedrijf is gevestigd in Florida, opereert in de Verenigde Staten en Canada en heeft 10.000 werknemers. Over 2022 is de omzet naar schatting op 21,6 miljard dollar uitgekomen. NextEra Energy heeft zichzelf gevestigd als een clean energy power house.

NextEra Energy heeft twee elektriciteitsbedrijven in Florida, Florida Power & Light Company en Gulf Power Company. Beide ondernemingen leunen nog sterk op fossiele brandstoffen. De centrales draaien op aardgas, olie en kernenergie. Daarnaast is men eigenaar van NextEra Energy Resources, actief in zonne- en windenergie. Rond 70 procent van de omzet komt van de elektriciteitsbedrijven, gereguleerd door de overheid. De rest van de omzet is afkomstig uit de verkoop van energie gegenereerd door zon en wind. Dit laatste gedeelte neemt snel en sterk in omvang toe.

Vorig jaar sprak NextEra de ambitie uit om op het gebied van CO2-uitstoot niet zozeer netto zero, maar ‘Real Zero’ te willen worden. Investeringen in zonne-energie, windenergie en waterstof moeten in 2045 tot realisatie van dat doel leiden. Andere nutsbedrijven streven naar een netto zero-uitstoot via de technologie van carbon capture en het kopen van emissierechten. NextEra ziet dit echter als een vorm van greenwashing. ‘Real Zero’ is het handelsmerk van NextEra en wordt ingezet als marketingslogan.

NextEra streeft naar de productie van groene waterstof. Door zon en wind opgewekte energie wordt door elektrolyse omgezet in groene waterstof. Over 20 jaar verwacht NextEra haar energiecentrales volledig op waterstof te kunnen laten draaien. NextEra zet haar positie als ’s lands grootste elektriciteitsproducent in om een waterstof-infrastructuur neer te zetten. Het uiteindelijke doel is het vervangen van aardgas en andere brandstoffen. Zo bezien zou je NextEra de Amerikaanse evenknie van het Deense Ørsted kunnen noemen.

Door de activiteiten op het gebied van groene energie en de ambitie in waterstof geldt NextEra als één van de voornaamste begunstigden van de recent in de Verenigde Staten gelanceerde Inflation Reduction Act. De regering-Biden zet met deze wet fors in op de ontwikkeling van schone energie. Daarbij wordt sterk de nadruk gelegd op Amerikaanse bedrijven, Buy American.

In oktober rapporteerde NextEra zijn resultaten over het derde kwartaal. De omzet was 6,72 miljard dollar, hoger dan de verwachte 5,77 miljard dollar. De winst per aandeel was 0,85 dollar, hoger dan de verwachte 0,79 dollar. De outlook voor het komend jaar werd naar boven bijgesteld.

Nu gelden nutsbedrijven als één van de meest defensieve sectoren uit de economie. Als zodanig zouden ze redelijk bestand moeten zijn tegen een hoge inflatie. Door hun vaak aantrekkelijke dividend worden nutsbedrijven wel gezien als bond-proxies. Bovendien zullen gas en licht altijd blijven branden. Tenminste, zolang men niet afhankelijk is geworden van vreemde mogendheden met ongewenste bijbedoelingen, zoals wij in Europa. In de Verenigde Staten heeft men van een dergelijke buitenlandse energie-afhankelijkheid weinig last. Daarnaast hebben autoriteiten in de Verenigde Staten minder dan in Europa de neiging de markt te willen ‘reguleren’ door in te grijpen.

NextEra Energy, a ‘Real Zero’ Hero?De kwalificatie ‘defensief’ doet NextEra Energy wellicht enigszins tekort. Zo groeide de winst per aandeel de afgelopen 15 jaar met gemiddeld 8,4 procent per jaar. Het dividend werd in deze periode met gemiddeld 10 procent per jaar verhoogd en bedraagt nu ongeveer 2 procent. Dat verhogen heeft NextEra inmiddels al 28 jaar op rij gedaan. Daarmee is het een dividend aristocraat geworden. Gestage groei van winst en dividend hebben bijgedragen aan een mooie koersontwikkeling. Over de afgelopen tien jaar realiseerde NextEra Energy een rendement (inclusief herbelegde dividenden) van ruim 20 procent gemiddeld per jaar.

Er zijn ook risico’s verbonden aan deze belegging. Net als ieder nutsbedrijf moet NextEra Energy voortdurend grote investeringen doen en die tellen op bij de al bestaande schulden. Dat is niet bijzonder voor een nutsbedrijf, maar in een renteklimaat van stijgende rentes is het wel iets om in de gaten te houden. Schulden moeten immers gefinancierd worden.

Een ander punt van aandacht is de stevige waardering. De koerswinstverhouding is het afgelopen jaar weliswaar wat gedaald, maar is met 27 keer de verwachte winst over 2023 nog altijd stevig. De koerswinstverhouding is al jaren aan de hoge kant. Voor beleggers wachtend op een moment om tegen een lagere koers in te kunnen stappen kan dat behoorlijk frustrerend zijn.

Lees hier het hele artikel

januari 02 05:41 2023 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen