Noors Equinor helpt Europees gastekort terug te dringen

Equinor is een Noorse multinational die actief is in de olie- en gaswinning. Het bedrijf is voortgekomen uit een fusie van Statoil en Norsk Hydro. De Noorse staat is de grootste aandeelhouder met een belang van 67 procent. De overige aandelen worden verhandeld op de beurs van Oslo. Het hoofdkantoor is gevestigd in Stavanger.

Auteur: Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer

De naam Equinor is een samenvoeging van Equi, wat staat voor equity, equality en equilibrium. Nor staat voor Noorwegen. Equinor heeft een marktkapitalisatie van 100 miljard euro. Het bedrijf heeft ruim 21.000 werknemers en vestigingen in 36 landen. Noorwegen is echter met een aandeel van 60 procent het belangrijkste wingebied. Olie en gas maken ieder voor ongeveer de helft uit van de omzet. Naast olie- en gas houdt Equinor zich bezig met herwinbare energie zoals windmolens, zonne-energie en de opslag van koolstofdioxide (carbon capture). Het bedrijf geldt als de ‘groenste’ onder de grote energiebedrijven.

Equinor is één van de best bewaarde geheimen uit de olie- en gasindustrie. Het bedrijf is de op-één-na-grootste aanbieder van aardgas in Europa na het Russische Gazprom. Equinor realiseert exorbitante winsten als gevolg van de explosie van de prijs van aardgas sinds vorig jaar. De huidige aardgasprijs in Europa is het equivalent van een olieprijs van 360 dollar per vat. Uiteraard werkt ook de fors opgelopen olieprijs mee in de gestegen winstgevendheid.

De Europese aardgasmarkt is de meest interessante ter wereld. Nu Gazprom mogelijk in de ban wordt gedaan geldt Equinor als de second best. Equinor voorziet voor zo’n 20 procent in de totale aardgasvraag van Europa. Equinor geldt zoals gezegd onder de globale energiebedrijven als ‘de groenste’. De carbon footprint is minder dan de helft van het gemiddelde in de industrie. De belangen in de windenergie en activiteiten op het gebied van het afvangen van CO2 dragen hier sterk aan bij. De boorplatformen worden voorzien van elektriciteit die afkomstig is van de waterkrachtcentrales van Norsk Hydro. Dit is in tegenstelling tot die van veel concurrenten die op diesel functioneren.

Noors Equinor helpt Europees gastekort terug te dringenEquinor beschikt over een groot netwerk aan onderwater pijplijnen die het aardgas aan land brengen. Van daaruit wordt het naar de Europese afnemers gepompt. De kennis die is opgedaan in de Noorse offshore velden wordt verder toegepast in andere delen van de wereld zoals Brazilië. Het bedrijf kon trots vermelden dat het met de offshore aardgasproductie goed in het ontstane gat kon springen dat is ontstaan door de toenemende Europese tekorten. Het concern was in staat de Europese tekorten met 16 procent terug te dringen. De voorgenomen afnemende afhankelijkheid van Russisch aardgas zal Equinor de komende jaren verder ten goede komen.

Equinor is goed voor de productie van 2 miljoen vaten olie- en olie-equivalenten per dag. Binnen het concern ligt de verhouding olie en gas op ongeveer op 50-50. Daarvan is twee derde afkomstig uit de Noorse velden in de Noordzee. Het mag duidelijk zijn dat het bedrijf sterk profiteert van de huidige gastekorten in Europa. Het bedrijf verwacht dat de prijs van aardgas nog lang hoog zal blijven omdat er op korte termijn geen eenvoudige oplossing voorhanden lijkt voor het tekort aan aardgas. Men verwacht pas tegen het einde van dit decennium een normalisatie van de markt.

Equinor is voor 67 procent in handen van de Noorse staat en heeft een marktkapitalisatie van 100 miljard euro. Daarmee is het bedrijf groter dan bijvoorbeeld BP. Wel moet worden opgemerkt dat de Noorse overheid een fors gedeelte van de winst belast. Door de lage kostprijs van aardgas blijft er desondanks veel nettowinst over. Er wordt per vat olie naar schatting zo’n 42 dollar en per equivalent vat aardgas 216 dollar verdiend.

Verder heeft het bedrijf één van de grootste windmolenportefeuilles van Europa. Het concern streeft naar 12 tot 16 megawatts herwinbare energie in 2030. Dat is goed voor de energievoorziening van 10 miljoen woningen. Samen met Shell en TotalEnergies exploiteert Equinor een groot project in het afvangen van CO2 (carbon capture). Daar moet in 2035 15 tot 30 miljoen ton CO2 kunnen worden afgevangen.

Ondanks deze groene initiatieven vergeet Equinor de corebusiness niet. Het belangrijkste Troll-veld is al 25 jaar operationeel en heeft een levensduur van nog eens 25 jaar. Met de pole position in aardgas en de lage carbon footprint lijkt Equinor voor beleggers een heel interessante belegging in de energiesector.

Het aandeel wordt verhandeld tegen een koerswinstverhouding van 8 over de verwachte winst over 2022. Het dividendrendement bedraagt (inclusief speciale uitkeringen) ongeveer 5 procent. Daarnaast loopt er nog een inkoopprogramma dat goed is voor nog eens 5 procent van het uitstaande kapitaal. Het totale rendement voor aandeelhouders bedraagt zodoende ongeveer 10 procent. Het bedrijf heeft geen netto schuld.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Equinor in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

maart 28 09:08 2022 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen