NXP SEMICONDUCTORS: de groei is terug

NXP is uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Naast de autodivisie, die goed is voor ongeveer 48 procent van de omzet, is NXP een grote speler in de markt voor NFC-chips (Near Field Communication) voor onder meer contactloos betalen. Als mede-uitvinder van de NFC-technologie zet NXP ook stevig in op contactloze toepassingen in het openbaar vervoer, zoals in de Nederlandse ov-chipkaart, en sleutelkaarten van hotels. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat auto’s tegenwoordig geopend en gestart kunnen worden met behulp van de NFC-technologie van NXP op de mobiele telefoon. Het betreft technologie die veel moeilijker te hacken is dan de huidige keyless entry systemen. NXP werkt hierbij samen met Volkswagen. Met dit autoconcern werkt NXP ook samen in de ontwikkeling van V2X-technologie waarmee diverse auto’s niet alleen met elkaar kunnen ‘praten’ maar ook met weginfrastructuur zoals stoplichten.

Qualcomm

Nadat in juli 2018 Qualcomm het bod van 110 dollar per aandeel introk omdat er geen goedkeuring kwam van de Chinese autoriteiten binnen de gestelde deadline, had NXP een moeilijk jaar. Maar dat is volledig goedgemaakt. Was er begin dit jaar nog twijfel over de groei van de chipmarkt, inmiddels wordt er algemeen van uitgegaan dat de dip slechts tijdelijk was. Er zijn diverse technologische trends gaande waar NXP van kan meeprofiteren (automotive, NFC, 5G). Bovendien maakt NXP vooral rekenchips en geen geheugenchips waar juist een overschot aan is. NXP ziet de marges weer oplopen (28 procent, het hoogste sinds jaren) en de voorraden afnemen terwijl klanten hun voorraden juist opbouwen. De hoge cashflow zorgt ervoor dat NXP haar schulden kan aflossen, het dividend 50 procent kon verhogen en het tijdelijk stop gezette inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 2 miljard dollar volgend jaar weer zal opstarten.

Goedkeuring

Begin deze maand kreeg NXP de definitieve goedkeuring voor de overname van de activiteiten op het gebied van wifi en bluetooth van de Amerikaanse branchegenoot Marvell. Prompt werd het aandeel NXP op de kooplijst gezet van de Amerikaanse zakenbanken. De overgenomen activiteiten van Marvell zullen volgend jaar, wanneer de uitrol van 5G meer vorm zal aannemen, flink kunnen bijdragen aan de groei van de omzet en winst.

Over het derde kwartaal heeft NXP de omzet op kwartaalbasis zien stijgen (+2 procent) terwijl jaar op jaar de omzet nog wel 7 procent lager uitkwam op 2,265 miljard dollar. De operationele winst verging het net zo. Jaar op jaar daalde de winst met 89 procent naar 233 miljoen dollar, maar ten opzichte van het tweede kwartaal steeg de winst met 48 procent. Het herstel is dus duidelijk ingezet, ook bij de grootste divisie Automotive. Voor het vierde kwartaal is NXP voorzichtig. Men verwacht 2,27 miljard dollar aan omzet en een operationele winst van 205 miljoen dollar.

Huawei

De nieuwste smartphone van Huawei, de Mate 30, is gemaakt zonder Amerikaanse chips. De componenten zijn vervangen door chips van NXP. Gezien de problemen die Huawei ondervindt als gevolg van het verbod van de Amerikaanse autoriteiten dat Amerikaanse bedrijven niets meer mogen leveren aan het Chinese bedrijf, is Huawei op zoek gegaan naar een alternatief. Dit is gevonden in het (Nederlandse) NXP. Bovendien kan NXP, als gevolg van de productie van chips in fabrieken in Nederland en Duitsland, de importtarieven omzeilen die de Verenigde Staten en China elkaar opleggen.

Aantrekkelijk

Al met al is NXP is een belegging waarmee ingespeeld kan worden op belangrijke technologische trends als zelfrijdende auto’s, NFC, 5G en robotica. In tegenstelling tot andere producenten van halfgeleiders is NXP aantrekkelijk gewaardeerd.

 

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel NXP in portefeuille.

Lees hier het hele artikel

januari 06 06:00 2020 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen